Η Μαρκησία ντε Σαντ στο Θέατρο Αργώ

Η Μαρκησία ντε Σαντ στο Θέατρο Αργώ

Από 4 μέχρι 27 Νοεμβρίου στο Θέατρο Αργώ - Κάθε Παρασκευή 21:30, Σάββατο & Κυριακή 20:00 (Pics)

1772, Γαλλία. Τα σεξουαλικά εγκλήματα του μαρκήσιου ντε Σαντ βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης κι εκείνος απειλείται με εκτέλεση. Η πεθερά του, μαντάμ ντε Μοντρέιγ, καλεί δύο αριστοκράτισσες με υψηλές διασυνδέσεις στην κυβέρνηση και την εκκλησία με σκοπό να καταστρώσουν ένα σχέδιο διάσωσης.

Μόνη της ανησυχία να διαφυλάξει την τιμή της αθώας κόρης της και συζύγου του Σαντ, Ρενέ. Η συνάθροιση τους διακόπτεται από την είσοδο της Ρενέ, και της αδερφής της, Αν Προσπέρ ντε Λωναί.

Μια σειρά αποκαλύψεων, θα δοκιμάσει τις σχέσεις μητέρας και κόρης. Γυναίκες εγκλωβισμένες στην κοινωνική τους θέση, έρχονται αντιμέτωπες με την μικρότητά τους μέσα στο τοπίο της ιστορίας και αντιστέκονται με μόνο όπλο τους την ποίηση.

Έξι θεατρικά πρόσωπα, έξι διαφορετικά εσωτερικά τοπία αναμετρούνται με το ογκώδες έργο και την πληθωρική προσωπικότητα του μαρκήσιου ντε Σαντ. Ποιος τελικά θα νικήσει; Αρετή και διαφθορά, ευαισθησία και υποκρισία, έρωτας και βίτσιο σε μια αέναη εναλλαγή μέσα σε ένα σαλόνι της υψηλής κοινωνίας λίγο πριν την Γαλλική Επανάσταση.

Η Μαρκησία ντε Σαντ στο Θέατρο Αργώ

Η σκηνοθέτης Ζαμπία Πατεράκη, για το έργο:

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα θεατρικά έργα του 20ου αιώνα, από τον κορυφαίο συγγραφέα Yukio Mishima. Στη χώρα μας μεταφράστηκε από τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα, το 2011. Ο Mishima ασχολήθηκε με την βιογραφία της Ρενέ Πελαζί, Μαρκησίας ντε Σαντ, σύζυγο του γνωστού σε όλους Μαρκήσιο ντε Σαντ.

Η Ρενέ έμεινε πιστή στον σύζυγό της κατά τον μακροχρόνιο εγκλεισμό του σε διάφορες φυλακές της Γαλλίας, έπειτα από τις καταδίκες του για διάφορα σεξουαλικά εγκλήματα, για να τον εγκαταλείψει όταν αυτός απελευθερώθηκε, μετά την Γαλλική Επανάσταση.

Το έργο υφαίνει έναν σκοτεινό γυναικείο κόσμο όπου η επιθυμία μπορεί να προκαλέσει την τρέλα και τον θάνατο.

Η Δέσποινα Κολτσιδοπούλου για την Μαρκησία ντε Σαντ:

Η Ρενέ, η σύζυγος του Μαρκήσιου ντε Σαντ, είναι ένας απροσδιόριστος χαρακτήρας που θέλει να χάνεται μέσα στους άλλους, ενώ ταυτόχρονα χαράζει μια σταθερή και επίμονη πορεία προς την αυτοπραγμάτωσή της. Εξωτερικά, φαίνεται ανίσχυρη, μέσα της κρύβει όμως μια πολυσύνθετη δύναμη την οποία με δυσκολία την εκφράζει έλλογα.

Μέσα από τις καθημερινές ενασχολήσεις της και μέσω της "πίστης" της προσπαθεί να εκφράσει την "ποιητικότητα" της ως ανθρώπινο ον, όπως αυτή μπορεί να εκδηλωθεί μέσα από τη γυναικεία  σκοπιά, ανάλογα με την κοινωνική της θέση και την εποχή που ζει. Η "ποιήτρια" Ρενέ στο έργο τουλάχιστον, αποκαλύπτεται στο τέλος με την αποκόλληση της από τον Σαντ, καθώς δηλώνει την δύναμή της παίρνοντας την ζωή στα χέρια της πια.

H Χριστίνα Ράπτη για την Κόμισσα ντε Σαιν Φον:

Η Κόμισσα ντε Σαιν Φον είναι μια υψηλόβαθμη εταίρα, ένας θηλυκός Σαντ που γνωρίζει από κοντά όλη την διαφθορά και την διαστροφή της άρχουσας τάξης. Είναι ο πιο γοητευτικός και δύσκολος χαρακτήρας που έχει χρειαστεί μέχρι τώρα να αγγίξω. Ένας συνδυασμός τρομερής δύναμης, ανεξαρτησίας και ισχυρού πνεύματος άρρηκτα συνδεδεμένα με βασικές ανθρώπινες αναζητήσεις και πάθη.

Η Σίσσυ Ιγνατίδου για την Άν Προσπέρ ντε Λωναί, αδελφή της Μαρκησίας ντε Σαντ:

Η Αν φαίνεται να είναι ο μοναδικός χαρακτήρας του έργου που δε διστάζει να ρισκάρει και να οδηγήθει στο άγνωστο. Θα την χαρακτηρίζαμε κυνηγό εμπειριών.Δεν είναι τυχαίο που επαναλαμβάνει συνεχώς τις λέξεις "τρυφερότητα", "κίνδυνος", "θάνατος". Αποζητά και διεκδικεί τρυφερότητα... ο κίνδυνος την ενεργοποιεί και η ιδέα του θανάτου την κινεί να τολμήσει...πηγαίνει πάντα εκεί που τρέμουν τα πόδια της.

Η Άλκηστις Βούλγαρη για την Σαρλότ:

Σαρλότ, η σιωπηλή υπηρέτρια, το μόνο που κάνει είναι να αναγγέλλει την άφιξη των άλλων χαρακτήρων. Η Σαρλότ μου μοιάζει με την Ελλάδα της σύγχρονης εποχής. Πιόνι στα χέρια ξένων συμφερόντων. Η Σαρλότ όμως στο τέλος επαναστατεί. Εσείς;

Η Μαρίνα Σωκράτη για τη Βαρόνη ντε Σιμιάν:

Μια γυναίκα "ενάρετη", διαβολική, αντιερωτική, ισχυρή, απρόσιτη, μοναχική, πικρόχολη... Αλλά παρόλα ταύτα... Μια θεϊκή ύπαρξη που προσπαθεί να τους βάλει όλους στον ίδιο δρόμο!

Από 4 μέχρι 27 Νοεμβρίου στο Θέατρο Αργώ

Κάθε Παρασκευή 21:30, Σάββατο & Κυριακή 20:00

Περισσότερα στη επίσημη ιστοσελίδα madamesade.gr, στo ticketservices.gr,  και στο facebook.

Ηθοποιοί:

Μαρκησία ντε Σαντ: Δέσποινα Κολτσιδοπούλου

Μαντάμ ντε Μοντρέιγ: Αλεξία Φάλλα

Κόμισσα ντε Σαιν Φον: Χριστίνα Ράπτη

Αν Προσπέρ ντε Λωναί: Σίσσυ Ιγνατίδου

Βαρόνη ντε Σιμιάν: Μαρίνα Σωκράτη

Σάρλοτ: Άλκηστις Βούλγαρη

Σχεδιασμός - Παραγωγή - Σκηνοθεσία:

Ζαμπία Πατεράκη

Μουσική & Sound design:

cORNiza

Η προπώληση έχει ξεκινήσει στο ticketservices.gr

SHARE:

24Media Network