Καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο με συναυλίες, παραστάσεις και “ρίζες από βαμβάκι”

Καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο με συναυλίες, παραστάσεις και “ρίζες από βαμβάκι”
Ρίζες από βαμβάκι - Έφη Θεοδώρου Geli Kalampaka

Στη Μικρή Επίδαυρο φέτος θα απολαύσουμε μουσικές παραστάσεις και έργα Ελλήνων συγγραφέων εμπνευσμένα από το Αρχαίο Δράμα.

Στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου συνεχίζεται φέτος ο ιδιαίτερα επιτυχημένος Κύκλος “Contemporary Ancients” με αναθέσεις έργων εμπνευσμένων από το Αρχαίο Δράμα σε Έλληνες συγγραφείς. Φέτος ανατέθηκαν τρία έργα σε βραβευμένους συγγραφείς, τον Ηλία Μαγκλίνη, την Κάλλια Παπαδάκη και τον Χρήστο Χωμενίδη, που δεν έχουν ξαναγράψει για το θέατρο – έργα που θα εκδοθούν δίγλωσσα στο πλαίσιο της θεατρικής σειράς του Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Η Κάλλια Παπαδάκη (Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2017 για το βιβλίο “Δενδρίτες”) συνομιλεί στο έργο της με τον Αίαντα του Σοφοκλή, την κατεξοχήν τραγωδία της ματαίωσης και ο Ηλίας Μαγκλίνης (Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2020 για το βιβλίο “Είμαι όσα έχω ξεχάσει”) εμπνεύεται από την Άλκηστη, από τα πιο αινιγματικά έργα του Ευριπίδη.

Εστιάζοντας στην οργανική σχέση ανάμεσα στη σύγχρονη παραστατική δημιουργία και στο Αρχαίο Δράμα, συνεχίζεται επίσης το διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα “Πάροδος”, με αφετηρία φέτος τη μορφή της Αντιγόνης. Στη Μικρή Επίδαυρο, όμως, θα απολαύσουμε και μουσικές παραστάσεις από αγαπημένους δημιουργούς, ενώ θα υποδεχτούμε και μια πολυαναμενόμενη υβριδική παράσταση στο μεταίχμιο περφόρμανς, θεάτρου και χορού.

Δείτε πιο αναλυτικά τις παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου.

TAKIM – Περιπλανώμενο – 02 Ιουλίου

ΤΑΚΙΜ Φεστιβάλ Αθηνών

Ειδική συμμετοχή: Ελένη Βιτάλη / Τραγουδούν οι Σοφία Παπάζογλου και Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Το μουσικό σχήμα ΤΑΚΙΜ, που αποτελείται από πέντε σημαντικούς δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, επανέρχεται στο Φεστιβάλ, αυτή τη φορά στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Οι Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαούτο), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Κώστας Μερετάκης (λαϊκά και παραδοσιακά κρουστά) και Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο) συμπράττουν φέτος με τρεις αγαπημένους ερμηνευτές: την Ελένη Βιτάλη, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και την Σοφία Παπάζογλου.

Με τους ΤΑΚΙΜ συνεργάζεται ο μουσικός Ηλίας Μαντικός (κανονάκι). Οι ΤΑΚΙΜ καλούν το φεστιβαλικό κοινό σε μια περιπλάνηση στις μουσικές της Ελλάδας, από τον διονυσιασμό των πανηγυριών μέχρι τις πιο ήσυχες γιορτές μας. Στην παράσταση θα γίνουν δύο ξεχωριστές «στάσεις» στη μουσική του Πόντου και στη μουσική που γεννήθηκε στα παράλια της Μικρασίας, αλλά και στα τραγούδια που γέννησε ο διωγμός.

Μουσικοί Θωμάς Κωνσταντίνου ούτι, λαούτο, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος κλαρίνο, Γιώργος Μαρινάκης βιολί, Κώστας Μερετάκης παραδοσιακά και λαϊκά κρουστά, Γιάννης Πλαγιανάκος κοντραμπάσο

Info εισιτήρια: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 25€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ 65+/ ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 20€ • ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€ – Έναρξη: 21:30.

Τα Κυπο-Θεατρικά – Νίκος Κυπουργός / 9 Ιουλίου

Τα Κυπο-Θεατρικά - Νίκος Κυπουργός / φώτο Elina Giounanli Elina_Giounanli

Μια ατμοσφαιρική βραδιά αφιερωμένη στο πολύπλευρο έργο του Νίκου Κυπουργού για το θέατρο, που εκτείνεται από το αρχαίο δράμα ως το μιούζικαλ. Μέσα από απρόσμενες συναντήσεις, εκλεκτοί προσκεκλημένοι θα μας αποκαλύψουν τα πολλά πρόσωπα της μακρόχρονης πορείας του, μέσα από άγνωστα και αγαπημένα τραγούδια του.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Θοδωρής Αμπαζής, Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Κυπουργός. Τραγουδούν: Γιάννης Διονυσίου, Χρήστος Θηβαίος, Μαρία Κατριβέση, Δημήτρης Πακσόγλου, Μαρίνα Σάττι με την Ερασμία Μαρκίδη και την Έλενα Παπαδημητρίου.

Μουσικοί Μαρίνος Γαλατσινός κλαρινέτο, σαξόφωνο, φλάουτο, Μιχάλης Καλκάνης κοντραμπάσο, Σταύρος Λάντσιας πιάνο, κρουστά, Τάσος Μισυρλής βιολοντσέλο, Sergio Nastasa βιολί, Ηχοληψία Γιώργος Καρυώτης, Φωτισμοί Νίκος Σωτηρόπουλος.

Info εισιτήρια: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 25€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ 65+/ ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 20€ • ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€. Έναρξη: 21:30.

Ρίζες από βαμβάκι – Έφη Θεοδώρου / 15-16 Ιουλίου

Ρίζες από βαμβάκι - Έφη Θεοδώρου Geli Kalampaka

Της Κάλλιας Παπαδάκη / Εμπνευσμένο από τον Αίαντα του Σοφοκλή

Καλοκαίρι του 1978, σ’ ένα χωριό του Έβρου. Ο Αίαντας επιστρέφει στη γενέτειρά του πιστεύοντας ότι θα αναλάβει τα στρέμματα γης που του αναλογούν. Ο πατέρας του όμως έχει ορίσει μοναδικό του κληρονόμο τον μικρό του γιο, Οδυσσέα. Εκείνον που έμεινε κοντά του, έκανε οικογένεια και δούλεψε τη γη, όσο ο μεγάλος σπούδαζε μακριά τους να γίνει φιλόλογος.

Ο Αίαντας θολωμένος από θυμό βάζει φωτιά στο πατρικό του να τους κάψει όλους στον ύπνο. Μόνο που ο άνεμος αλλάζει ρότα και τα σχέδια του δεν ευοδώνονται. Δεν του απομένει τίποτα άλλο πέρα από την αυτοχειρία. Ένας οικογενειακός εμφύλιος ξεσπά γύρω από την ταφή του σώματός του.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Σκηνοθεσία Έφη Θεοδώρου, Σκηνικά Μυρτώ Λάμπρου, Κοστούμια Βασιλεία Ροζάνα, Μουσική Jan Van Angelopoulos, Φώτης Σιώτας – Κίνηση Γιάννης Νικολαΐδης, Ιωάννα Πορτόλου – Φωτισμοί Χριστίνα Θανάσουλα, Ηχοληψία Κώστας Μιχόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτη Γεωργία Κανελλοπούλου, Συνεργάτις σκηνογράφος Δάφνη Αηδόνη.

Η Έφη Θεοδώρου σκηνοθετεί τις "Ρίζες από βαμβάκι" Geli Kalampaka

Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Πατέρας), Βαγγέλης Αμπατζής (Οδυσσέας), Γιώργος Βαλαής (Σέργιος), Μαρία Κεχαγιόγλου (Μάνα), Δημήτρης Μοθωναίος (Αίαντας), Χάρης Τζωρτζάκης (Αργύρης)

Info εισιτήρια: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 20€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ 65+/ ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 16€ • ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€. Έναρξη: 21:30.

“Επιτρέποντες” Μενάνδρου – Βασίλης Μαυρογεωργίου / 22-23 Ιουλίου

Οι Επιτρέποντες είναι μία από τις σημαντικότερες κωμωδίες του Μενάνδρου. Η υπόθεση πλέκεται γύρω από μια ερωτική συνεύρεση που συντελείται σε μια νυχτερινή γιορτή για τη θεά Άρτεμη, σε μια εποχή όπου η έννοια της συναίνεσης είναι αμφισβητήσιμη και η επιβολή του άντρα θεωρείται θεμιτή. Η ηρωίδα της ιστορίας αναζητά ισότητα, ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση, ακριβώς όπως οι γυναίκες του σήμερα.

Τα πάντα όμως τείνουν να γίνονται κρυφά και μυστικά, δημιουργώντας αστείες παρεξηγήσεις και μπερδέματα που μοιάζουν κωμικά ή τραγικά, ανάλογα με την οπτική. Μέσα από τα παιχνίδια της τύχης, της κοινωνίας και των θεών, οι δυο ήρωες παντρεύονται και… τέλος καλό, όλα καλά. Αυτό το τέλος, που προσπαθεί να καθαγιάσει ό,τι έχει προηγηθεί, φωτίζει με αμφίσημο τρόπο τα πρόσωπα και τις πράξεις τους και αποτελεί το κεντρικό ζήτημα της παράστασης. Μια μουσική κωμωδία που ανοίγει, με όχημα το χιούμορ, έναν χώρο συζήτησης για τον έρωτα και τις σχέσεις των δύο φύλων στην εποχή μας.

Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος PATROKLOS SKAFIDAS

Απόδοση – Διασκευή – Σκηνοθεσία Βασίλης Μαυρογεωργίου, Σκηνικά Θάλεια Μέλισσα, Κοστούμια Βασιλική Σύρμα, Φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου, Μουσική Νίκος Κυπουργός, Moυσική διδασκαλία Γιώργος Φουντούκος, Στίχοι Τζούλια Διαμαντοπούλου, Κίνηση Πάρης Μαντόπουλος, Α’ βοηθός σκηνοθέτη Διαλεχτή Πουρσανίδου, Β’ βοηθός σκηνοθέτη Καλή Βοϊκλή, Βοηθός σκηνογράφου Έλλη Παπαδάκη, Βοηθοί ενδυματολόγου Έλλη Παπαδάκη, Κωνσταντίνα Δακτυλίδη, Φωτογραφίες Πάτροκλος Σκαφίδας.

παράσταση 'Επιτρέποντες' PATROKLOS SKAFIDAS

Παίζουν (αλφαβητικά) Δάφνη Δαυίδ, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μάριος Σαραντίδης, Λυδία Τζανουδάκη, Ιώβη Φραγκάτου. Συμμετέχουν (αλφαβητικά) Χρήστος Δαλκυριάδης, Διαλεκτή Πουρσανίδου. Μουσικοί (αλφαβητικά) Άρτεμις Βαβάτσικα, Νίκος Γκούμας, Γιώργος Φουντούκος. Βοηθός παραγωγής Νίκος Χαραλαμπίδης.

Info εισιτήρια: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 20€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ 65+/ ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 16€ • ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€. Έναρξη: 21:30.

ΤΟΥΡΝΕ – Ευριπίδης Λασκαρίδης – OSMOSIS / 29-30 Ιουλίου

ΤΟΥΡΝΕ - Ευριπίδης Λασκαρίδης – OSMOSIS Elina Giounanli/nophoto.gr

Ο περφόρμερ-δημιουργός, στο μεταίχμιο μεταξύ χορού, θεάτρου και εικαστικών τεχνών, ετοιμάζει ένα έργο για τη Μικρή Επίδαυρο, με το οποίο εξερευνά πτυχές της περιπέτειας και της τέχνης του θεάτρου και από εκεί της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας. Ένα βλέμμα πάνω στις αλλοπρόσαλλες ιστορίες που λέμε για μας και την αρχαιότητα, μέσα σε ένα αμφιθέατρο αφιερωμένο στο Διόνυσο. Και, ταυτόχρονα, μια ανασκαφή στην προσωπική μυθολογία του Ευριπίδη Λασκαρίδη, που ανασύρει μνήμες, εικόνες και συναισθήματα από την κουλτούρα των θερινών θεατρικών περιοδειών (τουρνέ). Κάτω από την έναστρη νύχτα της Επιδαύρου ξετυλίγεται μία νέα κωμική τραγωδία.

Η παράσταση περιέχει τολμηρή γλώσσα. Σύλληψη – Σκηνοθεσία Ευριπίδης Λασκαρίδης, Κείμενο – Χορογραφία Η ομάδα, Ερμηνεία Ευριπίδης Λασκαρίδης, Ευθύμιος Μοσχόπουλος, Μαρία Μοσχούρη. Κοστούμια Άγγελος Μέντης. Πρωτότυπη μουσική – Ηχητικός σχεδιασμός Γιώργος Πούλιος. Σκηνογραφία Λουκάς Μπάκας. Συνεργάτης σκηνογράφος Φιλάνθη Μπουγάτσου. Σύμβουλος φωτισμών Ελίζα Αλεξανδροπούλου. Συνεργάτης φωτιστές Εβίνα Βασιλακοπούλου (2022), Βαγγέλης Μούντριχας (2021). Σκηνικά αντικείμενα Όλγα Βλάσση.

Ειδικές κατασκευές Κωνσταντίνος Χαλδαίος. Σύμβουλος δραματουργίας Αλέξανδρος Μιστριώτης. Καλλιτεχνικοί Συνεργάτες Αμαλία Κοσμά, Δημήτρης Ματσούκας, Τατιάνα Μπρε. Βοηθός σκηνοθέτη Δήμος Κλιμενώφ. Βοηθός ενδυματολόγου Άελλα Τσιλικοπούλου. Τεχνικός διευθυντής Κωνσταντίνος Μαργκάς. Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, ομάδα OSMOSIS. Μια ανάθεση του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021 & 2022.

Info εισιτήρια: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 20€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ 65+/ ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 16€ • ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€. Έναρξη: 21:30.

Φάκελος Βάνκαου του Ηλία Μαγκλίνη – Σύλλας Τζουμέρκας / 5-6 Αυγούστου

Φάκελος Βάνκαου του Ηλία Μαγκλίνη / Εμπνευσμένο από την Άλκηστη του Ευριπίδη Φεστιβάλ Αθηνών

Εμπνευσμένο από την Άλκηστη του Ευριπίδη.

Η περίπτωση Βάνκαου (Wahncau): μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε όρθια στάση. Η συνήθης μεταθανάτια μυϊκή παράλυση αποκαταστάθηκε από μια σπάνια, ακαριαία πτωματική ακαμψία. Επειδή έχουμε συνηθίσει τους νεκρούς οριζοντιωμένους – παραιτημένους από κάθε δικαίωμα και παρουσία, αυτή η γυναίκα μοιάζει να μας απειλεί. Ή να μας υπόσχεται το θαύμα. Σαν την Άλκηστη που «έχει και δεν έχει ξανάρθει, είναι και δεν είναι η Άλκηστη. Μπορείς και ζωντανή και πεθαμένη να την πεις». Μια έκλειψη ηλίου θα ρίξει το αλλόκοτο φως της σε μια ήσυχη γη στο μέλλον, στα πρόσωπα των ανθρώπων και τα ερείπια των ναών.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Φάκελος Wahncau Alexandra Riba

Σκηνοθεσία Σύλλας Τζουμέρκας, Δραματουργία Βάσια Ατταριάν, Σχεδιασμός φωτισμών Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Κοστούμια Μάρλι Αλειφέρη, Μουσική και ήχοι Μάκης Κεντεποζίδης a.k.a. Quetempo, Σχεδιασμός κομμώσεων και μακιγιάζ Εύη Ζαφειροπούλου, Βοηθοί σκηνοθέτη Νίκος Κολιούκος, Αλεξάνδρα Ρίμπα, Παίζουν Βασίλης Κανάκης, Στέφανος Μουαγκιέ, Νικόλας Παπαγιάννης, Νίκη Παπανδρέου, Άννα Τσακουρίδου, Μαρία Φιλίνη. Εκτέλεση παραγωγής LEFOU Productions/ Βάσια Ατταριάν, Σεραφείμ Ράδης.

Info εισιτήρια: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 20€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ 65+/ ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 16€ • ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€.Έναρξη: 21:30.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα