Μαρία Πετεβή: Ποια είναι η δροσερή Ιφιγένεια που θυσιάζεται στο Ηρώδειο

Μαρία Πετεβή: Ποια είναι η δροσερή Ιφιγένεια που θυσιάζεται στο Ηρώδειο
Η ηθοποιός Μαρία Πετεβή στον ρόλο της Ιφιγένειας που θυσιάζεται για έναν μάταιο και άδικο πόλεμο Ελίνα Γιουνανλή

Η Μαρία Πετεβή στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης μάς χαρίζει μία από τις πιο δροσερές και δυναμικές Ιφιγένειες των τελευταίων ετών.

Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού πέφτει η αυλαία, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, για την “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του Ευριπίδη που σκηνοθέτησε ο Θέμης Μουμουλίδης. Με περισσότερους από 15.000 θεατές στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, η παράσταση ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα κάνοντας μία πολύ επιτυχημένη περιοδεία.

Ευχάριστη έκπληξη της προσέγγισης της Ευριπίδειας αυτής τραγωδίας, η ερμηνεία της ηθοποιού Μαρίας Πετεβή: μίας ηθοποιού που το τηλεοπτικό κοινό γνώρισε από τη σειρά του Αντ1 “Αγριες Μέλισσες” (στον ρόλο της Πηνελόπης), που το θεατρόφιλο όμως κοινό σίγουρα θυμάται στις “Λουόμενες” στο θέατρο Skrow και λίγο παλαιότερα στον απολαυστικό “Επιθεωρητή” που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Παπαγεωργίου στο ίδιο θέατρο.

Η Μαρία Πετεβή στην παράσταση αυτή που σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης, μας χαρίζει μία από τις πιο δροσερές και δυναμικές Ιφιγένειες των τελευταίων ετών. Η “φωνή” της φτάνει στα αυτιά μας κρυστάλλινη και τα λόγια του Ευριπίδη αποκτούν άλλες διαστάσεις, εξαιρετικά διαχρονικές στην “εμπόλεμη” αυτή περίοδο που ζούμε, ενώ ο τρόπος που κινείται και που διαχειρίζεται τις συναισθηματικές εντάσεις και αποχρώσεις της αρχαίας ηρωίδας είναι υποδειγματικός.

Ιφιγένεια εν Αυλίδι, του Ευριπίδη με την ηθοποιό Μαρία Πετεβή, μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της νεότερης γενιάς Ελίνα Γιουνανλή

““Η Ιφιγένεια για μένα στο σήμερα, είναι ο κάθε άνθρωπος που παλεύει να παραμείνει άνθρωπος. Που παλεύει να βρει τον εαυτό του, να ανακαλύψει το δρόμο του. Να θυμηθεί τη φύση του από την οποία βίαια ξεριζώθηκε. Ο άνθρωπος που φροντίζει για την αγάπη, τη φύση, τα ζώα. Που δεν υποκύπτει στη σκληρότητα, τον κυνισμό και τον ωφελιμισμό της εποχής. ‘

’Ιφιγένεια’’ είναι ο κάθε άνθρωπος που θυσιάζει το χρόνο του ή αφιερώνει τη ζωή του με αυταπάρνηση σ’ ένα υψηλό σκοπό. Ο κάθε άνθρωπος που έχει το βλέμμα του στραμμένο στην συνεισφορά και τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος που απλώνει το χέρι για να βοηθήσει όποιον τον χρειάζεται” αναφέρει η ταλαντούχα Μαρία Πετεβή στο NEWS 24/7 εξηγώντας τι σημαίνει για την ίδια αυτή η τραγική φιγούρα της Ιφιγένειας που αποτελεί την προσωποποιημένη τραγωδία της ιστορίας και ταυτόχρονα μία ωδή σ’ αυτό που κάθε φορά θυσιάζεται είτε για να γεννηθεί μία καινούργια εποχή είτε για να ανοίξει ένας νέος κύκλος καταστροφής.

Η παράσταση “υποκλίνεται” για τελευταία φορά στο Ηρώδειο στις 30 Σεπτεμβρίου και αποτελεί μία εύστοχη μεταφορά στο σήμερα. Είναι εξαιρετικά μοντέρνα στην όψη της (έχει έντονα μεταλιζέ σκηνικά στοιχεία), ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος δίνει μία βαρύνουσας σημασίας ερμηνεία στον ρόλο του Αγαμέμνονα, ενώ ο χορός (Ιουλία Γεωργίου, Σοφία Κουλέρα, Ειρήνη Λαφαζάνη, Ιωάννα Λέκκα, Λένα Μποζάκη, Αγγελική Νοέα, Δανάη Πολίτη, Βικτώρια Φώτα.) ενθουσιάζει με τη φρεσκάδα και τη νεανικότητά του.

Στους υπόλοιπους ρόλους : η Ιωάννα Παππά – Κλυταιμνήστρα, ο Άκης Σακελλαρίου – Μενέλαος, ο Γιώργος Χρυσοστόμου – Αχιλλέας και ο Παντελής Δεντάκης στους ενοποιημένους, για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας, ρόλους του Πρεσβύτη και των Αγγελιοφόρων.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα