Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο Στάθης Λιβαθινός

Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο Στάθης Λιβαθινός

Το έργο και η πορεία του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, μετά την απομάκρυνση του Σωτήρη Χατζάκη

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ορίζεται ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά, και του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη.

Ο Στάθης Λιβαθινός γεννήθηκε στην Αθήνα . Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Πέλου Κατσέλη και της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου της Μόσχας.

Έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις. Κάποιες από αυτές είναι: Πεθαίνω σα χώρα του Δ. Δημητριάδη, Το κτήνος στο φεγγάρι του Καλινόσκι, Πριν την αποχώρηση του Τόμας Μπέρνχαρντ, Φρεναπάτη του Κούσνερ, Οικόπεδα με θέα του Ντ. Μάμετ, Αγάπης αγώνας άγονος του Σαίξπηρ, Μήδεια του Ευριπίδη, Βάσσα του Γκόρκι, Ηλίθιος του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ένας ήρωας, το καμάρι της Δύσης του Τζ.Μ.Σινγκ,Bασιλιάς Ληρ του Ο.Σαίξπηρ.

Από το 2001 εως το 2007 υπήρξε υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και του Εργαστηρίου Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, ανακλήθηκε ο διορισμός του Σωτήρη Χατζάκη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου και ο διορισμός του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου.

 «Εντός των ημερών ολοκληρώνεται η νόμιμη διαδικασία και η πλήρης εφαρμογή όλων των νόμων» ανέφερε ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκης, ερωτηθείς για τις κινήσεις του σε σχέση με την άρνηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρη Χατζάκη να υποβάλλει την παραίτηση του.

Το ΦΕΚ αναφέρεται στην επιτακτική ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου σε συνθήκες διαφάνειας και νομιμότητας, στην ανάγκη να υπάρχει υπευθυνότητα και λογοδοσία, αλλά και «αρμονία και πνεύμα συνεργασίας μεταξύ υπουργείου και καλλιτεχνικής διεύθυνσης».

Οι λόγοι της ανάκλησης του διορισμού του είναι κατά το Υπουργείο Πολιτισμού:

Το ότι, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής:

Α) Παρέλειψε, από την έναρξη της θητείας του (21.5.2013) μέχρι και την υπογραφή της παρούσης, την ανάρτηση περιλήψεων των συμβάσεων έργου που έχει συνάψει κατ’ άρθρο 3 παρ. 13 περ. ε Ν. 2273/1994, ως εκπρόσωπος του Εθνικού Θεάτρου, με το καλλιτεχνικό και τεχνικό προσωπικό του θεάτρου, καθώς επίσης και με ειδικούς συνεργάτες για τις καλλιτεχνικές και λειτουργικές ανάγκες του οργανισμού, στη διαδικτυακή εφαρμογή «Διαύγεια», όπως κατά νόμο επιβάλλεται (άρθρο 2 παρ. 4 περ. 14 και άρθρο 3 παρ. 1 του Ν. 3861/2010)

Β) Συνήψε, κατά το έτος 2014, τρεις συμβάσεις έργου με αντικείμενο τη σκηνοθεσία θεατρικών έργων με το Εθνικό Θέατρο, όπως προκύπτει από τις ως άνω υπό 6 «Έγγραφες Απόψεις» του Σωτηρίου Χατζάκη προς το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά παράβαση της ρητής διάταξης του άρθρου 3 παρ. 16 εδ. β΄ του Ν. 2273/1994, η οποία προβλέπει ως μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό συμβάσεων μεταξύ του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και του Εθνικού Θεάτρου τις δύο συμβάσεις ετησίως,

και Γ) Συνήψε, κατά το έτος 2015 και στο πλαίσιο παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου, τρεις συμβάσεις έργου ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής, αρμόδιος για τη σύναψη συμβάσεων έργου εκ μέρους του Εθνικού Θεάτρου (άρθρο 3 παρ. 13 περ. ε του Ν.2273/1994) με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου Μετζικώφ − Παπαδάκη Ιωάννη, κατά παράβαση της ρητής διάταξης του άρθρου 3 παρ. 11 εδ. β΄ του Ν. 2273/1994, σύμφωνα με την οποία τα μέλη του Δ.Σ δεν μπορούν να συνάψουν με το Θέατρο κατά τη διάρκεια της θητείας τους περισσότερες από δυο συμβάσεις έργου κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους,

Δ) Καθυστέρησε, χωρίς σπουδαίο λόγο, να υποβάλει αιτηθέντα στοιχεία στην εποπτεύουσα Αρχή, με συνέπεια να καθίσταται έτσι δυσχερής η άσκηση της προβλεπόμενης από τον νόμο αρμοδιότητας εποπτείας του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων επί του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και η εναρμονισμένη και συντονισμένη δράση για την επίτευξη των σκοπών δημοσίου συμφέροντος που καλείται να υπηρετήσει το Εθνικό Θέατρο.

SHARE:

24Media Network