Ο Μιχάλης Σεβαστέρης είναι Βίγκαν και το κάνει stand up comedy!

Ο Μιχάλης Σεβαστέρης είναι Βίγκαν και το κάνει stand up comedy!
Ο Μιχάλης Σεβαστέρης Μιχάλης Σεβαστέρης

Ο Μιχάλης Σεβαστέρης μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή την πρώτη ολοκληρωμένη σόλο παράστασή του «Είμαι Βιγκαν» στο θέατρο Άβατον.

Γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου του 1994, μεγάλωσε με τη γιαγιά του και στα 23 του ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή. Ήταν τότε που κατάλαβε ότι είναι ερωτευμένος με το stand up. Έκτοτε παίζει τακτικά, ενώ παράλληλα διοργανώνει το εβδομαδιαίο Open Mic στο Foka Negra, όπου νέοι κωμικοί κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Ο λόγος για τον Μιχάλη Σεβαστέρη που αφού δοκίμασε τα κείμενά του με επιτυχία σε μπαράκια, καφέ, open mic και φεστιβάλ, και έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα λόγω lockdown και περιορισμών, είναι έτοιμος για το επόμενο, μεγάλο βήμα: έρχεται στο θέατρο Άβατον με την πρώτη ολοκληρωμένη σόλο παράστασή του «Είμαι Βιγκαν», διακωμωδώντας τις τραγικές καταστάσεις που πέρασε σαν παιδί, έφηβος, ενήλικας, και που ακολουθώντας την μαθηματική ακολουθία θα περάσει και σαν γέρος. Γεγονότα που τον σημάδεψαν και τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα.

Εντελώς ακίνητος για 60’ στη σκηνή, με poker face και κωμικός. Με μια πρώτη ματιά, κάτι δεν πάει καλά στην εξίσωση. Και όμως ο Μιχάλης Σεβαστέρης-επαγγελματίας παίκτης πόκερ-προσεγγίζει το stand up με μια φρέσκια, ανατρεπτική ματιά. Μπορεί το ανέκφραστο πρόσωπό του και η έλλειψη κινήσεων να καθιστούν δύσκολο να καταλάβει κανείς τι σκέφτεται, τι έχει στο μυαλό του ή να τον «διαβάσει», αλλά είναι το κείμενό του αυτό που-ως ο απόλυτος πρωταγωνιστής- υπόσχεται μια βραδιά ανακουφιστικού γέλιου, αισιοδοξίας και ανεμελιάς, κόντρα στις σκοτεινές εποχές που ζούμε.

Εκτός σκηνής, ασχολείται επαγγελματικά με το online poker. Η άλλη μεγάλη αγάπη του είναι το σκυλί του, η Μπομπ. Δηλώνει φιλόζωος, ασχολείται με τον ακτιβισμό υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, ενώ για ένα διάστημα υπήρξε εθελοντής σε καταφύγιο ζώων στη Μούρθια της Ισπανίας. Μιχάλης Σεβαστέρης

Πώς αποφάσισες να γίνεις vegan και γιατί επέλεξες να είναι αυτό το γεγονός ο πυρήνας της πρώτης σόλο παράστασής σου;
Θυμάμαι που όταν ήμουν μικρός με έπαιρνε μαζί του ο παππούς μου για ψάρεμα και όποτε δεν κοιτούσε, έριχνα τα ψάρια πίσω στη θάλασσα. Από την αρχή της ζωής μου ένιωθα μια αγάπη για τα ζώα. Στα 18 μου που άρχισα για πρώτη φορά να συναναστρέφομαι με ζώα, αισθάνθηκα πιο έντονα πως θέλω να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου και ήταν τότε που πήρα την απόφαση. Επέλεξα να είναι αυτός ο τίτλος της παράστασης γιατί για σ’ ένα μεγάλο μέρος της διακωμωδώ το πώς είναι να προσπαθείς να ακολουθείς αυτόν τον τρόπο ζωής, ενώ όλοι γύρω σου όχι. Επίσης, είναι και ο δικός μου τρόπος να προωθήσω έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής. Να βάλω και εγώ το τούβλο μου. Ή να μη το βάλω. Οικολογία.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο στερεότυπο σχετικά με τον βιγκανισμό που το σχολιάζεις στην παράσταση;
Το ότι αν πεις σε βίγκανς να φάνε κρέας θα σε κυνηγήσουν με τις τσουγκράνες. Που είναι αλήθεια, αλλά παρεξήγηση. Τις τσουγκράνες τις κρατούσαν για να σου δείξουν πώς να καλλιεργείς.

Ποιο είναι το πιο περίεργο σχόλιο που δέχτηκες ποτέ από θεατή;
Είμαι αρκετά ανέκφραστος γενικά, και ένας θεατής μετά από παράσταση μου είπε “ωραία αυτή η άβολη ρομποτική περσόνα που κάνεις.” Του είπα “ναι περσόνα είναι χαχα! Φαντάζεσαι να ήμουν έτσι στην πραγματικότητα;”

Εκτός από κείμενα σχετικά με την καθημερινότητα σου ως βίγκαν, τι άλλα θέματα θίγεις στην παράσταση;
Μερικά άλλα θέματα της παράστασης είναι το άγχος που αντιμετωπίζω στη σκηνή, διάφορες ιστορίες από σχέσεις μου, αλλά και η εμπειρία μου με το τίντερ. Επίσης, μιλάω για τον σκύλο μου, το γυμναστήριο μου που ζήτησα από τον γυμναστή να με βοηθήσει να κάνω στον πάγκο 50 x 5 και μου είπε 250, το μπούλινγκ που δέχτηκα στο δημοτικό κ.ά.

Πόσο εύκολο είναι να ανεβάζει κανείς μια κωμωδία εν καιρώ πολέμου;
Νιώθω πως όσο χειρότερη είναι η κατάσταση που βρισκόμαστε, τόσο μεγαλύτερο είναι και το χρέος μου να κάνω τον κόσμο να γελάσει. Ελπίζω όλο αυτό να τελειώσει σύντομα. Και να μην σκέφτονται οι θεατές το ίδιο για την παράστασή μου.

Ως άνθρωπο αλλά και ως δημιουργό, πώς επιδρά όλη αυτή η κατάσταση, όχι μόνο του πολέμου αλλά και της πανδημίας;
Πέρασα περιόδους που δεν είχα όρεξη να κάνω τίποτα λόγω των καταστάσεων, και περιόδους που προσπάθησα να κάνω τουλάχιστον αυτά που μπορώ. Στο lockdown είχα τη δυνατότητα να κάνω μόνο βιντεάκια, οπότε επικεντρώθηκα σε αυτά, ενώ πλέον αφιερώνω τον περισσότερό μου χρόνο στο να γράφω και να μαθαίνω νέα κείμενα για το stand up.

Τι ρόλο παίζει το χιούμορ στη δική σου καθημερινότητα;
Πλέον, είναι όλη μου η ζωή. Απ’ την πρώτη φορά που ανέβηκα στη σκηνή κατάλαβα κατευθείαν πως αυτό θέλω να κάνω και έχω πέσει με τα μούτρα πάνω του. Έχω λατρέψει όλες τις πτυχές του stand up. Από το γράψιμο, που ανυπομονώ κάθε μέρα να βγω τη βόλτα μου και να βρω ένα ωραίο μαγαζάκι να χαθώ στα κείμενά μου, μέχρι τη σκηνή, που θα δω αυτά που έγραψα σε χαρτί να παίρνουν ζωή και ίσως να φτιάξουν τη διάθεση κάποιου.

Πρεμιέρα: 11 Μαρτίου/Πού: Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Κεραμεικός/Πότε: Από τις 11 Μαρτίου και κάθε Παρασκευή έως τις 20 Μαΐου (πλην της Παρασκευής 15/4)/ισιτήριο: 10 € (τα 30 πρώτα εισιτήρια κάθε παράστασης με μειωμένη τιμή 8 €)/Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/standupcomedy/eime-vigkan/

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα