Σε αυτή την παράσταση κλείνεις τα μάτια και αφουγκράζεσαι τους ονειρικούς τόπους των Αόρατων Πόλεων

Σε αυτή την παράσταση κλείνεις τα μάτια και αφουγκράζεσαι τους ονειρικούς τόπους των Αόρατων Πόλεων
H Μάγδα Κόρπη

Στις 25 Αυγούστου, ο ακροατής θα έχει τη δυνατότητα να κλείσει τα μάτια και να αφουγκραστεί τους ονειρικούς τόπους των Αόρατων Πόλεων.

Οι “Αόρατες Πόλεις” του Ίταλο Καλβίνο συνομιλούν με την Αόρατη Πόλη της μακραίωνης Κνωσού, στον κήπο του Ερευνητικού Κέντρου Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, στο Ηράκλειο Κρήτης, σε μια και μοναδική ηχητική εγκατάσταση που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023 στις 21.00, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Μάγδας Κόρπη, υπό τη διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης.

Το 1972 ο Ιταλός συγγραφέας Ίταλο Καλβίνο θα γράψει τις αινιγματικές Αόρατες Πόλεις. Ο ίδιος, όπως θα πει ο προσωπικός του φίλος και συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, «προτίμησε να αιωρηθεί και να χαθεί στην στρατόσφαιρα, παρά να προσγειωθεί στη γη όπου υπάρχει στρατός και σφαίρες κι όπου τα γνώρισε εξ επαφής στη νιότη του. Με ορισμένα από τα έργα του, ο Καλβίνο εισήλθε στους ανεξερεύνητους χώρους του ουρανού. Εκεί όπου δεν υπάρχει χώμα και δεν υπάρχει αίμα. Έτσι, τα βιβλία του γίνονται διαστημικά και οι Πόλεις Αόρατες» (Ο Βασίλης Βασιλικός για τον Ίταλο Καλβίνο, Βασιλικός Βασίλης, Ομιλία, 24.10.2015)

Στον κήπο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, οι μοναχικές νησίδες των φωνών θα χαράξουν αόρατες ηχητικές διαδρομές. Σε κάποια από αυτές, ο καθένας από εμάς ίσως αναγνωρίσει μια δική του πόλη. Στις 25 Αυγούστου, ο ακροατής θα έχει τη δυνατότητα να κλείσει τα μάτια και να αφουγκραστεί τους ονειρικούς τόπους των Αόρατων Πόλεων. Με υλικό τις λέξεις, τον ήχο και τη μουσική, θ΄ ακούσει τις ασώματες εκείνες φωνές που περιπλανώνται στον αέρα ως άλλα ποιήματα αγάπης· ποιήματα αγάπης για τις πόλεις, που ψάχνουν τον παραλήπτη τους.

Η Μάγδα Κόρπη μετά την πρώτη της θεατρική σκηνοθεσία μεταφέροντας το Φυλαχτό του Ρομπέρτο Μπολάνιο στο Θέατρο οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» μας προσκαλεί στην Κρήτη, με τη συμμετοχή εξαιρετικών καλλιτεχνών, σε μια διαφορετική εμπειρία-ακρόαση και με μοναδική ζωντανή δράση την αλληλεπίδραση του ήχου με τον κήπο και τους ακροατές του. Πρόκειται για μια ηχογραφημένη ηχητική πλοήγηση. Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7: Οι Αόρατες Πόλεις έφτασαν στα χέρια μου ως δώρο σχεδόν πριν από δέκα χρόνια. Η γοητεία, το αίνιγμα, ο ποιητικός και προσωπικός τόνος του συγγραφέα, έγιναν για έτη επίμονοι επισκέπτες. Οι Αόρατες Πόλεις του Ιταλού συγγραφέα είναι ένα βιβλίο από αδιόρατες διαδρομές· από ασκήσεις φαντασίας. Από πόλεις χιμαιρικές κι αιθέριες, πόλεις αισθαντικές και με ποικίλες υφές. Πηγή σύλληψης για τη δημιουργία της ηχητικής εγκατάστασης στάθηκε το Βουλισμένο Αλώνι στο Ηράκλειο Κρήτης. Τόπος των παιδικών μου αναμνήσεων. Τόπος ενδιάμεσος, γυμνός κι εκτεθειμένος στον ουρανό· μια οιονεί αόρατη πόλη”.

Όσο για το πώς επέλεξε τον χώρο της εγκατάστασης αυτής αναφέρει: “Μετά από εσωτερικές διαδρομές κι αναζητώντας τον κατάλληλο χώρο συνομιλίας του ήχου, των λέξεων και της μουσικής με τον ουρανό, μα και γυρεύοντας έναν τόπο λιτό και φορτισμένο από συναισθηματική μνήμη και ιστορία, υπόκωφα γεμάτο από το πύκνωμα των ανθρώπων και των πολιτισμών που πέρασαν αφήνοντας μια καταπραϋντική υπαρξιακή αίσθηση συμπαντικής συνέχειας και σπιτιού (το σπίτι ως κατάσταση ψυχής), ο ιστορικός κήπος του Ερευνητικού Κέντρου Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών-Βίλα-Αριάδνη, στάθηκε το καταλληλότερο μέρος συνάντησης. Οι Αόρατες Πόλεις συνομιλούν με την Αόρατη Πόλη της μακραίωνης Κνωσού.

Στην προσέγγιση μας, η ηχητική συλλογή αποσπασμάτων των Αόρατων Πόλεων ευχόμαστε να δώσει τη δυνατότητα στους ακροατές να κλείσουν τα μάτια και να αφουγκραστούν το ουτοπικό κείμενο του 20ου αιώνα. Και κάτω από τον κρητικό ουρανό, μέσα σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο, να ταξιδέψουν”.

Ένα ταξίδι σε μία αόρατη πόλη

Περιγράψτε μας το ταξίδι αυτό στην αόρατη πόλη…

“Ο δρόμος που οδηγεί στο σπίτι, είναι συχνά ανηφορικός”, θα γράψει ο Eugenio Barba. Σε άλλη χρονική στιγμή, ο συμπατριώτης του και συγγραφέας των Αόρατων Πόλεων Ίταλο Καλβίνο, στο ομώνυμο βιβλίο γράφει πως κι αν εν τέλει δεν κατάφερε να βρει την ιδανική πόλη, δεν πρέπει κάποιος να πάψει να την αναζητά. Η αναζήτηση ενός κόσμου ευτυχισμένου κι ενός χώρου ικανού να καλωσορίσει τον άνθρωπο, αποτελεί ανάγκη αέναη.

Αντιμετωπίζοντας το αινιγματικό κι αποσπασματικό αυτό κείμενο ως ηχητική ποίηση και σκεπτόμενη πως η φωνή μπορεί να εκφράζει ό,τι πιο κρυφό και αληθινό διαθέτει ένα πρόσωπο, μέσα από την ηχητική αυτή πλοήγηση ο ακροατής θ΄ ακούσει τις ασώματες εκείνες φωνές που περιπλανώνται στον αέρα ως άλλα ποιήματα αγάπης· ποιήματα αγάπης για τις πόλεις, που ψάχνουν τον παραλήπτη τους.

Με τη μουσική σύνθεση της Σοφίας Καμαγιάννη και τις ηχογραφημένες -αιωρούμενες στο κενό- φωνές των ερμηνευτών: του Νίκου Κουρή, της Λίλλυς Μελεμέ, της Μαρίας Σκουλά, του Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη, του Γιάννη Χαρούλη. Άλλοτε μονολογώντας κι άλλοτε συν-διαλεγόμενοι, ψάχνουν μετά από καιρό να συναντηθούν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

 • Συγγραφέας: Ίταλο Καλβίνο
 • Μετάφραση: Ανταίος Χρυσοστομίδης
 • Δραματουργική Επεξεργασία/Σύλληψη: Μάγδα Κόρπη
 • Ακούγονται οι Φωνές των Ερμηνευτών: Νίκου Κουρή, Λίλλυς Μελεμέ, Μαρίας Σκουλά, Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη, Γιάννη Χαρούλη
 • Μουσική Σύνθεση/Ηχητικός Σχεδιασμός: Σοφία Καμαγιάννη
 • Sound Installation/Ηχοληψία: Νίκος Κόλλιας
 • Σχεδιασμός Φωτισμού: Παναγιώτης Τσεβρένης

Ιnfo

 • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023
 • ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΝΩΣΟΥ (ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ)
 • ΒΙΛΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ΚΝΩΣΟΣ Ώρα: 21.00
 • Διάρκεια: 60’ λεπτά
 • Επιτρεπόμενο όριο ακροατών 150 άτομα με ελεγχόμενη παροχή δωρεάν δελτίων εισόδου

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα