Θόδωρος Μαραγκός: “Ο Τσάκωνας ζούσε για να κάνει τους ανθρώπους να γελάνε”

Θόδωρος Μαραγκός: “Ο Τσάκωνας ζούσε για να κάνει τους ανθρώπους να γελάνε”
"Όλο γελούσε", μία ταινία του Θόδωρου Μαραγκού για τον ηθοποιό Κώστα Τσάκωνα

"Όλο γελούσε" ονομάζεται το κινηματογραφικό πορτραίτο του ηθοποιού Κώστα Τσάκωνα από τον φίλο και στενό του συνεργάτη Θόδωρο Μαραγκό. Με αφορμή την προβολή της ταινίας από 9 Μαΐου, ο σκηνοθέτης μιλά στο News 24/7.

Το 2015 όλη η Ελλάδα θρήνησε για τον χαμό του γνωστού ηθοποιού Κώστα Τσάκωνα, ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες κωμικούς που άφησαν ιστορία στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση. Ο κόσμος τον αγάπησε πολύ μέσα από τις βιντεοταινίες του και τον είχε πάντα στο μυαλό του συνδεδεμένο με το πηγαίο χιούμορ, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του είχε προσφέρει άφθονο γέλιο.

Λίγο καιρό μετά τον θάνατό του, ο σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός αποφάσισε να δημιουργήσει μια ταινία – αφιέρωμα στον Κώστα Τσάκωνα, που υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια φίλος και συνεργάτης του. Οι δυο τους είχαν γνωριστεί το 1973, όταν ο ηθοποιός έπαιξε στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μαραγκού, το “Λάβετε Θέσεις”, μια ταινία που απέσπασε, μάλιστα, πολλά βραβεία και διακρίσεις στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η συνεργασία τους συνεχίστηκε στην ταινία “Μάθε παιδί μου γράμματα” που γύρισε ο Μαραγκός το 1981, ενώ ο Τσάκωνας συμμετείχε και στις δύο ταινίες που γύρισε ο σκηνοθέτης στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο, τις “Από πού πάνε για τη χαβούζα” του 1978 και “Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι” του 1980).

Πέρα, όμως, από συνεργάτες, οι δυο τους υπήρξαν δύο πολύ καλοί φίλοι, γι’ αυτό και ο Θόδωρος Μαραγκός θέλησε να τον τιμήσει με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε εκείνον. Τον Οκτώβρη του 2018, ο σκηνοθέτης ολοκλήρωσε μια ταινία-αφιέρωμα στον παλιό καλό συνεργάτη του με τίτλο “Όλο γελούσε”, η οποία συμμετείχε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, αποσπώντας το πρώτο βραβείο γέλιου του κοινού και το δεύτερο βραβείο της κριτικής επιτροπής.

Το ντοκιμαντέρ “Όλο γελούσε” κάνει “έξοδο” στους κινηματογράφους στις 9 Μαΐου από τη Filmcenter Τριανόν και με αφορμή την προβολή του ο δημιουργός της, Θόδωρος Μαραγκός, μίλησε στο News 24/7:

"Όλο γελούσε", μία ταινία του Θόδωρου Μαραγκού για τον ηθοποιό Κώστα Τσάκωνα

Η σχέση σας με τον Τσάκωνα ξεκινά από το 1973. 46 χρόνια μετά και έπειτα από τον θάνατό του, τι θυμάστε έντονα από εκείνον;

Με τον Κώστα Τσάκωνα υπάρχουν πάρα πολλά γεγονότα, σε όλα αυτά τα χρόνια που θυμάμαι έντονα. Θα σας πω κάτι που μου είχε πει ο ίδιος. Κοιτάζοντας μια μέρα τον εαυτό του στον καθρέφτη πίστεψε ότι είναι πολύ όμορφος. Από κείνη την ημέρα άλλαξε η ψυχολογία του. Του έφυγαν όλες οι αναστολές, τα ψυχολογικά που είχε και απέκτησε αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτόν του. Αυτό μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση, γιατί δεν ξέρω πολλούς ανθρώπους να παίρνουν ”θάρρος” από τον καθρέφτη. Γι’ αυτό και το θυμάμαι από τότε.

Ήταν τόσο αστείος στην καθημερινή του ζωή όσο και στις ταινίες του;

Είχε ένα απίστευτο πηγαίο χιούμορ. Ζούσε με το γέλιο και με τη σάτιρα. Δεν ήταν τυχαίο που ήξερε όλα τα ανέκδοτα απ’ έξω. Είχε ανάγκη να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους και να τους διασκεδάσει μέσα από το γέλιο.

Δεν αποδέχθηκα την απουσία του, γι’ αυτό συνέθεσα έναν “δικό” μου Τσάκωνα

Πώς πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε ένα ντοκιμαντέρ ή αλλιώς μια ταινία-αφιέρωμα για τη ζωή του;

Ήταν αγαπημένος μου φίλος, ήταν συνεργάτης μου από την αρχή. Με πείραξε πολύ που έφυγε γρήγορα. Δεν αποδέχθηκα την απουσία του, γι’ αυτό συνέθεσα έναν “δικό” μου Τσάκωνα, για να συνεχίσει να υπάρχει το γέλιο του και η προσφορά του. Για να μη μας λείψει. Ήθελα να τον τιμήσω.

Υπήρξε κάτι που σας δυσκόλεψε στη διαδικασία;

Όχι ακριβώς, το αντίθετο. Είναι από τις ταινίες που δημιουργήθηκαν με μεγάλη αγάπη γι’ αυτόν τον άνθρωπο και τον καλλιτέχνη, που προσέφερε χαρά και μόνο χαρά στον κόσμο.

Ποιες πτυχές της ζωής του Τσάκωνα παρακολουθεί κανείς στο “Όλο γελούσε” και τι συναισθήματα πιστεύετε ότι δημιουργούνται στον θεατή βλέποντάς το;

Πιο πολύ προκαλεί συγκίνηση το “Όλο γελούσε”. Γιατί το γέλιο ο θεατής το έχει δεδομένο. Δεν περιμένει, όμως, να δει μια τραγικότητα που αποκαλύπτεται πίσω από το γέλιο. Σ’ αυτή την ταινία από την αρχή μέχρι το τέλος ο θεατής, είτε θα γελάει είτε θα συγκινείται.

Πληροφορίες

“Όλο γελούσε”

Το «Όλο γελούσε» καταγράφει το πέρασμα ενός καλλιτέχνη μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες της ζωή του κι από όλες τις κωμικοτραγικές καταστάσεις της εποχής του. Έξι χρόνια στα συσσίτια, 6 χρόνια στη βιοπάλη, 6 χρόνια στις βαριές δουλειές, 6 χρόνια στις πιο βαριές δουλειές και τα υπόλοιπα 50 χρόνια έκανε τον κόσμο και να γελάει, αλλά και να αισθάνεται περήφανος γι’ αυτόν, γιατί ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του!

Συντελεστές

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Θόδωρος Μαραγκός
Μοντάζ: Τζανέτος Κομηνέας
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγγελική Μαραγκού
Διάρκεια: 60’

Από 9 Μαΐου στους κινηματογράφους

Πέμπτη – Τρίτη
18:45 – 20:30

Cine ΤΡΙΑΝΟΝ
Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101 10434, Αθήνα
T.: +30 210 8215469

Το “Όλο γελούσε” διανέμεται μαζί με το μικρού μήκους animation του Θόδωρου Μαραγκού με τίτλο “Το όραμα του Θοδωράκη”.

“Το όραμα του Θοδωράκη”

Η πορεία του Θοδωράκη ξεκινάει από το 1969 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Σε όλη του τη διαδρομή σατιρίζει ζωγραφίζοντας την τραγελαφική πραγματικότητα των εποχών που μας διαπερνούσαν και ανακαλύπτει τη βαθύτερη ανάγκη του να καταφέρει να ζωγραφίσει και το όραμά του.

Συντελεστές

Κινούμενο σχέδιο: Θόδωρος Μαραγκός
Μοντάζ: Τζανέτος Κομηνέας
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγγελική Μαραγκού
Διάρκεια: 18’

"Όλο γελούσε", μία ταινία του Θόδωρου Μαραγκού για τον ηθοποιό Κώστα Τσάκωνα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα