Το σώμα μέσα σε μία χορογραφία ζωής και θανάτου και το παράλογο της ύπαρξης

Το σώμα μέσα σε μία χορογραφία ζωής και θανάτου και το παράλογο της ύπαρξης
Abnormal

Η σκηνοθέτιδα Πηνελόπη Φλουρή μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή την παράσταση χορού "Πανούκλα" που θα παρουσιαστεί από τις 27 Μαΐου έως 12 Ιουνίου στο Μπάγκειον.

Το εμβληματικό κείμενο της «Πανούκλας» του Καμύ, έρχεται να συναντήσει την Ελλάδα του σήμερα και το «παράλογο» ξεκινά στην παράσταση που ετοιμάζει η Πηνελόπη Φλουρή και η ομάδα Abnormal, από τις 27 Μαΐου έως 12 Ιουνίου στο Μπάγκειον.

Η Πανούκλα του Αλμπέρτ Καμύ αποτελεί αφορμή να μιλήσουμε για τη Πανούκλα του σήμερα, για όλα όσα πεθαίνουν γύρω μας και μέσα μας, γελώντας με αυτά, τραγουδώντας και πενθώντας για αυτά.

Η παράσταση φωτογραφίζει έναν παράλογο, μονότονο και δίχως ζωή μοντέρνο κόσμο γεμάτο αντιφάσεις. Κάθε πλάσμα πασχίζει για την προσωπική του ελευθερία, όμως «κανείς δεν θα είναι ποτέ ελεύθερος όσο υπάρχουν μάστιγες».

Ο κεντρικός ήρωας αφηγείται όλα τα γεγονότα που συνέβησαν σε μια πόλη που έπεσε επιδημία πανούκλας, και σε δεύτερο επίπεδο παρακολουθούμε τους ήρωες-αντιήρωες, «σε μια πόλη τελείως μοντέρνα», να βρίσκονται μέσα στη διαδικασία ενός μαθήματος που περιλαμβάνει σωματικές ασκήσεις και αναπνοές. Τα πρόσωπα του έργου εξαντλούνται σωματικά για να βρεθούν στο αιώνιο Παρόν, αναζητώντας την ισορροπία, την ψυχική και σωματική γαλήνη και την αποδοχή. Οι ήρωες-αντιήρωες θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν, θα γελάσουν μέχρι θανάτου. Θα καταρρεύσουν, θα ξανασηκωθούν, θα ζήσουν το παράλογο, θα το αποδεχτούν, θα μείνουν στην άκρη παρατηρώντας το, θα περιμένουν ως το τέλος.

Η παράσταση σκιαγραφεί την ανθρώπινη συμπεριφορά, την ανάγκη για την ύπαρξη νοήματος, όταν όλα καταρρέουν γύρω μας και μέσα μας. Το έργο αυτό επιβεβαιώνει το παράλογο της ύπαρξης, το παράλογο του κόσμου κι αποτελεί μία κραυγή απόγνωσης και απελπισίας απέναντι στον φόβο του θανάτου, βασισμένο στην ηχηρή γραφή του Α. ΚαμύΑπό την στιγμή που θα γεννηθούμε είμαστε καταδικασμένοι να πεθάνουμε.”

Η Πηνελόπη Φλουρή Abnormal


“Στο έργο του Α. Καμύ με γοητεύει ο τρόπος με τον οποίο τοποθετεί στο επίκεντρο τον παράλογο άνθρωπο. Εκείνον που δεν φοβάται τον θάνατο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τον επιδιώκει. Η αποστασιοποίησή του δεν λειτουργεί αυτοκαταστροφικά, ούτε απαξιωτικά. Αναγνωρίζει το παράλογο και μαθαίνει να ζει μ’ αυτό. Γι’ αυτό οι ήρωες του δεν έχουν τίποτα ηρωικό, αλλά αποδέχονται την φθαρτότητά τους. Με συγκινεί και με μετατοπίζει η απλότητα με την οποία μιλά για μεγάλα πράγματα χωρίς καμία επιτήδευση στην γραφή του. Με ενδιαφέρει πολύ το κωμικοτραγικό στοιχείο στο έργο του. Το μαύρο χιούμορ που έχει είναι δείγμα της ιδιοφυίας του. Δεν θα ξεχάσω την φράση του Μερσώ στον «Ξένο» όταν κατηγορείται για τη δολοφονία του Άραβα : «Το έκανα εξαιτίας του ήλιου» λέει και το εννοεί” αναφέρει η Πηνελόπη Φλουρή στο NEWS 24/7.

Και συνεχίζει μιλώντας για την χορογραφική της προσέγγιση… “Οι ηθοποιοί της παράστασης κινούνται μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Μέσα σε αυτήν την ονειρική – εφιαλτική κατάσταση, αποτυπώνεται η απειλή του θανάτο. Δουλέψαμε μέσα από εναλλαγές κίνησης και ακινησίας, όπου αποτελούν δραματουργικό στοιχείο της διαδικασίας και φωτίζουν την ατμόσφαιρα του κειμένου, όπως ακριβώς αποδίδει και η μουσική της παράστασης. Το σώμα μέσα σε αυτήν την χορογραφία ζωής –θανάτου συμβολίζει την κατάρρευση, την πτώση, την φθορά, την απώλεια. Τα πρόσωπα του έργου εξαντλούνται σωματικά αναζητώντας την ισορροπία, την ψυχική και σωματική γαλήνη”.

Πόσο επίκαιρη είναι σήμερα -σε εποχή πανδημίας- η Πανούκλα;

Το έργο αυτό ξεκίνησα να το δουλεύω το 2018, δηλαδή προ πανδημίας και ανέβηκε στο Θέατρο Εμπρός το 2019. Δεν φαντάστηκα ποτέ πως θα ζούσαμε αργότερα ακριβώς αυτό που περιγράφεται τόσο γλαφυρά μέσα στο βιβλίο. Η Πανούκλα του Καμύ είναι αιωνίως επίκαιρη, πέρα από πανδημίες και πολέμους μιας και καταγράφει τις αντιδράσεις μιας ολόκληρης κοινωνίας σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για ένα αλληγορικό κείμενο που μιλά για την μοναξιά, την απομόνωση, τον φόβο του θανάτου. Μέσα αυτά αναγνωρίζουμε την φθαρτότητα μας και αποδεχόμαστε το παράλογο της ύπαρξης. Από την στιγμή που θα γεννηθούμε είμαστε καταδικασμένοι να πεθάνουμε.

Abnormal

Ποιος είναι ο στόχος σας με την παράσταση αυτή;

Στην παράσταση αυτή υπάρχουν στοιχεία ρεαλισμού και υπερρεαλισμού, αποτυπωμένα σε μία φραστική, κινησιολογική και μουσική παρτιτούρα, που εντείνει την ατμόσφαιρα της άψυχης, μοντέρνας πόλης για την οποία μιλά ο Καμύ. Θα θέλαμε οι άνθρωποι που θα δουν αυτήν την εκδοχή της Πανούκλας η οποία είναι τοποθετημένη στο σήμερα , να συνδεθούν και να μυηθούν στο παράλογο σύμπαν που επιχειρήσαμε με τόλμη να φτιάξουμε. Να μετατοπιστούν.

Αγαπημένη σας φράση από το έργο;

Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να ζει κανείς και να πεθαίνει γι’αυτό που αγαπάει.

Πιστεύετε πως όλος ο εγκλεισμός που βιώσαμε, αλλά και ο φόβος που συνεχίζουμε να βιώνουμε μας έμαθε κάτι; Μας μετατόπισε, μας έκανε καλύτερους;

Αυτό που βιώσαμε είναι ένα κοινωνικό τραύμα, νωπό ακόμη, τραύμα που βρίσκεται μέσα σε ένα κοινωνικό πείραμα. Ναι, μας ωριμάζει οτιδήποτε μας προκαλεί πόνο. Σωματικό ή ψυχικό. Ενηλικιωνόμαστε κι ερχόμαστε λίγο πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Η αγκαλιά, το άγγιγμα ,μια απλή χειραψία έχουν αποκτήσει άλλη βαρύτητα σήμερα. Ίσως σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, γινόμαστε λίγο πιο ανθρώπινοι, πιο ευάλωτοι, παραδεχόμαστε πως είμαστε φθαρτοί κι αυτό μας ενώνει. Είμαστε ίσοι όλοι απέναντι στον Θάνατο. «Αν θέλετε να φέρετε τους ανθρώπους τον έναν κοντά στον άλλο, να τους στείλετε την Πανούκλα.»

Τελικά, τι θα είναι αυτό που θα μας σώσει πιστεύετε;

Ο Μπέκετ γράφει « Είσαι στη γη, δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτό.»

Αν κάτι μπορεί να μας σώσει είναι η αλληλεγγύη. Αυτό το «μαζί», που στις μέρες μας αποτελεί πολιτική πράξη. Το να βλέπουμε και να ακούμε αληθινά ο ένας τον άλλον, να δεχόμαστε την διαφορετικότητα του διπλανού. Να αναζητούμε την ομορφιά στα πράγματα. Θα μας σώσει ο σεβασμός απέναντι στην φύση, σε όλα τα πλάσματα γύρω μας. Θα μας σώσει η ευγένεια, η τρυφερότητα. Θα μας σώσει η αγάπη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία-Διασκευή Κειμένου: Πηνελόπη Φλουρή /Ομάδα Abnormal/Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου /Κίνηση: Ανδρονίκη Μαραθάκη /Σχεδιασμό Φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας /Σχεδιασμός αφίσας: Μαριθέα Χατζή /Αφηγητής: Τάσος Ράπτης /Παίζουν: Ανδρέας Μυλόπουλος, Αναστασία Τζελέπη, Πηνελόπη Φλουρή/Μουσικός επί σκηνής: Φίλιππος Δραγούμης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Παραστάσεις: Από 27 Μάιου μέχρι 12 Ιουνίου κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:15/Εισιτήρια: 14 ευρώ & 10 ευρώ (άνεργοι, φοιτητές)/Διάρκεια: 80 λεπτά/Χώρος: Μπάγκειον/Τηλ. Επικοινωνίας: 6979913244/Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/panoukla/

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα