Τουρκία: Βάζουν δυναμίτη στα θεμέλια του κάστρου του Μυθριδάτη στον Πόντο

Τουρκία: Βάζουν δυναμίτη στα θεμέλια του κάστρου του Μυθριδάτη στον Πόντο

Λατομείο διεξάγει εργασίες σε ένα αρχαιολογικό μνημείο 2.100 ετών, στο οποίο και ανακαλύφθηκε το 2016 το άγαλμα της θεάς Κυβέλης

Η κατασκευή λατομείου στην Μαύρη Θάλασσα απειλεί με αφανισμό ένα μνημείο 2100 χρόνων στην περιοχή του Πόντου. Πρόκειται για το κάστρο Κουρούλ, που χρονολογείται στην εποχή του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη και βρίσκεται στον οικισμό Μπαγιαντί νοτιοδυτικά της πόλης των Κοτυώρων (Ordu), στη σημερινή Τουρκία.

Η διεθνής αρχαιολογική κοινότητα τον Σεπτέμβριο του 2016 έμεινε έκθαμβη με την ανακάλυψη του βάρους 200 κιλών αγάλματος της καθιστής θεάς Κυβέλης, το οποίο βρέθηκε άθικτο, μακριά από τα χέρια αρχαιοκάπηλων, μέσα σε κρύπτη στην είσοδο του κάστρου.

Τουρκία: Βάζουν δυναμίτη στα θεμέλια του κάστρου του Μυθριδάτη στον Πόντο

Σήμερα, όπως μεταδίδει η τουρκική Hurriyet, ποσότητες δυναμίτη καταστρέφουν τα ιστορικά χαλάσματα του αρχαίου κάστρου. Δεκάδες είναι οι Τούρκοι και οι ντόπιοι στην περιοχή που αντιδρούν στην αδράνεια των αρχών, που βλέπουν την καταστροφή και παραμένουν αμέτοχοι κι όλα αυτά παρά την ρητή απόφαση τουρκικού δικαστηρίου πως απαγορεύονται οι εργασίες στο σημείο αφού εκεί φιλοξενούνται μοναδικά μνημεία, όπως το άγαλμα της Θεά Κυβέλης.

Το 1996, η επιτροπή πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς ανακήρυξε το κάστρο αρχαιολογικό χώρο ακυρώνοντας τα σχέδια για δημιουργία λατομείου στην περιοχή. Το 2011, η ίδια επιτροπή έβγαλε και πάλι αντίστοιχη απόφαση απαγορεύοντας τις εργασίες. Ωστόσο, το ίδιο το μουσείο της πόλης Ορντού έκρινε πως μπορεί να γίνουν οι εργασίες, εκτός του αρχαιολογικού χώρου. Και μπορεί οι αρχές να επέστρεψαν στην αρχική απόφαση, που απαγορεύει τις εργασίες, η τουρκική Hurriyet όμως με άρθρο της που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική της έκδοση, σημειώνει πως το λατομείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ PONTOS-NEWS/ HURRIYET

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία

ADVERTISING

SHARE: