5 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις φέτος το καλοκαίρι

5 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις φέτος το καλοκαίρι

Καταιγιστικά αστυνομικά διηγήματα, οικογενειακή σάγκα, μια ιστορία που γοητεύει αλλά και προβληματίζει, καθώς και βιβλία για τις χαμένες πατρίδες, που θα συγκινήσουν και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες.

Σε λίγες μέρες θα αρχίσουν και επισήμως για τους περισσότερους οι διακοπές και εσύ θα βρεθείς μπροστά στο διαχρονικό δίλημμα: τι βιβλία να βάλεις στη βαλίτσα για να πάρεις μαζί σου στην παραλία, στο εξοχικό, στο ξενοδοχείο. Πρόκειται για μία ευχάριστη σπαζοκεφαλιά, που καλείσαι άμεσα να λύσεις αποφεύγοντας τις κακοτοπιές

Ακολουθούν πέντε πολύ διαφορετικά βιβλία που αξίζουν τον χρόνο σου, καθώς μοιράζονται ένα βασικό κοινό στοιχείο: είναι πολύ δύσκολο να τα αφήσεις από τα χέρια σου όταν διαβάσεις την πρώτη τους σελίδα…

Το μόνο της ζωής τους ταξίδι | Ηλίας Μαγκλίνης


Ο βραβευμένος συγγραφέας και δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης για άλλη μια φορά επιλέγει να σταθεί εκεί όπου η ιστορία συναντάει τη μυθοπλασία, η πραγματικότητα την αλήθεια, η φαντασία τις αναμνήσεις. Συγκεκριμένα, στο τελευταίο του βιβλίο έχουμε να κάνουμε με μία βιογραφική αφήγηση, όπου μέσα από την ιστορία της οικογένειάς του εξιστορείται η κοινή ιστορία χιλιάδων Ελλήνων που πολέμησαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Ο ίδιος ακολούθησε τα ίχνη του παππού του στα βάθη της Ανατολής (Αφιόν Καραχισάρ, Εσκί Σεχίρ, Προύσα) και με όπλα του την εξομολόγηση, το ρεπορτάζ, την ιστορική αναβίωση, το ταξιδιωτικό οδοιπορικό, το αρχειακό υλικό αλλά και φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος συνθέτει ένα μοναδικό, υβριδικό βιβλίο, όπου η εξαιρετική και πάντα εύστοχη πένα του απογειώνει την αναγνωστική εμπειρία. Μήπως, τελικά, ο τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά είναι να αναμετρηθούμε με το παρελθόν;

Το Αϊβαλί η πατρίδα μου | Φώτης Κόντογλου


«Δοξάζω τον Θεό που δώρησε στον άνθρωπο τα γράμματα, για να γράφει στο χαρτί τον αναστεναγμό του» διαβάζουμε ήδη από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, στον «θρηνητικό πρόλογο» του συγγραφέα.

Πρόκειται για ιστορίες από τις χαμένες πατρίδες, για μικρές διηγήσεις από το Αϊβάλι, το μέρος όπου γεννήθηκε ο Φώτης Κόντογλου πριν βρεθεί (όπως και εκατομμύρια Έλληνες) πρόσφυγας στην Ελλάδα.

Ο ίδιος περιγράφει τα όσα έβλεπε και άκουγε πριν απότον ξεριζωμό του, σε μία μικρή πολιτεία που μοιάζει μαγική για πολλούς και διάφορους λόγους: επειδή ο συγγραφέας τη θυμάται μέσα από τα παιδικά μάτια του, επειδή βρίσκεται στα ευλογημένα χώματα της Μικράς Ασίας, επειδή ίσως τελικά να είχε κάτι το μαγικό που χάθηκε και μας το παραδίδει ξανά ζωντανό.

Μια νέα συνάντηση με το έργο ενός από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους και πνευματικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα. Το εδώ και χρόνια εξαντλημένο βιβλίο του επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τον οριστικό ερχομό του στην Ελλάδα.

Να θυμηθώ να παραγγείλω | Στέλιος Μάινας


Ο γνωστός ηθοποιός επιστρέφει στα λογοτεχνικά πράγματα, δώδεκα χρόνια μετά τη συλλογή διηγημάτων που είχε εκδώσει. Αυτή τη φορά όμως δεν καταπιάνεται με ερωτικές ιστορίες αλλά με μία «παράξενη» υπόθεση: μία αναισθησιολόγος αφηγείται τη ζωή της από το κελί όπου έχει βρεθεί.

Γιατί; Επειδή η ίδια πάντοτε, από μικρή ηλικία, πίστευε ότι πρέπει να γλιτώνει τους άλλους από εκείνο που η ίδια δεν αντέχει: τον πόνο. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του μυθιστορήματος, παράλληλα όμως παρακολουθούμε εντυπωσιακές και τρομακτικά αληθινές αφηγήσεις να ξετυλίγονται στις σελίδες του: από τον έρωτα για έναν μικρότερο άντρα μέχρι τη συμβίωση στις γυναικείες φυλακές, όπου τελικά η αλληλεγγύη είναι ικανή να εξαφανίσει ακόμα και τις πιο απάνθρωπες καταστάσεις.

Τι είναι εκείνο τελικά που εντυπωσιάζει περισσότερο από όλα τα άλλα στοιχεία; Το γεγονός ότι αυτό εδώ το βιβλίο δεν είναι απλώς μια συμπαθητική προσπάθεια ενός ηθοποιού στην ελληνική λογοτεχνία, αλλά, αντίθετα, ένα βιβλίο που έχει πραγματικό λόγο ύπαρξης, και μάλιστα σε πολλά σημεία λυγίζει τον αναγνώστη με την ανθρωπιά που εκπέμπει.

Το χρονικό μιας οικογένειας: Το σιντριβάνι ξεχειλίζει | Rebecca West


Ας γνωρίσουμε την οικογένεια Όμπρι: από τη μία, η σύζυγος και τα τέσσερα παιδιά και, από την άλλη, ο εκκεντρικός και τρομερά σπάταλος πατέρας που αναστατώνει συνεχώς τις ζωές τους. Άραγε είναι μόνο εκείνος εκκεντρικός ή μήπως τελικά η εκκεντρικότητα είναι κάτι που κυλάει στις φλέβες όλων των μελών;

Σε κάθε περίπτωση, η Rebecca West (1892-1983), η σπουδαιότερη συγγραφέας παγκοσμίως -όπως την είχε χαρακτηρίσει το περιοδικό Time στην εποχή της-, καταφέρνει να σκιαγραφήσει χαρακτήρες που μοιάζουν απτοί, αληθινοί (και όχι απλώς χάρτινοι ήρωες) όσο παράλληλα ρίχνει φως στη λεπτή κόκκινη γραμμή που χωρίζει (ή ενίοτε ενώνει) την παιδική ηλικία από την ενήλικη ζωή, αλλά και το καθημερινό από το μυστηριώδες.

Τι ακριβώς είναι τελικά Το σιντριβάνι που ξεχειλίζει (μετάφραση: Κλαίρη Παπαμιχαήλ); Το πρώτο μέρος μιας εμβληματικής τριλογίας από μια μεγάλη κυρία των βρετανικών γραμμάτων που αξίζει να γνωρίσεις φέτος το καλοκαίρι. Ένα κλασικό βιβλίο που παραμένει φρέσκο, σαν να γράφτηκε μόλις χθες και όχι πριν από σχεδόν επτά δεκαετίες.

Το νησί των αρουραίων | Jo Nesbo


Aν μία «αστυνομική» καλοκαιρινή έκδοση ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη, αυτή είναι δικαιωματικά Το νησί των αρουραίωντου Jo Nesbo, σε μετάφραση της Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη. Ο ροκ σταρ του crime fiction ξαναχτυπά με πέντε δυνατές ιστορίες που διαδραματίζονται στο άμεσο μέλλον και μας ταξιδεύουν από την Αμερική μέχρι την Ισπανία, με ενδιάμεση στάση στην Αφρική.

Με τι ακριβώς ερχόμαστε αντιμέτωποι στη δεύτερη συλλογή ιστοριών του Νορβηγού συγγραφέα, μετά τον Άρχοντα της Ζήλιας; Με κολλητούς φίλους που ερωτεύονται το ίδιο κορίτσι, ψυχολόγους που εργάζονται ως πληρωμένοι δολοφόνοι, ζάπλουτους που ζουν στις κορυφές πανύψηλων κτιρίων όσο οι μάζες λιμοκτονούν, εκτροφεία φιδιών και gadgets που καταστρέφουν τη μνήμη. Καθόλου άσχημα δηλαδή…

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version