Παρουσίαση του βιβλίου “Στη Σκιά του Στάλιν” του Νίκου Μαραντζίδη

Παρουσίαση του βιβλίου “Στη Σκιά του Στάλιν” του Νίκου Μαραντζίδη
O Νίκος Μαραντζίδης Eurokinissi

Ο Νίκος Μαραντζίδης και οι εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ μας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου "Στη Σκιά του Στάλιν" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Μαραντζίδη “Στη Σκιά του Στάλιν” μάς προσκαλούν οι εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 στις 7:30 μ.μ. στην Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος (πρ. Πολυχώρος) του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Καμίνης, Βουλευτής, πρ. Δήμαρχος Αθηναίων, Μαριλένα Κοππά, Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωστής Καρπόζηλος, Ιστορικός, Διευθυντής Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Συντονίζει η Αγγελική Σπανού, δημοσιογράφος.

"Στη Σκιά του Στάλιν" του Νίκου Μαραντζίδη

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το “Στη Σκιά του Στάλιν” διερευνά την ιστορία του ΚΚΕ κατά την περίοδο 1918-1956, δείχνοντας πόσο ο εγχώριος κομμουνισμός συνδέθηκε με τις διεθνείς εξελίξεις. Η ιστορία του ΚΚΕ φανερώνει τον ρόλο που διαδραμάτισε η Μόσχα στους κόλπους των διαφόρων κομμουνιστικών κομμάτων της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς, όπως δείχνει ο Νίκος Μαραντζίδης, οι διεθνείς θεσμοί του κομμουνισμού (καθοδηγητικό κέντρο στη Μόσχα, Κομιντέρν, Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία, Κομινφόρμ, αδελφά κόμματα στα Βαλκάνια) δεν υπήρξαν απλοί εξωγενείς παράγοντες που επηρέασαν τον προσανατολισμό και τις πολιτικές επιλογές τους.

Βασισμένο στην έρευνα αδημοσίευτων και δημοσιευμένων αρχειακών υλικών που βρίσκονται στην Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, καθώς και στις χώρες των Βαλκανίων, το βιβλίο ανιχνεύει τις αλληλεπιδράσεις του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος με τα αδελφά κόμματα των γειτονικών κρατών και με τους περιβόητους ανώτατους καθοδηγητές τους στη Σοβιετική Ρωσία του Στάλιν. Ο Μαραντζίδης δείχνει ότι, καθώς τα όρια μεταξύ του εθνικού και του διεθνούς στον κομμουνιστικό κόσμο δεν ήταν σαφή, οι διεθνείς θεσμοί, τα σοβιετικά γεωπολιτικά συμφέροντα και οι στρατηγικές των αδελφών κομμάτων διαμόρφωσαν με ουσιαστικό τρόπο την ηγεσία του ΚΚΕ, τον χαρακτήρα του ως κόμματος και την εκ μέρους του λήψη αποφάσεων, καθώς και τον τρόπο ζωής των υποστηρικτών του στην πορεία του χρόνου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

“Αυτή η φιλόδοξη ιστορία του Ελληνικού Κομμουνιστικού Κόμματος που καλύπτει ένα ευρύ θεματολογικό φάσμα, υφαίνοντας αριστοτεχνικά τις εγχώριες με τις διεθνείς διαστάσεις, θα αποτελέσει πολύ σύντομα το βασικό βιβλίο αναφοράς για τον ελληνικό κομμουνισμό.” (Στάθης Καλύβας, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης).

“Το ανά χείρας βιβλίο συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση των πολιτικών, κοινωνικών και ψυχολογικών προεκτάσεων των πρώτων χρόνων της ιστορίας του Σοβιετικού Μπλοκ. Ο αναγνώστης αποκτά μια ξεκάθαρη εικόνα της σύνθεσης που υπήρχε ανάμεσα στο καθοδηγητικό κέντρο στη Μόσχα, το τοπικό κέντρο στο Βελιγράδι και τις άλλες Λαϊκές Δημοκρατίες.” (Βλαντιμίρ Τισμανεάνου, Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, συγγραφέας του The Devil in History).

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα