Πέθανε ο μεγάλος στοχαστής της μοτοσικλέτας, Ρόμπερτ Πίρσινγκ

Πέθανε ο μεγάλος στοχαστής της μοτοσικλέτας, Ρόμπερτ Πίρσινγκ

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Ρόμπερτ Πίρσινγκ, συγγραφέας του βιβλίου "Το ζεν και η τέχνη της συντήρησης της μοτοσικλέτας"

Ο Ρόμπερτ Πίρσινγκ, συγγραφέας του καλτ βιβλίου «Το ζεν και η τέχνη της συντήρησης της μοτοσικλέτας», πέθανε σε ηλικία 88 ετών, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Αντίθετα από ό,τι αφήνει να εννοηθεί ο τίτλος του, το βιβλίο αυτό, που εκδόθηκε το 1974, είναι περισσότερο ένας στοχασμός για τη μεταφυσική και την υπαρξιστική φιλοσοφία παρά για τη μηχανική. Πούλησε περίπου πέντε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

ADVERTISING

Γεννημένος στη Μινεάπολη, στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες, το 1928, ο Ρόμπερτ Πίρσινγκ απεβίωσε τη Δευτέρα (χθες) στην κατοικία του στο Μέιν (βορειοανατολικά), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Με βάση ένα ταξίδι με μοτοσικλέτα που διήρκεσε 17 ημέρες και το οποίο έκανε με τον γιο του Κρις διασχίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Ρόμπερτ Πίρσινγκ υιοθετεί στο βιβλίο αυτό το όνομα «Φαίδρος», από το πρόσωπο στους Διαλόγους του Πλάτωνα. Στοχάζεται κυρίως για την έννοια της αρετής, την οποία θεωρεί θεμελιώδη στην προσέγγιση της ζωής που οφείλει ο καθένας να έχει.

Ο Κρις πέθανε το 1979, όταν μαχαιρώθηκε στη διάρκεια απόπειρας κλοπής μπροστά από ένα κέντρο ζεν του Σαν Φρανσίσκο όπου σύχναζε.

Ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο:

"Όταν κανείς σκαρφαλώνει βουνά, πρέπει να το κάνει με όσο γίνεται μικρότερη προσπάθεια και χωρίς επιθυμία. Η πραγματικότητα της φύσης σου πρέπει να καθορίζει την ταχύτητα. Αν αρχίσεις να γίνεσαι νευρικός, θα πρέπει να επιταχύνεις. Αν λαχανιάσεις, πήγαινε πιο αργά. Σκαρφαλώνεις ένα βουνό με μια ισορροπία ανάμεσα στην νευρικότητα και την εξάντληση. Όταν κάποια στιγμή καταφέρεις να μην σκέπτεσαι το επόμενό σου βήμα, το κάθε βήμα δεν είναι πια ένα μέσο προς κάποιο σκοπό, αλλά ένα μοναδικό γεγονός από μόνο του. Αυτό το φύλλο έχει οδοντωτές πλευρές. Αυτός ο βράχος φαίνεται έτοιμος να ξεκολλήσει. Από εδώ το χιόνι φαίνεται λιγότερο, παρ όλο που είμαστε πιο κοντά. Αυτά είναι πράγματα που έτσι κι αλλιώς πρέπει να τα προσέχεις.

Το να ζεις μονάχα για κάποιον μελλοντικό στόχο, είναι πολύ ρηχό. Οι πλαγιές του βουνού είναι που συντηρούν την ζωή, όχι η κορυφή. Στις πλαγιές υπάρχει η βλάστηση".

Ο Ρόμπερτ Πίρσινγκ, που είχε σπουδάσει βιοχημικός, δημοσίευσε και άλλα βιβλία που γνώρισαν ωστόσο μικρότερη επιτυχία, μεταξύ των οποίων το "Lila: An Inquiry into Morals" («Λίλα: Μια έρευνα για την ηθική») το 1991.

24Media Network