Σε ποιους απονέμονται τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2016

Παροσυίαση του βιβλίου "Καλήν εσπέραν, άρχοντες" σε ανθολόγηση-επιμέλεια Θανάση Θ. Νιάρχου το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, στο "Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη". Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ακαδημαϊκός, καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Πανεπιστημίου Τέξας A & M Δημήτρης Νανόπουλος και ο ποιητής Βαγγέλης Χρόνης.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Παροσυίαση του βιβλίου "Καλήν εσπέραν, άρχοντες" σε ανθολόγηση-επιμέλεια Θανάση Θ. Νιάρχου το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, στο "Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη". Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ακαδημαϊκός, καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Πανεπιστημίου Τέξας A & M Δημήτρης Νανόπουλος και ο ποιητής Βαγγέλης Χρόνης. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2016 - Σε ποιον πάει το μεγάλο βραβείο γραμμάτων και ποίησης

Ο Βασίλης Βασιλικός, ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης, ο Ηλίας Παπαμόσχος, ο Δημήτρης Αγγελής, η Σοφία Κολοτούρου, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο Γιώργος Βέης, η Σοφία Νικολαϊδου και οι πρωτοεμφανιζόμενοι Βασιλεία Γεωργίου και Χρήστος Κολτσίδας, είναι οι συγγραφείς που τιμήθηκαν με τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2016, που αφορούν εκδόσεις έτους 2015.

Τα βραβεία έχουν ως εξής:

ADVERTISING

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Απονέμεται ομόφωνα στον Βασίλη Βασιλικό για το σύνολο του έργου του.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Θεόδωρο Γρηγοριάδη, για το έργο του με τίτλο «Ζωή μεθόρια»,Εκδόσεις Πατάκη.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ - ΝΟΥΒΕΛΑΣ

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Ηλία Παπαμόσχο για το έργο του με τίτλο «Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες», Εκδόσεις Κίχλη.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ

Απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στον Δημήτρη Αγγελή για το έργο του με τίτλο «Ένα ελάφι δακρύζει πάνω στο κρεβάτι μου», Εκδόσεις Πόλις, και στη Σοφία Κολοτούρου για το έργο της με τίτλο «Η τρίτη γενιά», Εκδόσεις Τυπωθήτω.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ - ΚΡΙΤΙΚΗΣ

Απονέμεται ομόφωνα στον Σταύρο Ζουμπουλάκη για το έργο του με τίτλο «Υπό το φως του μυθιστορήματος», Εκδόσεις Πόλις.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ – ΧΡΟΝΙΚΟΥ – ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Βέη για το έργο του με τίτλο «Παντού. Μαρτυρίες, μεταμορφώσεις», Εκδόσεις Κέδρος.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στην Γεωργίου Βασιλεία για το έργο της με τίτλο «Η έκτη μέρα», Εκδόσεις Γαβριηλίδης, και στον Χρήστο Κολτσίδα για το έργο του με τίτλο «Τα ορεινά», Εκδόσεις Μελάνι.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΟΑΓΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Σοφία Νικολαΐδου για το έργο της με τίτλο «Καλά και σήμερα», Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η σύνθεση της Κριτικής Επιτροπής

1. Αλέξης Ζήρας, συγγραφέας, πρόεδρος.#2. Γιώργος Ανδρειωμένος, καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μέλος ΔΕΠ, αντιπρόεδρος.#3. Δημήτρης Καργιώτης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέλος ΔΕΠ. #4. Έλλη Λεμονίδου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος ΔΕΠ. #5. Μαρία Σκιαδαρέση, συγγραφέας. #6. Πόλυ Χατζημανωλάκη, κριτικός λογοτεχνίας.#7. Γιάννης Τσίρμπας, συγγραφέας.#8. Λάμπρος Σκουζάκης, κριτικός λογοτεχνίας. 9. Νένα Κοκκινάκη, κριτικός λογοτεχνίας.

Τα βραβεία ανακοινώθηκαν από το τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου και Ψηφιακού Περιεχομένου, της διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής, της γενικής διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

24Media Network