Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου “Διασκεδάζοντας με τη χρήση ζώων – Νομικές και Φιλοσοφικές Προσεγγίσεις”

Διαβάζεται σε 3'
Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου “Διασκεδάζοντας με τη χρήση ζώων – Νομικές και Φιλοσοφικές Προσεγγίσεις”
ISTOCK

Το απόγευμα της Τρίτης παρουσιάζεται το βιβλίο του Γιώργου Παπαδημητρίου “Διασκεδάζοντας με τη χρήση ζώων – Νομικές και Φιλοσοφικές Προσεγγίσεις”.

Οι εκδόσεις Ρίζες σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παπαδημητρίου “Διασκεδάζοντας με τη χρήση ζώων – Νομικές και Φιλοσοφικές Προσεγγίσεις” που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 και ώρα 7.30 μμ στον Χώρο Πολιτισμού Ρήγας Βελεστινλής, Ξενοφώντος 4, 6ος όροφος (Σύνταγμα), στην Αθήνα.

Χαιρετισμοί:

Εκδόσεις Ρίζες

Σταυρούλα Πανούση, δασκάλα ειδικής αγωγής, μέλος της φιλοζωικής ομάδας Αδέσποτα Εξάρχεια

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής του ΕΚΠΑ, Διευθυντής του ΔΠΜΣ “Ζώα: Ηθική, Δίκαιο και Ευζωία”.

Μαρτίνος Γκαίτλιχ, περιβαλλοντολόγος, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας εξερευνά διάφορες μορφές ζωικής εκμετάλλευσης που δεν αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση κάποιας βιολογικής ανάγκης του ανθρώπου αλλά στην ψυχαγωγία του. Πραγματοποιώντας ένα ταξίδι στον χρόνο αναλύει την εμφάνιση πρακτικών όπως οι ιπποδρομίες, οι ζωομαχίες, τα τσίρκο, οι ζωολογικοί κήποι και άλλα παραπλήσια δρώμενα και προβάλλει τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους υποστηρικτές αλλά και τους πολέμιούς τους.

Την ίδια στιγμή επιχειρεί μία διττή προσέγγιση του εν λόγω φαινομένου από νομική και φιλοσοφική σκοπιά. Έτσι, αναλύει την εξέλιξη της ελληνικής νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση ζώων σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες ήδη από το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα μέχρι και τις ημέρες μας. Καθώς όμως ο νόμος βασίζεται στην Ηθική, ο συγγραφέας προσπαθεί να διακρίνει ταυτόχρονα τις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων στοχαστών προκειμένου να εξακριβώσει ποια ήταν η θέση των ζώων στην αρχαιότητα. Μάλιστα, δίνει iδιαίτερη βαρύτητα στις αριστοτελικές απόψεις, οι οποίες έθεσαν τον άνθρωπο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος περιθωριοποιώντας κάθε ενδιαφέρον για τα ζώα, αντίληψη που είναι και η επικρατούσα σήμερα.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, μπορούμε άραγε να σχηματίσουμε μία τεκμηριωμένη γνώμη για το αν είναι ηθικό να διασκεδάζουμε με τα ζώα;

Γιώργος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986 και πήγε σχολείο στα Εξάρχεια. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ. Ακολούθως, το 2022, αποφοίτησε από το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με τίτλο «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία».Έχει εργαστεί ως νομικός σε κρατικούς φορείς, διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις παρέχοντας υπηρεσίες στην κοινωνική ομάδα των προσφύγων για την περίοδο 2014-2024. Παράλληλα, διατηρεί ακτιβιστική δράση μέσω της συμμετοχής του σε φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις προωθώντας μία μη ανθρωποκεντρική αντίληψη του πλανήτη και των έμβιων όντων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα