Σβήνουν τα πρόστιμα, ανάβουν το τσιγάρο

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ - ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ - ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) ICON

Ο αριθμός των προστίμων το τελευταίο δίμηνο δεν ξεπερνά το 5% επί του συνόλου των ελέγχων. Στη μάχη για το σβήσιμο του τσιγάρου ρίχτηκαν και 20 επιθεωρητές υγείας. Ασυνεννοησία μεταξύ δημοτικής αστυνομίας και δημοτικών αρχών. Ελάχιστα πρόστιμα και μόλις 78.850 ευρώ τα έσοδα από τους παραβάτες την τελευταία εβδομάδα

Μάχη κατά του τσιγάρου φαίνεται να δίνουν καθημερινά οι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας, ενώ έξι μήνες μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο καπνός στα μπαρ, εστιατόρια και μπαρ φαίνεται να θεριεύει και η επιβολή προστίμων φαίνεται να ατονεί.

Τα Σώματα της Δημοτικής Αστυνομίας φαίνονται εγκλωβισμένα στις διαφορετικές επιταγές των δημοτικών αρχόντων που τις περισσότερες φορές δίνουν εντολή για απλές συστάσεις και όχι για πρόστιμα στους παραβάτες - καταστηματάρχες της περιοχής τους.

Σύμφωνα με το protothema.gr, από τα 169 Σώματα Δημοτικής Αστυνομίας που υπάρχουν ανά την χώρα, τα 114 διενεργούν πλέον ελέγχους.

Στις άλλες 55 περιπτώσεις, οι Δήμοι αρνούνται να διαθέσουν το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας για αντικαπνιστικούς ελέγχους, επικαλούμενοι άλλες προτεραιότητες στην περιοχή τους. Επίσης, ελέγχους διενεργούν και οι 27 από τις 54 Διευθύνσεις Υγείας που υπάρχουν στην περιφέρεια.

Το τελευταίο δίμηνο αναφέρθηκαν περίπου 15.000 έλεγχοι σε κλειστούς δημόσιους χώρους, επιχειρήσεις, μέσα μεταφοράς και άλλα.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μία εβδομάδα (12 – 19 Μαρτίου ) έγιναν πανελλαδικά 2.189 αντικαπνιστικοί έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όλης της χώρας τη στιγμή που κατά το διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2010 σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι δεν ξεπέρασαν τους 6.500.

Ωστόσο, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, δηλαδή καφέ, μπαρ, εστιατόρια κ.α., καλύπτεται από σύννεφα καπνού, οι ελεγκτές βρήκαν μόλις 148 παραβάτες και έκοψαν πρόστιμα μόνο στους 128 από αυτούς. Το σύνολο των προστίμων για την τελευταία εβδομάδα ελέγχου είναι 78.850 ευρώ.

Σε μια ύστατη προσπάθεια εφαρμογής του νόμου το υπουργείο Υγείας έριξε στη μάχη κατά του καπνού και 20 Επιθεωρητές Υγείας.

Μάλιστα, η αυστηρότητα των Επιθεωρητών Υγείας αιφνιδίασε σε αρκετές περιπτώσεις τους ιδιοκτήτες των καφέ, μπαρ και λοιπών χώρων οι οποίοι δυσκολεύονταν να πιστέψουν ότι τους επιβάλλονται πρόστιμα. Σε άλλες περιπτώσεις οι Επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι κάποια καταστήματα, δημοφιλή στέκια του Κολωνακίου και του Κεραμεικού, βρίσκονταν ένα βήμα πριν από το προσωρινό λουκέτο λόγω υποτροπής στην παράβαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

SHARE:

24Media Network