'Πονοκέφαλος' τα πρόστιμα για τις 14 χωματερές στην περιφέρεια Αττικής

'Πονοκέφαλος' τα πρόστιμα για τις 14 χωματερές στην περιφέρεια Αττικής

Πρόστιμο ύψους 680.000 ευρώ συνολικά θα πρέπει να καταβληθεί στις αρχές Ιουνίου για τις 14 χωματερές, ενεργές και μη, που βρίσκονται στην περιφέρεια Αττικής

Το πρόβλημα με τη λειτουργία 14 χωματερών σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και του σχετικού προστίμου που θα κληθεί, σε λίγες μέρες, να πληρώσει η χώρα, απασχόλησε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα με πρόστιμο 14.520.000 ευρώ για 396 Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), εκ των οποίων οι 90 ενεργοί και οι 306 ανενεργοί, αλλά μη αποκατεστημένοι. Επιπλέον, στις 2 Ιουνίου και ανά εξάμηνο το πρόστιμο που διαμορφώνεται είναι 80.000 ευρώ για κάθε ενεργό και 40.000 ευρώ για κάθε ανενεργό ΧΑΔΑ μέχρι την πλήρη αποκατάστασή τους.

ADVERTISING

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελος Καπετάνιος σημείωσε ότι η πρόοδος που συντελέστηκε είναι πολύ μικρή, καθώς από τους 18 ΧΑΔΑ που αναφέρονται στη δικαστική απόφαση, αποκαταστάθηκαν μόνο τέσσερις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν σήμερα τρεις ΧΑΔΑ ενεργοί και 11 ανενεργοί, για τους οποίους εκκρεμεί η αποκατάσταση. Οι συνολικά 14 χωματερές βρίσκονται στα διοικητικά όρια των δήμων Σαρωνικού, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Μαραθώνος, Ωρωπού, Μεγαρέων, Κυθήρων, Σαλαμίνας, Σπετσών και Ύδρας, οι οποίοι στις 2 Ιουνίου θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα συνολικού ύψους 680.000 ευρώ.

Ο κ. Καπετάνιος ενημέρωσε, επίσης, ότι η κοινοτική ενίσχυση για τα τρέχοντα έργα αποκατάστασης των 81 ΧΑΔΑ σε όλη τη χώρα θα διακοπεί στις 31 Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα, από το νέο έτος, όσα είναι σε εκκρεμότητα θα καλύπτονται αποκλειστικά με εθνικούς πόρους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Αττικής Αφροδίτη Μπιζά, οι δήμαρχοι των περιοχών με ΧΑΔΑ, εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, η ασκούσα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Καλλιόπη Καρδαμίτση, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

24Media Network