Good Job Nicky: Είχα ψευδοδυσφαγία και έχασα πάνω από 22 κιλά

Διαβάζεται σε 3'
goodjobnicky
Good Job Nicky YouTube

Για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε ως απόρροια των κρίσεων πανικού και που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει 22 κιλά μίλησε ο τραγουδιστής Good Job Nicky.

Στη διαδικτυακή εκπομπή του Fipster στο YouTube βρέθηκε ο Good Job Nicky και με αφορμή τις κακές συνήθειες, ο γιος του Γιάννη Πάριου αποκάλυψε μεταξύ άλλων τη διατροφική διαταραχή που αντιμετώπισε όταν έπαθε ψευδοδυσφαγία.

Εξηγώντας στους συνομιλητές του τι ήταν αυτό που έπαθε, ο Good Job Nicky σχολίασε πως φοβόταν να καταπιεί κάτι που του το είχαν προκαλέσει οι κρίσεις πανικού που βίωνε εκείνο το διάστημα.

Είχα πάθει ψευδοδυσφαγία, είναι ο φόβος της κατάποσης και είχα χάσει πάνω από 22 κιλά. Είχα φτάσει 65,5 κιλά, αν σας δείξω φωτογραφίες δεν θα το πιστεύετε. Από κρίσεις πανικού. Χάλια, το χειρότερο πράγμα, δεν σας το εύχομαι. Γι’ αυτό παιδιά τρώτε”, είπε χαρακτηριστικά ο νεαρός τραγουδιστής.

Δείτε το απόσπασμα:

Η αναφορά του Good Job Nicky στην ψευδοδυσφαγία στο 1:11:00

Τι είναι η δυσφαγία

Ο όρος δυσφαγία αναφέρεται στη δυσκολία μεταφοράς του περιεχομένου της στοματικής κοιλότητας (υγρού και στερεού) προς το εσωτερικό του στομάχου. Αν και ταξινομείται στα «συμπτώματα και σημεία» στο ICD-10, σε ορισμένα πλαίσια ταξινομείται ως πάθηση από μόνη της.

Μπορεί να είναι μια αίσθηση που υποδηλώνει δυσκολία στη διέλευση στερεών ή υγρών από το στόμα στο στομάχι, έλλειψη φαρυγγικής αίσθησης ή διάφορες άλλες ανεπάρκειες του μηχανισμού κατάποσης. Η δυσφαγία διακρίνεται από άλλα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένης της οδυνοφαγίας, η οποία ορίζεται ως επώδυνη κατάποση, και του φαρυγγικού κομβίου, που είναι η αίσθηση ενός όγκου στο λαιμό. Ένα άτομο μπορεί να έχει δυσφαγία χωρίς οδυνοφαγία (δυσλειτουργία χωρίς πόνο), οδυνοφαγία χωρίς δυσφαγία (πόνος χωρίς δυσλειτουργία) ή και τα δύο μαζί. Μια ψυχογενής δυσφαγία είναι γνωστή ως φαγοφοβία.

Τί προκαλεί τη δυσκαταποσία και τη δυσφαγία;

Η δυσκαταποσία και η δυσφαγία προκαλούνται συνήθως από κάποια βλάβη ή διαταραχή του ανώτερου πεπτικού σωλήνα, δηλαδή της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του οισοφάγου και του στομάχου, ιδιαίτερα στην περιοχή της συμβολής του με τον οισοφάγο. Η διαταραχή αυτή μπορεί να οφείλεται σε οργανικό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα σε μία στένωση από φλεγμονώδη ή άλλα αίτια ή σε πρόβλημα οφειλόμενο σε δυσλειτουργία των σχετικών μυϊκών ομάδων ή των νευρικών ινών και κέντρων που συντονίζουν τη λειτουργία σχηματισμού του βλωμού και της μεταφοράς του στο στομάχι. Συνήθως όμως το πρόβλημα εντοπίζεται στον οισοφάγο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσκαταποσίας και της δυσφαγίας

Τα συμπτώματα της διαταραχής της μετακίνησης του περιεχομένου της στοματικής κοιλότητας προς το στομάχι, περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία ή δυσκολία στην κατάποση,
  • Πόνο κατά την κατάποση,
  • Αίσθημα κατακράτησης ή ενσφήνωσης του βλωμού στον οισοφάγο,
  • Βήχα και αίσθημα πνιγμονής κατά την κατάποση,
  • Σιελόρροια,
  • Αδυναμία ομιλίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα