Eurovision 2024: Η σοκαριστική οικογενειακή ιστορία πίσω από το τραγούδι της Ολλανδίας

Διαβάζεται σε 6'
Joost Klein - Europapa
Joost Klein - Europapa Youtube Caption

“Από εμένα, για τους γονείς μου”. Η συμμετοχή της Ολλανδίας στη Eurovision 2024 και το συγκινητικό μήνυμα πίσω από το τραγούδι.

Δύο μόλις μήνες μας χωρίζουν από τον 68ο διαγωνισμό της Eurovision, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 7, 9 και 11 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας.

Συνολικά 37 κράτη θα ανέβουν στη σκηνή, διεκδικώντας το τρόπαιο της διοργάνωσης, με τις περισσότερες χώρες να έχουν αποκαλύψει ήδη τη συμμετοχή τους.

Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η Ολλανδία, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον 26χρονο εκκεντρικό καλλιτέχνη Joost Klein.

Eurovision 2024: Όλη η Ευρώπη μιλά για το τραγούδι της Ολλανδίας

Πριν λίγες ημέρες δόθηκε στην δημοσιότητα το τραγούδι “Europapa”, με το οποίο ο φετινός εκπρόσωπος της Ολλανδίας, Joost Klein, πρόκειται να εκπροσωπήσει τη χώρα του στη Eurovision 2024, διεκδικώντας μια θέση στον τελικό της 11ης Μαΐου.

Tο “Europapa” είναι γραμμένο εξ ολοκλήρου στα ολλανδικά, και το υπογράφει ο ίδιος o Klein, μαζί με τον Ολλανδό ράπερ, Donnie.

Ο Klein, γεννημένος στις 10 Νοεμβρίου 1997, είναι Ολλανδός ράπερ, συγγραφέας και πρώην YouTuber. Είναι περισσότερο γνωστός για τα τραγούδια του “Scandinavian Boy”, “Wachtmuziek” και “Friesenjung”, και τα άλμπουμ του M van Marketing, Albino και 1983.

Ο 26χρονος μουσικός και ράπερ είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Ολλανδία, αλλά και στη Γερμανία, έχοντας ως στόχο του να επεκτείνει το κοινό του πέραν της κεντρικής Ευρώπης, μέσω της συμμετοχής του στη φετινή Eurovision.

Το “Europapa” έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς μέσα σε μία μόλις ημέρα από την κυκλοφορία του κατάφερε να αποσπάσει πάνω από 1 εκατομμύριο streams στο Spotify στην Ολλανδία, σπάζοντας ένα ρεκόρ που ανήκε στον εκπρόσωπο της Ολλανδίας στη Eurovision 2019, Duncan Lawrence, ο οποίος κέρδισε και τον διαγωνισμό εκείνη τη χρονιά με το τραγούδι “Arcade”.

Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα το κομμάτι του Joost έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 6,6 εκατομμύρια steams στο Spotify, ενώ στο Youtube το “Europapa” έχει ξεπεράσει τα 6,5 εκατομμύρια views. Αυτή τη στιγμή, η Ολλανδία βρίσκεται στην 5άδα των στοιχημάτων.

Το επίσημο video clip της Ολλανδίας

Η οικογενειακή ιστορία του Joost Klein πίσω από το “Europapa”

Ο Joost Klein γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Μπρίτσουμ της Φριζίας, στα παράλια της Βόρειας Θάλασσας, σε μια οικογένεια με ακόμη δύο αδέρφια.

To 2010, σε ηλικία δώδεκα ετών έχασε τον πατέρα του από καρκίνο. Έναν χρόνο αργότερα, το 2011, η μητέρα του πέθανε ξαφνικά από καρδιακή ανακοπή.

Μετά τον θάνατο των γονιών του, ο ίδιος ανατράφηκε από τα δύο αδέρφια του.

Όπως έχει δηλώσει, οι δύο αυτές απώλειες τον έκαναν να μεγαλώσει απότομα, με τον ίδιο να μιλά συχνά για το πόσο του κόστισε ο θάνατος των γονιών του σε τόσο τρυφερή ηλικία.

Το τραγούδι του Klein, παρόλο που μοιάζει χαρούμενο στο πρώτο άκουσμα, στην ουσία αποτελεί έναν συγκινητικό φόρο τιμής στους γονείς του.

Μέσα από το τραγούδι, ο Klein επιθυμεί να περάσει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν όρια αν θέλεις να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα και να πεις την ιστορία σου. Και ο ίδιος ήταν αποφασισμένος πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ακούσουν στην Ευρώπη τη δική του ιστορία.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, το κομμάτι αποτελεί ένα μείγμα μελαγχολίας και ευτυχίας ενός ανθρώπου που, παρά τα εμπόδια που αντιμετώπισε, δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να προσπαθεί για να πετύχει.

Το “Europapa” αναφέρεται σε ένα παιδί που έχασε τους γονείς τους και ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη για να βρει τον εαυτό του και να διηγηθεί την ιστορία του, ανέφερε ο ίδιος.

“Στην αρχή, οι άνθρωποι δεν τον αναγνωρίζουν, αλλά εκείνος συνεχίζει να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνεται για να αφήσει τον εαυτό του να αναδειχθεί και να πει όσα θέλει. Με την πρώτη ματιά φαίνεται μια πολύ χαρούμενη πράξη, αλλά μέσα σε αυτό ​​υπάρχει αίμα, ιδρώτας και δάκρυα”.

Κατά τη διάρκεια του επίσημου video clip του “Europapa” βλέπουμε τον 26χρονο να περιπλανιέται στην Ευρώπη για να βρει το πού ανήκει.

Στο τέλος του video clip, ο θεατής αιφνιδιάζεται καθώς το χαρούμενο κλίμα υποχωρεί ξαφνικά, με τον τραγουδιστή να βλέπει τον εαυτό του ως παιδί δίπλα στον πατέρα του.

Κοιτάζονται και ο Klein λέει στον πατέρα του πως του λείπει και πως ακολούθησε όσα του έλεγε, ότι δηλαδή ο κόσμος δεν έχει σύνορα.

Στη συνέχεια, η κάμερα εστιάζει σε μια οικογενειακή φωτογραφία, με τον Klein και τους γονείς του, η οποία πιάνει φωτιά, όπως και το σπίτι τους.

Όλα ξαφνικά καταστρέφονται. Αυτό ήταν το συναίσθημα που βίωσε όταν έχασε τους γονείς του, αυτό το συναίσθημα θέλησε να περάσει σε όσους θα δουν το video clip του, με στόχο να μάθουν και να καταλάβουν την ιστορία του.

Joost Klein - Europapa
Joost Klein - Europapa
Joost Klein - Europapa
Joost Klein - Europapa

Στο τελευταίο πλάνο του video clip αναγράφεται, σε μαύρο φόντο, η αφιέρωση: “Από εμένα, για τους γονείς μου”.

Σημειώνεται ότι η Ολλανδία θα διαγωνιστεί στον Β’ ημιτελικό της Eurovision, στις 9/5, στον ίδιο ημιτελικό που θα εμφανιστεί και η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι με το “Ζάρι” της.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαρίνα Σάττι πρόκειται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision 2024 με ένα τραγούδι που θα φέρει έντονα έθνικ και πολυπολιτισμικά στοιχεία.

Το κομμάτι που θα ερμηνεύσει η Μαρίνα Σάττι στη σκηνή της Eurovision φέρει τον τίτλο “Ζάρι”. Το τραγούδι είναι ξεσηκωτικό, με τη Σάττι και την ομάδα της να ετοιμάζουν να “σερβίρουν” κάτι πρωτότυπο, πολυπολιτισμικό, αλλά και σύγχρονο.

Σε μια έκτακτη βραδινή εκπομπή, που θα μεταδοθεί την Πέμπτη 7 Μαρτίου στην ΕΡΤ1 στις 21:00 με παρουσιαστές τον Φώτη Σεργουλόπουλο και την Τζένη Μελιτά, θα γίνει η παρουσίαση του τραγουδιού και του επίσημου video clip της Ελλάδας.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή της Eurovision έχει αναλάβει ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη χορογραφία και το movement direction ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR.

Τέσσερις χορευτές θα πλαισιώνουν τη Μαρίνα Σάττι κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της, στη σκηνή της Malmö Arena.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα