Masterchef: Κόντρα Κουτσόπουλου και Γιάννη για το flocage

Διαβάζεται σε 3'
Masterchef: Κόντρα Κουτσόπουλου και Γιάννη για το flocage
Μινιαρντίζ λέγονται οι μικρές μπουκιές που μας κερνούν, στο τέλος ενός γεύματος. YouTube

Τι είναι τα μινιαρντίζ που έφτιαξαν στο Masterchef, στο επεισόδιο της Τετάρτης και ο οίστρος του Κουτσόπουλου με το άγνωστο, προς όλους, flocage.

Μεταξύ όσων είχαν να κάνουν οι διαγωνιζόμενοι στο Masterchef, στη δοκιμασία της Τετάρτης 27/3 την τέταρτη ημέρα της «γλυκιάς εβδομάδας» ήταν να πάρουν αγαπημένα γλυκά (πάστα αμυγδάλου, σοκολατίνα, lemon tart -τη λες και lemon pie- και Black Forest) και να τα αποδώσουν ‘εστιατορικά’.

Η αμυγδάλου έπρεπε να παρουσιαστεί ως τούρτα και η σοκολατίνα ως μινιαρντίζ.

Masterchef: Το σχετικό απόσπασμα

Πατάμε εδώ ένα pause, καθώς έως τώρα είχαμε διάφορα tutorial από το συγκεκριμένο διαγωνισμό, αλλά με το μινιαρντίζ δεν είχαμε συστηθεί.

Εν συντομία, είναι είδος μικρού μεγέθους γλυκών που διακρίνονται για τη φινέτσα τους και προσφέρονται στο τέλος ενός γεύματος. Συνηθέστερα, ως κέρασμα.

Όπως τα mignardises, έτσι και τα Petit Four (ας μάθουμε και αυτόν τον όρο, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι ξημερώνει) είναι επιδόρπια σε μέγεθος μπουκιάς.

Το Petit four μεταφράζεται σε “μικρός φούρνος”. Αυτό που το διαφοροποιεί από mignardises είναι ότι ψήνονται στο φούρνο. Κάτι που δεν ισχύει τις παρασκευές που ανέλαβαν η γκρι και η μπορντό μπριγάδα.

Masterchef: Το σχετικό απόσπασμα

Ο αρχηγός της μπορντό μπριγάδας, Γιάννης Κ. διατύπωσε μια ακόμα ένσταση (αυτό το καζάνι φαίνεται να μην έχει πάτο), όταν οι γκρι παρουσίασαν τα μιναρντίζ που είχαν φραμπουάζ.

Θα μας πείτε «τι είναι φραμπουάζ;». Είναι το σμέουρο (ή το red raspberry αν προτιμάτε).

Κατά τον Γιάννη Κ. εφόσον είχε σμέουρο δεν ήταν σοκολατίνα -με την παραδοσιακή έννοια του όρου που ήταν και αυτή που ζήτησαν οι κριτές από τους διαγωνιζόμενους. Συμφώνησε μαζί του ο guest κριτής και ιδιοκτήτης κορυφαίου ζαχαροπλαστείου στο Παλαιό Φάληρο, Μπάμπης Ζιντίλης.

Την ίδια ώρα, το μινιαρντίζ των μπορντό είχε μέσα τόνκα, που προσφέρει άρωμα το οποίο παραπέμπει σε συνδυασμό βανίλιας, καρύδας, γαρίφαλου και γλυκόριζας. Συστατικό που επίσης, δεν θα λέγατε ότι είναι στα βασικά της παραδοσιακής συνταγής.

Ζητούμενο ωστόσο, ήταν να πλησιάζει η γεύση των εμπνεύσεων των διαγωνιζομένων με την παραδοσιακή γεύση.

Στην παρασκευή των μπορντό υπήρχε μικρό μπισκότο μαύρης σοκολάτας, βουτηγμένο σε flocage σοκολάτας.

Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος ρώτησε τον Γιάννη Κ, τι σημαίνει flocage «γιατί έλειπα σε αυτό το μάθημα -και επειδή πετάτε λέξεις».

Εκείνος απάντησε έντιμα «δεν ξέρω. Έτσι μου το είπε η Χριστίνα που το παρασκεύασε και έτσι το μεταδίδω». Ακολούθησε βομβαρδισμός άγνωστων όρων από τον Κουτσόπουλο, ώστε να αποφευχθούν τυχόν συγκινήσεις στο μέλλον.

Δεν μάθαμε ωστόσο, τι είναι το flocage.

Στην επιστροφή του Γιάννη Κ. μπροστά στους κριτές, μετέφερε όσα του είπε ο συμπαίκτης του, με εμπειρία στην ζαχαροπλαστική, Γιάννης Γεωργίου.

«Είναι το βουτυροκακάο μαζί με τη σοκολάτα στο οποίο βουτήξαμε το μινιαρντίζ». Ο Κουτσόπουλος επιβεβαίωσε την είδηση και ενημέρωσε σχετικά.

Το δε, σαμπλέ που υπήρχε σε άλλο πιάτο είναι το γαλλικό στρογγυλό στριφτό μπισκότο που προέρχεται από το Σαμπλέ-συρ-Σαρτ και για όσα άλλα δεν γνωρίζουμε, θα επανέλθουμε με συνολική λίστα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα