X-Files: Η συνωμοσία του Μανχάταν και ο Χανκ Μούντι που μπήκε μέσα στον Μόλντερ

default image

Τα συμπεράσματα από το πρώτο επεισόδιο της μεγάλης επιστροφής των X-Files ήταν κοντά σε όσα περιμέναμε. Η εξέλιξη της Σκάλι, ο Μόλντερ που θυμίζει Χανκ Μούντι και ένας Σκίνερ που δεν άλλαξε καθόλου. Μπόνους, μερικές θεωρίες συνωμοσίας. Spoiler Alert! (Pics)

Τα X-Files άνοιξαν πάλι. Για την ακρίβεια, 14 χρόνια αναμονής ήταν πάρα πολλά.

Η σειρά που ξεκίνησε “πριν” το ίντερνετ, έρχεται να εναρμονιστεί στην νέα πραγματικότητα, αμφισβητώντας ακόμα και τις εμμονές του πράκτορα Μόλντερ που ακόμη παλεύει με τον εαυτό και τις εμμονές του. Το “πιστεύω” έγινε “θέλω να πιστέψω”, έχω ανάγκη να πιστέψω και να προχωρήσω πιο βαθιά.

Προειδοποιούμε πως στη συνέχεια του κειμένου υπάρχουν spoilers.

Ο Μόλντερ και η Σκάλι, ο Σκίνερ και τα ΑΤΙΑ είναι πάλι εδώ μόνο που αυτή τη φορά, οι δόσεις ρεαλισμού είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τους αντίστοιχους κύκλους των 90s. Κάτι που μας άρεσε. Η αλήθεια είναι πως η πλοκή είναι λίγο αργή, αλλά κάπως έπρεπε να “μπούμε” στην ιστορία.

Το βασικό είναι πως ο Μόλντερ θέλει να πιστέψει. Κάπως έτσι:

 

Η έτερη συνειδητοποίηση είναι πως πλέον, δεν μας φταίνε οι εξωγήινοι που δήθεν επιβουλεύονταν τη Γη και ήθελαν να μας κονιορτοποιήσουν σε συνεργασία με δικτάτορες του πλανήτη, αλλά την ευθύνη για τα δεινά μας την έχουν οι ίδιοι οι άνθρωποι που έχουν εκμεταλλευτεί την εξωγήινη τεχνολογία από τον καιρό που τα UFO άρχισαν να μας επισκέπτονται και εμείς να τα προ(σ)καλούμε στα μέρη μας, με διαστημικές εκρήξεις.

Ο λόγος; Για να πάρουμε το εξωγήινο DNA, να κάνουμε πειράματα σε ανθρώπους και να δημιουργήσουμε προϊόντα και καταστάσεις που αποσκοπούν στο παρακάτω:

Ναι, στην κατάληψη της Αμερικής αρχικά και του κόσμου όλου σε δεύτερο χρόνο. Ποιος είναι πίσω από τα παραπάνω; Μια πολύ καλά οπλισμένη και “λαδωμένη” πολυεθνική ομάδα. Η έκπληξη στο πρόσωπο της Σκάλι, σηματοδοτεί και το νόημα του “νέου” ρόλου της.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η 48χρονη πλέον Ντέινα Σκάλι ήταν πάντα η φωνή της λογικής, παρά τα όσα έχουν δει τα μάτια της. Εν έτει 2016, τη βρίσκουμε στο ιατρείο της να προσπαθεί να σώσει παιδιά που γεννήθηκαν με γενετικές ανωμαλίες. Αποστασιωποιημένη από τις θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και λιγότερο “ψυχρή” σε σχέση με το πώς την είχαμε συνηθίσει. Έχει βγει από την ερωτική σχέση με τον Μόλντερ και παραδέχεται πως ήταν η πιο δύσκολη που είχε στη ζωή της.

Σαν ηθοποιός, η Gillian Anderson ήταν πάντα εξαιρετική. Στην επιστροφή των X-Files όμως δείχνει ακόμη πιο μεστή, ενώ οφείλουμε να παραδεχτούμε πως όσο περνούν τα χρόνια, γίνεται ακόμη πιο γοητευτική.

 

Από την άλλη, ο συμπρωταγωνιστής της, Φοξ Μόλντερ, μας βάζει κατ’ ευθείαν στο κλίμα από την αρχή του πρώτου επεισοδίου με τις ατάκες του.

“My name is Fox Mulder. Since my childhood, I have been obsessed by a controversial global phenomenon, since my sister disappeared when I was 12 years old in what I believe was an alien abduction. My obsession took me to the FBI, where I investigated paranormal science cases through the auspices of a unit known as The X-Files. Through this unit, I could continue my work on the alien phenomenon and the search for my missing sister. In 1993, the FBI saw to impugn my work, bringing in a scientist and medical doctor to debunk it, which only deepened my obsession for the better part of a decade, during which time that agent, Dana Scully, had her own faith tested. In 2002, in a change of direction and policy, the FBI closed The X-Files and our investigations ceased — but my personal obsession did not”.

Στο κλίμα άλλωστε σε βάζει αμέσως και το τραγούδι έναρξης με τις παλιές φωτογραφίες των πρωταγωνιστών.

Στα X-Files της νέας εποχής, ο πράκτορας Μόλντερ είναι εξίσου εμμονικός με την “αλήθεια που βρίσκεται εκεί έξω”, θέλει να μάθει παραπάνω, ωστόσο εμφανίζεται με έναν αέρα που μας θύμισε Californication. Ο David Duchovny φέρνει κάτι από “Χανκ Μούντι” στον τρόπο που μιλάει και φλερτάρει την Σκάλι, είναι πιο άνετος και πιο αποφασιστικός.

Μην μπερδεύεσαι. Σκηνή από το νέο X-Files, όχι από το Californication:

 

Στα του σεναρίου τώρα. Είπαμε και παραπάνω πως η νέα πλοκή είναι πιο “ανθρωποκεντρική”. Οι άνθρωποι έχουν αντιγράψει εξωγήινη τεχνολογία από UFO που έπεσαν κάπου στο Νέο Μεξικό, έχουν πάρει εξωγήινο DNA και το χρησιμοποιούν κατά το δοκούν. Το γιατί δεν το ξέρουμε επακριβώς, μιας και αυτό θα ψάξουν να διερευνήσουν οι πράκτορες του Σκίνερ, τώρα που άνοιξαν εκ νέου οι φάκελοι.

Οι θεωρίες συνωμοσίας όμως όχι μόνο δεν λείπουν, αλλά ενισχύονται περαιτέρω από την παρουσία του Joel McHale στον ρόλο του τηλεπαρουσιαστή, celebrity Tad O’Malley, που θυμίζει έναν pop star Λιακόπουλο. Ο εξαιρετικός ηθοποιός και καυστικός παρουσιαστής του “E!” Entertainment, είναι μέσα στα νερά του και δίνει νέο αέρα στη σειρά.

 

Αναδεικνύει επίσης το γεγονός πως και οι Αμερικανοί λατρεύουν τις ιστορίες και τα δημοσιεύματα τύπου Ελεύθερης Ώρας. Σαν αυτό:

Στο πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου, ο Μόλντερ κάνει άλλωστε λόγο για το “πρόγραμμα Μανχάταν”. Η ιστορία πίσω από το οποίο, είναι αυτή: Με την κωδική ονομασία Πρόγραμμα Μανχάταν (επίσημα Manhattan District, και ανεπίσημα Manhattan Project) αναφέρεται το άκρως απόρρητο αγγλο-αμερικανικό πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων (ατομικών βομβών) που αναπτύχθηκε περί το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν ένα από τα πλέον δαπανηρά αμυντικά προγράμματα στην εποχή του και το μεγαλύτερο στο είδος του. Ο προϋπολογισμός του έφθασε τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια και σε αυτό απασχολήθηκαν συνολικά περίπου 42.000 υπάλληλοι, στους οποίους περιλαμβάνεται το προσωπικό 37 εργοστασίων σε 19 Πολιτείες των ΗΠΑ και του Καναδά. Επίσης, πολλές διοικητικές και άλλες κρατικές υπηρεσίες συνέβαλαν σε αυτό επικουρικά.

 

Το πρόγραμμα Μανχάταν ξεκίνησε από τον Πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ σε συνεργασία με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ ,το 1942, υπό την αρχική ονομασία Εργαστήριο Ανάπτυξης Εναλλακτικών Υλικών. Με την “επιχείρηση Άλσος”, και με νέο πρόεδρο των ΗΠΑ τον Χάρυ Τρούμαν, πέρασε και στο στάδιο της παραγωγής. Επικεφαλής – Ανώτατος διοικητής του προγράμματος ήταν ο στρατηγός του Μηχανικού Λέσλι Γκρόουβς (Leslie R. Groves). Το πρόγραμμα πέρασε από στρατιωτικό σε πολιτικό έλεγχο το 1947 με την δημιουργία της Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας των ΗΠΑ.

Με το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε ουσιαστικά και η ιστορία της ατομικής βόμβας και κατ΄ επέκταση των πυρηνικών εξοπλισμών, που ανάλογα από ποια πλευρά εξετάζεται παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον Μόλντερ, την ίδια εποχή ο άνθρωπος άρχισε να αξιοποιεί την εξωγήινη τεχνολογία μετά από προσεδαφίσεις διαστημοπλοίων, τα σκάφη αυτά τα αντέγραψε η Αμερικανική κυβέρνηση αλλά και οι Ρώσοι, οι οποίοι επιτέθηκαν στις ΗΠΑ με τέτοιου τύπου αεροσκάφη εκείνη την εποχή. Αλλά ο κόσμος, τα παραπάνω τα αγνοεί μιας και οι πολιτικοί φρόντισαν να τα αποσιωπήσουν.

Το βασικό συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω όμως, είναι πως οι εξωγήινοι πλέον είναι οι “καλοί” της υπόθεσης, μιας και αρκετές φορές στο παρελθόν προσπάθησαν να μας σώσουν όπως παραδέχεται και ο Tad O’Malley, ενώ οι “κακοί” της υπόθεσης είναι υπερεθνικοί και τα συμφέροντα, οικονομικά.

 

Τον αν απαντηθούν τα ερωτήματα που θέτει ο νέος κύκλος στα πρώτα έξι επεισόδια, θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, τα μέτωπα που έχουν ανοίξει είναι πολλά. Και πίσω από αυτά, είναι ο Γουόλτερ Σκίνερ ο οποίος παραμένει σχεδόν αναλλοίωτος από τα τέλη των 90s.

Μπόνους: Μαζί με τους Μόλντερ, Σκάλι και Σκίνερ, επέστρεψε και ο Cigarette Smoking Man. Και είναι “καλύτερα” από ποτέ…

 

Το τρέιλερ του δεύτερου επεισοδίου:

Ο νέος κύκλος μεταδίδεται από το FOX με το δεύτερο επεισόδιο να προβάλλεται σήμερα, Τρίτη. Θα προβληθούν συνολικά έξι νέα επεισόδια. Το κανάλι FOX είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Nova, OTE TV, Vodafone TV και Cyta Hellas, ενώ όλα τα νέα επεισόδια “The X-Files” θα είναι διαθέσιμα on-demand, μέσω FOX Play.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα