Οικονομικά Αποτελέσματα METRO ΑΕΒΕ: Συνεχίζει τη θετική της πορεία και το 2023

Διαβάζεται σε 2'
Οικονομικά Αποτελέσματα METRO ΑΕΒΕ: Συνεχίζει τη θετική της πορεία και το 2023

Η METRO ΑΕΒΕ κατάφερε να αυξήσει τόσο τον κύκλο εργασιών, όσο και την κερδοφορία της το 2023, παρά τις απαιτητικές συνθήκες της αγοράς.

Οι ενοποιημένες καθαρές πωλήσεις έφτασαν τα €1.590 δισ., αυξημένες κατά 6%. Τα κέρδη προ φόρων αποσβέσεων και τόκων (EBITDA) ανήλθαν σε €77,5 εκατ. έναντι €61,3 εκατ. το 2022 (αύξηση 26,5%). Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €31,0 εκατ. έναντι €28,3 εκατ. το προηγούμενο έτος, (αύξηση 9,6%). Τα κέρδη προ φόρων αντιστοιχούν στο 1,95% των καθαρών πωλήσεων. 

Παρά τις συνεχιζόμενες υψηλές πληθωριστικές πιέσεις που επηρεάζουν τα νοικοκυριά, τις διαρκείς νομοθετικές παρεμβάσεις στην εμπορική πολιτική, την κλιματική κρίση και τις γεωπολιτικές αστάθειες στην Ευρώπη που είχαν επίπτωση στις πωλήσεις και στη διαθεσιμότητα των προϊόντων, η METRO αποτιμά θετικά άλλη μία χρονιά. Σε μία γενικότερη συνθήκη πίεσης των περιθωρίων κέρδους σε όλο τον κλάδο, η εταιρεία πέτυχε ικανοποιητική κερδοφορία σε σχέση με το 2022, γεγονός που απορρέει από τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις επενδυτικές της κινήσεις στην ανάπτυξη του δικτύου, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Η METRO είναι μία εταιρεία με σημαντικό κοινωνικό-οικονομικό αποτύπωμα στη χώρα. Απασχολεί πάνω από 11.000 εργαζόμενους, γεγονός που την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες και το ύψος των αμοιβών και παροχών για το 2023 ξεπερνάει τα €208 εκατ., ενώ για το 2024, το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά €17 εκατ. Παράλληλα, η συμβολή της METRO στην εθνική οικονομία μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων αντιστοιχεί σε €103,5 εκατ., το 2023.

Στα My market οι πωλήσεις αυξήθηκαν, επηρεασμένες από τις πληθωριστικές πιέσεις με μικρή μείωση πωλήσεων σε όγκο, ακολουθώντας την εικόνα του κλάδου των σούπερ μάρκετ. Στον τομέα της χονδρικής, τα METRO Cash & Carry παρουσίασαν αύξηση των πωλήσεων λόγω της ανόδου του τουρισμού, της αυξημένης διείσδυσης της αλυσίδας στον κλάδο της Ho.Re.Ca και του πληθωρισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα