Σε έξι μήνες τα συναινετικά διαζύγια

Couple divorcing
Couple divorcing GETTY IMAGES/IMAGE SOURCE

Τροποποιήσεις για τη διάρκεια της δίκης. Νέο πλαίσιο για επιτάχυνση των διαδικασιών

Τροποποιήσεις κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο "για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής", ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Στο πλαίσιο του στόχου για επιτάχυνση των δικών, επισημαίνεται ότι με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους ο δικαστικός λειτουργός θα πρέπει να έχει περαιώσει όλες τις δικαστικές εκκρεμότητες της περασμένης χρονιάς, αλλιώς ελέγχεται πειθαρχικά.

Μεγάλη σημασία έχει και ότι αφορά στα διαζύγια.

Μειώνεται λοιπόν από έναν χρόνο σε έξι μήνες η διάρκεια του γάμου, ως προϋπόθεση για έκδοση συναινετικού διαζυγίου, το οποίο θα εκδίδεται με διάταξη του προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου και ύστερα από παραίτηση από όλα τα ένδικα μέσα ο γάμος θα θεωρείται λυμένος.

Έως πρότινος, η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου είχε διάρκεια τουλάχιστον 18 μήνες.

Επιπλέον, με άλλες τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου ορίζεται ότι:

- Για τις πολιτικές υποθέσεις η καθ΄ύλην αρμοδιότητα στα Μονομελή πρωτοδικεία θα ανέρχεται πλέον σε ποσό έως 250.000 ευρώ από 120.000.

- Στις αναγνωριστικές εργατικές αγωγές, στις διατροφές και τις αγωγές για τα τροχαία, δεν καταβάλλεται δικαστικό ένσημο για τη διευκόλυνση ανέργων, απολυμένων και θυμάτων.

- Στο διάδικο, που κερδίζει τη δίκη, επιστρέφεται το παράβολο, που έχει καταβάλει.

- Σε όλα τα δικαστήρια, ποινικά και πολιτικά, ο μάρτυρας έχει το δικαίωμα επιλογής θρησκευτικού και πολιτικού όρκου (έως πρότινος δεν υπήρχε ρητή πρόβλεψη για τις πολιτικές δίκες).

SHARE:

24Media Network