Η Αθήνα ζητάει και έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Η Αθήνα ζητάει και έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
Τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ AP

Η σύγκλισή του θα κριθεί εν πολλοίς και από το εάν θα είναι ισχυρή υπέρ της Ελλάδας η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ. Στόχος να χαρακτηριστεί ανυπόστατη η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Κλιμακώνει τις αντιδράσεις της η Αθήνα για τις επιλογές διεθνούς πειρατείας της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τη Συμφωνία που συνήψε η Άγκυρα με τη Λιβύη.

Η Αθήνα, με τις επιστολές που απέστειλε στα Ηνωμένα, ζητάει την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με στόχο να χαρακτηριστεί ανυπόστατη η συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Μια ισχυρή απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή υπέρ της χώρας μας, όπως θα ζητήσει ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη λήψη μιας θετικής απόφασης για την Ελλάδα.

Ο χαρακτηρισμός, άλλωστε, από το Συμβούλιο Ασφαλείας της Συμφωνίας ως ανυπόστατης, μετά από μια αντίστοιχη ισχυρή απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής, αλλά και πολλών χωρών, ασφαλώς θα αποδυναμώσει τα μάλα την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει ντε φάκτο αποτελέσματα.

Η προσπάθεια σύγκλισης του Συμβουλίου Ασφαλείας, πάντως, δείχνει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η δε επιλογή της σύγκλισης του Συμβουλίου Ασφαλείας γίνεται διότι αποτελεί το πιο ευέλικτο όργανο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα