Γιατί η Άγκυρα συζητά συμβιβασμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Γιατί η Άγκυρα συζητά συμβιβασμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Τι κρύβεται πίσω από την αποκάλυψη του Reuters να εξετάσει την αναβολή της παραλαβής των S-400 από την Μόσχα. Οι φόβοι του Ταγίπ Ερντογάν για την οικονομία και η «διπλωματία των γαμπρών».

Τις προσπάθειες συμβιβασμού, που εντείνονται στο παρασκήνιο, μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον , πιστοποιεί το δημοσίευμα του Reuters ότι η Τουρκία εξετάζει την αναβολή παραλαβής των S-400, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις παρασκηνιακές διεργασίες πρωτοστατούν οι γαμπροί του Ταγίπ Ερντογάν και του Ντόναλντ Τραμπ, με τον αμερικανό Πρόεδρο να μην έχει κρύψει την συμπάθειά του για τον τούρκο ομόλογό του, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να ανησυχεί για κατάρρευση της οικονομίας, σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι σχέσεις της χώρας του με την Ουάσιγκτον, με την τουρκική οικονομία να αντιμετωπίζει εκ νέου σοβαρά προβλήματα.

Είναι σαφές ότι η Άγκυρα ζητά από  την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να μην πάρει τους S-400, σημαντικά ανταλλάγματα κυρίως στη Συρία, που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να δώσει. Παράλληλα ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να μην έχει εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του.

Η Άγκυρα, επίσης, εξετάζει το ενδεχόμενο εγκατάστασης των S-400 σε γειτονικές χώρες, όπως το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν, εξέλιξη που μπορεί υπό προϋποθέσεις να εκτονώσει την κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πλην όμως προσωρινά.

Είναι δε φανερό ότι τυχόν συμβιβασμός ή όχι στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και  Τουρκίας, σε κάθε περίπτωση, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο  Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα