Γιατί πρέπει να τοποθετηθεί ο Κώστας Σημίτης

Γιατί πρέπει να τοποθετηθεί ο Κώστας Σημίτης
Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης Eurokinissi

Με το να σφυρίζει αδιάφορα βλάπτει και την υστεροφημία του και -κυρίως- την παράταξη που τον ανέδειξε στα ανώτερα αξιώματα της χώρας και ο ίδιος υπηρέτησε επί οκτώ έτη από κορυφαίες θέσεις

Είμαι από αυτούς που -κόντρα στο ρεύμα- πιστεύω ότι η θητεία Σημίτη στη διακυβέρνηση της χώρας υπήρξε θετική σε πολλούς τομείς. Πιστεύω ταυτόχρονα ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έκλεψε, δεν ιδιοποιήθηκε χρήματα.

Ταυτόχρονα, όμως, η θητεία Σημίτη υπήρξε και αρνητική σε πολλούς τομείς, με κορυφαίο εκείνο της διαφθοράς και του πολιτικού χρήματος.

Πιστεύει κανείς ότι ο Κώστας Σημίτης δεν γνώριζε για το ένα εκατομμύριο μάρκα που πήγε από τη Siemens στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ; Δεν ήξερε τίποτε για τα οικονομικά του κόμματος; Ας ανάψει μια λαμπάδα στο …μπόι του Τσουκάτου που ουσιαστικά τον κάλυψε!

Δεν ήταν μόνο όμως τα οικονομικά του κόμματος. Ένας υπουργός Άμυνας καταδικάστηκε τελεσίδικα από την δικαιοσύνη γιατί έβαλε το χέρι στο …μέλι και ο διάδοχός του στο ίδιο υπουργείο προφυλακίστηκε για τον ίδιο λόγο! Ο κίνδυνος από την Τουρκία μετά τα Ίμια και το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας που τον ακολούθησε, χρησιμοποιήθηκε για να στηθεί το μεγαλύτερο φαγοπότι! Το περί πάτρης μετατράπηκε σε περί …πάρτης!

Ο Κ. Σημίτης όρισε υπουργό Άμυνας τον Άκη Τσοχατζόπουλο (πριν ήταν υπουργός Εσωτερικών), πιστεύοντας ότι από τη νέα του θέση θα σταματήσει να ασχολείται με το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι. Μετά μάλιστα από ένα πολυσυζυτημένο ταξίδι στην Αμερική, μετά από το οποίο ο Άκης αποφάσισε να μην διεκδικήσει πλέον την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ, οι φήμες ήθελαν τον τότε πρωθυπουργό να είχε παραχωρήσει στον τότε υπουργό Άμυνας, το …ένα τρίτο της κυβέρνησης και του κόμματος! Γυρνώντας δε πίσω, στις σημειώσεις μου εκείνης της εποχής (“Το ρεπορτάζ που δεν έγραψα”) διαβάζω πως κορυφαίος του συνεργάτης τον είχε επισκεφθεί στο γραφείο του στο Μαξίμου και του είπε “τι κάνεις, αυτοί εδώ θα τα αγοράσουν όλα” -πλην, όμως, μάλλον εισέπραξε χλεύη!

Συνεπώς- και με δεδομένο ότι “βούιζε” η Ελλάδα- ο τότε πρωθυπουργός γνώριζε. Αν π.χ., δεν γνώριζε, γιατί με πρωτοβουλία του τότε Γραμματέα Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, απομακρύνθηκε ο Γ. Σμπώκος, εκ των στενότερων συνεργατών του Άκη, που πρόσφατα καταδικάστηκε για κατάχρηση χρημάτων ως Διευθυντής Εξοπλισμών στο υπουργείο Άμυνας;

Επιπλέον, με τη “γίδα στην πλάτη” πιάστηκε και ο εκ των στενότερων συνεργατών του, ο Τάσος Μαντέλης, Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου στην πρώτη πρωθυπουργία Σημίτη και μετέπειτα υπουργός.

Το ερώτημα είναι λοιπόν γιατί ο πρώην πρωθυπουργός σφυρίζει αδιάφορα σε όλα αυτά. Ασφαλώς και γνωρίζει ότι με τη στάση του κάνει κακό και στην υστεροφημία του και -κυρίως- και στην παράταξη. Γιατί, όποιοι πραγματικά “αγωνίστηκαν για τον σοσιαλισμό” σαφώς και δεν έχουν σχέση με τη διαφθορά. Επιπλέον, η Χαριλάου Τρικούπη πλήρωσε πολύ ακριβά τον Άκη και, δυστυχώς για κάποιους, θα πληρώσει μεγάλο τίμημα και για τον Γιάννο. Η δε παράταξη, προκειμένου να μην πληρώσει το τίμημα (τι φταίει άραγε η Φώφη;) θα πρέπει να πάρει αποστάσεις όχι απλώς από τον Άκη, τον Γιάννο, τον Μαντέλη, αλλά από τα αρνητικά σημεία της διακυβέρνησης αυτής. Να κάνει την αυτοκριτική, να τραβήξει κόκκινη γραμμή και να ζητήσει από τους υπεύθυνους να τοποθετηθούν. Αντιπερισπασμοί για τον …Σόρος μάλλον δείχνουν αμηχανία και όχι την απαιτούμενη αποφασιστικότητα. Επιπλέον, εκτίθεται και η Νέα Δημοκρατία, που εμφανίστηκε να μην έκανε ότι μπορούσε (ίσως μάλιστα και το αντίστροφο) για να καθαρίσουν έγκαιρα υποθέσεις που έφτασαν στη δικαιοσύνη.

Ο Κώστας Σημίτης είναι αρκετά έξυπνος ώστε να γνωρίζει ότι πλέον η σιωπή δεν είναι …χρυσός! Τόσο για τον ίδιο, όσο κυρίως για την παράταξη που τον ανέδειξε στα ανώτερα αξιώματα της χώρας και που ο ίδιος υπηρέτησε επί οκτώ χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα