Η Ευρώπη μπροστά σε μια παρατεταμένη πολιτική κρίση

Η Ευρώπη μπροστά σε μια παρατεταμένη πολιτική κρίση
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέκελ AP

Οι εξελίξεις στο SPD, το διαφαινόμενο τέλος του μεγάλου συνασπισμού της Άγκελα Μέρκελ, το Brexit, το τι θα συμβεί σε Παρίσι και Ρώμη, καταδεικνύουν την επερχόμενη αστάθεια στη γηραιά ήπειρο

Τριγμούς φέρνει στον “μεγάλο συνασπισμό” της Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο η αλλαγή ηγεσίας στο Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), αλλαγή ηγεσίας που σηματοδοτεί “αριστερή στροφή” -και η οποία (Νόμπερτ Βάλτερ και Σάσκια Έσκεν) θα επικυρωθεί την Κυριακή από το Συνέδριο του κόμματος.

Στο Βερολίνο τα κόμματα του συνασπισμού προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, καθώς ακόμα και αν τελικά το SPD μείνει στην κυβέρνηση έως το φθινόπωρο του ‘21, θα το κάνει με επαναδιαπραγμάτευση μείζονων θεμάτων όπως των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών του Σόιμπλε, τη θέσπιση κατώτατου ημερομισθίου 12 ευρώ, σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών κοκ- θέματα, όμως, που ούτε καν συζητούνται από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και είναι ζήτημα εάν μπορεί να τα αντέξει η Άγκελα Μέρκελ. Την ίδια στιγμή η ήττα του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του SPD αλλά ηττήθηκε, δημιουργεί ερωτήματα πώς μπορεί να παραμείνει στη θέση του, με τους “Πράσινους” να θέτουν ήδη το ερώτημα πώς ένα πρόσωπο που θεωρείται ανεπαρκές για το κόμμα του, είναι καλός για τη χώρα.

Οι “Πράσινοι”, βεβαίως, δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο να μπουν σε κυβέρνηση πριν τις εκλογές, οπότε αποκλείεται το ενδεχόμενο στο Βερολίνο να συγκροτηθεί κυβέρνηση με άλλη πλειοψηφία, ενώ λίγες πιθανότητες δείχνει να συγκεντρώνει και η κυβέρνηση μειοψηφίας, αν αποχωρήσει τελικά το SPD.

“Μύλος”, λοιπόν, με την πολιτική σταθερότητα, στην “ατμομηχανή” της Ευρώπης, όπως αποκαλείται η Γερμανία, όμως δεν είναι η μόνη περίπτωση που προϊδεάζει για μια παρατεταμένη πολιτική κρίση στην γηραιά ήπειρο. Ουδείς, για παράδειγμα, μπορεί να προβλέψει πώς θα προχωρήσει το Brexit και τι επιπτώσεις θα έχει σε αρχική τουλάχιστον φάση πρωτίστως στην Μεγάλη Βρετανία και, δευτερευόντως, στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ιταλία, ο ακροδεξιός Σαλβίνι δείχνει να ενισχύεται δημοσκοπικά όλο και πιο πολύ, την ίδια ώρα που το Κίνημα των Πέντε Αστέρων χάνει όλο και περισσότερο την επιρροή του, γεγονός που όχι απλά ανησυχεί για το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά προϊδεάζει για θριαμβευτική επάνοδο Σαλβίνι. Ταυτόχρονα εντείνονται τα ερωτηματικά για τις αντοχές του Μακρόν στη Γαλλία, αν τελικά θα συγκροτηθεί -και τι αποτελέσματα θα έχει- ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλιστών και Podemos στην Ισπανία, τι θα γίνει με τη Μάλτα και το πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα τα τελευταία χρόνια να κατηγορείται περιβάλλον μιας κυβέρνησης για εμπλοκή ή και οργάνωση δολοφονίας δημοσιογράφου!

Παράλληλα, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι επιπτώσεις θα έχει τυχόν παρατεταμένη πολιτική κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και στις κοινωνικές διεργασίες που υπογείως συντελούνται και στη γηραιά ήπειρο- και που η κρίση είναι και δημιουργός τους και απότοκος τους…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα