Η γενιά του Τσίπρα, οι ΑΝΕΛ και τα… ανοίγματα

Η γενιά του Τσίπρα, οι ΑΝΕΛ και τα… ανοίγματα
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Ο ανασχηματισμός, εφόσον έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών  έως και τον Φεβρουάριο, δεν θα είναι ο τελευταίος…

Τη νέα θέση που λαμβάνει αργά αλλά σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ στη γεωγραφία του πολιτικού συστήματος καταδεικνύει –μεταξύ άλλων- ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με σταθερά βήματα, φέρνει στο τιμόνι της κυβέρνησης και του κόμματος τη δική του γενιά, τη γενιά των σαραντάρηδων, δημιουργώντας σταδιακά και ενόψει της επόμενης ημέρας των εκλογών μία νέα ηγετική ομάδα.

Αλέξης Χαρίτσης, Μιχάλης Καλογήρου, Σταύρος Αραχωβίτης και  Κατερίνα Νοτοπούλου έρχονται να προστεθούν στον Δημήτρη Τζανακόπουλο, την Έφη Αχτσιόγλου, τον Γιώργο Βασιλειάδη και άλλα στελέχη που αναδεικνύονται στο κόμμα (όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης, διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η Ράνια Σβίγκου, εκπρόσωπος Τύπου και άλλοι), που θα «εμπλουτιστεί» και με άλλα νέα πρόσωπα την επομένη των εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αργά αλλά σταθερά, περνάει στα χέρια της γενιάς των σαραντάρηδων, στελεχών που είχαν μεγάλο μέρος της ευθύνης της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, γεγονός που διευκολύνει τη μετατόπιση του κόμματος προς το χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας.

Το κυριότερο, πάντως, πρόβλημα που έλυσε ο ανασχηματισμός, είναι το θέμα της συνέχισης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου. Η συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών όπως η Μαρίνα Χρυσοβελώνη και η Κατερίνα Παπακώστα ενισχύουν την τάση εκείνων που στους ΑΝΕΛ δεν φλερτάρουν με την ακροδεξιά και δημιουργεί συνθήκες υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από ανεξάρτητους βουλευτές, όταν η συμφωνία έρθει στο Κοινοβούλιο. Εξάλλου πολλοί πιστεύουν ότι ο ανασχηματισμός αυτός δεν θα είναι ο τελευταίος του Αλέξη Τσίπρα στην παρούσα Βουλή, καθώς όταν η Συμφωνία έρθει στη Βουλή οι ΑΝΕΛ –το λιγότερο- θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Στον …επόμενο λοιπόν ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας προγραμματίζει να κάνει τα μεγάλα ανοίγματα στο χώρο της κεντροαριστεράς, πολύ περισσότερο που έως τότε θα έχει αλλάξει σε κάποιο βαθμό ο πολιτικός χάρτης, μεταξύ άλλων και με την αναμενόμενη προεκλογική συμπόρευση Νέας Δημοκρατίας και Ποταμιού. Συνεπώς, η τοποθέτηση στην κυβέρνηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Μυρσίνης Ζορμπά είναι απλώς η αρχή της διεύρυνσης…

Υ.Γ.1: Η ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης από την Κατερίνα Νοτοπούλου δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να παλέψει και να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπενθυμίζεται ότι η έως τώρα υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά ήταν φανατικά κατά της Συμφωνίας. Στην προσπάθεια αναστροφής του κλίματος στη Βόρεια Ελλάδα στοχεύει και η υπουργοποίηση βουλευτών από την περιοχή.

Υ.Γ.2: Μόνο απαρατήρητο δεν πρέπει να περάσει το γεγονός ότι το ΕΣΠΑ αναλαμβάνει ο νέος υφυπουργός Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης. Ο Στάθης Γιαννακίδης θα είναι και αυτός που θα συμμετέχει στα Συμβούλια υπουργών της ΕΕ.

Υ.Γ.3: Πολύ και σημαντικό τα παρασκήνιο της αντικατάστασης του Σταύρου Κοντονή στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Και καθόλου χωρίς πολιτικό σήμα η ανάληψη της θέσης από τον Μιχάλη Καλογήρου, στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα.

Υ.Γ.4: Ο Νίκος Φίλης –που υπήρξε πολύ καλός υπουργός- έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε ηγέτη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Υ.Γ.5: Καλά τα πολιτικά μηνύματα του ανασχηματισμού το ζητούμενο όμως είναι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Και για το σκοπό αυτό απαιτείται-και αποτελεί ζητούμενο- ο καλύτερος συντονισμός από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα