Άτυπη πενταμερή αλά Κραν Μοντάνα επιδιώκει να συγκαλέσει ο Γκουτέρες

Άτυπη πενταμερή αλά Κραν Μοντάνα επιδιώκει να συγκαλέσει ο Γκουτέρες
O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ AP

Σύμφωνα με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών γύρω από το τραπέζι θα καθίσουν Αναστασιάδης - Ακιντζί και Ελλάδα - Τουρκία - Βρετανία ως εγγυήτριες δυνάμεις. Στόχος η άτυπη πενταμερής να διεξαχθεί εντός του καλοκαιριού.

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό σε περίπτωση που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κατορθώσει να επιβάλλει τον σχεδιασμό του!

O Α. Γκουτέρες επιδιώκει να συγκαλέσει εντός του καλοκαιριού άτυπη πενταμερή διάσκεψη σε φόρματ Κραν Μοντάνα, ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συζητήσουν όλες τις πτυχές του Κυπριακού. Στο τραπέζι αναμένεται να καθίσουν ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, οι εγγυήτριες Δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία, σε επίπεδο προφανώς ΥΠΕΞ, ενώ θα κληθεί να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε καθεστώς παρατηρητή. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες παίζει η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Χουτ, η οποία πρόσφατα παρέδωσε την έκθεσή της από την επίσκεψή της στην περιοχή-μια έκθεση μέρος της οποίας δημοσίευσε το news24/7, πλην όμως ολόκληρη δεν είδε το φως της δημοσιότητας.

Στόχος του Α. Γκουτέρες είναι να επιτευχθεί- όπως επιμένουν κυπριακά μέσα, όπως πχ ο Φιλελεύθερος- ενός τύπου ενδιάμεση συμφωνία για την επίλυση του προβλήματος. Σύμφωνα με το philenews.com: «Από τις έως τώρα επαφές που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται η τουρκική πλευρά να είναι αρνητική στο να παραστεί σε ένα «άτυπο Κραν Μοντάνα».

Ενώ τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και η Αθήνα τοποθετήθηκαν θετικά. Αυτή φαίνεται να είναι η εικόνα που αποκόμισε η Τζέιν Χολ Λουτ κατά τις επαφές της στην Άγκυρα αλλά και στα κατεχόμενα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα διατηρήσει αυτή τη στάση και στη συνέχεια, ιδιαίτερα εάν κρίνει ότι τα δεδομένα λειτουργούν προς όφελός της. Ιδιαίτερα βοηθητική στο να ανταποκριθεί η τουρκική πλευρά σε μια τέτοια σύναξη είναι να έχουν τα μέρη το δικαίωμα να θέσουν στο τραπέζι οποιοδήποτε θέμα θέλουν.

Αυτό μπορεί να ικανοποιήσει εν μέρει και την απαίτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και μερίδας της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής πλευράς να γίνει συζήτηση και για άλλες μορφές λύσεις. Εκτιμάται πως από την ώρα που η όλη συζήτηση θα είναι άτυπη και άρα μη δεσμευτική θα μπορεί να μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι για συζήτηση και προβληματισμό. Αυτό που γίνεται αντιληπτό, τουλάχιστον σήμερα, είναι πως εκείνο που μπορεί να θεωρηθεί δεσμευτικό για τη συνέχεια θα είναι εκείνα τα θέματα στα οποία θα υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στα μέρη.

Από την άλλη μια ελεύθερη συζήτηση με όλα τα θέματα στο τραπέζι θα δώσει ενδεχομένως και απαντήσεις σε πολλά ζητήματα και θα λυθούν απορίες. Παράλληλα θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα επί όλων των θεμάτων. Δεδομένου πάντα ότι τα μέρη θα προσέλθουν με διάθεση να συζητήσουν όλα τα θέματα στο Κυπριακό».

Τα σχέδια του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, πάντως, θα δυσκολέψουν ασφαλώς την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα, σε περίπτωση που οι εθνικές κάλπες στηθούν αρχές Οκτωβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα