Ο ανασχηματισμός τελείωσε, ζήτω ο νέος… ανασχηματισμός

Ο ανασχηματισμός τελείωσε, ζήτω ο νέος… ανασχηματισμός
Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου Eurokinissi

Η συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου για κοινή πορεία έως τουλάχιστον τις ευρωεκλογές του Μαΐου, οι εξελίξεις στην Ευρώπη και τι θα συμβεί αν δεν τηρηθεί η συμφωνία (εξέλιξη με την οποία φλερτάρουν πολλοί). Προς δημιουργία νέας Κίνησης στο χώρο της κεντροαριστεράς, ενόψει των εξελίξεων. Γιατί οι ευρωσοσιαλιστές πιέζουν Τσίπρα να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΚ και γιατί αρνείται το Μαξίμου

Έντονες είναι οι παρασκηνιακές -και υπόγειες- διαδικασίες στο πολιτικό σύστημα καθώς ξεκινά η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος ενόψει των τριών επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων με ορίζοντα τον Μάιο του 2019.

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, στη συνάντηση που είχαν πριν τον ανασχηματισμό, όπως αποκάλυψε το news24/7, συμφώνησαν να πορευτούν μαζί έως τουλάχιστον και τις ευρωεκλογές του Μαΐου, ακόμα και αν έρθει νωρίτερα στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών για τον συμβιβασμό με τη FYROM. Γεγονός που από πρώτη ματιά παραπέμπει πως ή η συμφωνία – εφόσον εγκριθεί στο δημοψήφισμα της 30 ης Σεπτεμβρίου και κατόπιν επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο της FYROM- θα έρθει στη Βουλή τον προσεχή Απρίλιο (κάτι που δεν μπορεί να γίνει αφού χρειάζεται να επικυρωθεί στην Αθήνα ένα μήνα μετά την επικύρωσή της στα Σκόπια) ή ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση χωρίς να την ανατρέψουν έως τον Μάιο.

Το τελευταίο σενάριο, πάντως, συζητείται πολύ τελευταία σε κύκλους και πρόσωπα που γνωρίζουν σε βάθος το παρασκήνιο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, μπορεί να συμβούν δυο γεγονότα που ενδέχεται να τροφοδοτήσουν πολύ περισσότερο την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στη χώρα πριν ακόμα τις εκλογές: Πρώτον, ο Πάνος Καμμένος, εκτός πλέον κυβέρνησης, να προχωρήσει σε συνεργασίες με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται “δεξιότερα της ΝΔ” και να “πιέσει” στο βαθμό που θα διαθέτει αξιοπιστία τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Και δεύτερον, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα ενός νέου ανασχηματισμού της κυβέρνησης, στο πλαίσιο και των πολιτικών συμπτώσεων που θα αναδείξει η Συμφωνία των Πρεσπών, με στόχο τον διεμβολισμό της κεντροαριστεράς και την οριστική κατάληψη του χώρου του ενός πόλου του δικομματισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα πολιτικό σχήμα που, όπως πληροφορούνται τα “Παιχνίδια Εξουσίας” αρχίζει ήδη “να δουλεύετε” ενόψει των εθνικών εκλογών.

Οι πιέσεις από το ΕΣΚ και η άρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας” έχει δεχθεί το “φλερτ” της ηγεσίας των ευρωσοσιαλιστών (“πιέσεις” κατ’ άλλους) προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να κατέλθει στις ευρωεκλογές ως μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), ανεξαρτήτως των αντιρρήσεων που (δικαιολογημένα) θα είχε η Χαριλάου Τρικούπη. Το ΕΣΚ, άλλωστε, κινδυνεύει στις ευρωεκλογές να αναδειχθεί ακόμα και τρίτη δύναμη εφόσον δεν αλλάξει η σημερινή κομματική γεωγραφία στο Ευρωκοινοβούλιο και δεν υπάρξουν αναδιατάξεις δυνάμεων όπως επιδιώκει μεταξύ άλλων και ο Εμανουέλ Μακρόν. Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), ωστόσο δεν αποκλείεται να ενθαρρύνει ευρύτερες συμμαχίες ενόψει των ευρωεκλογών.

Οι διεργασίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντοαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία -που εκ των πραγμάτων διαθέτει στοιχεία διεμβολισμού του Κινήματος Αλλαγής, η ηγεσία του οποίου μιλά ήδη για “στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ” -αναμένεται να ενταθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ήδη “πράσινοι” υποψήφιοι επιδιώκουν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να έχουν τύχη απέναντι στον “γαλάζιο” υποψήφιο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει μάλιστα ο ίδιος προσωπικά την “επιβολή” των υποψηφιοτήτων στον ΣΥΡΙΖΑ, συνεπικουρούμενος από τον νέο Γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη.

Νέα κίνηση στο χώρο της κεντροαριστεράς;

Το τελευταίο διάστημα, τέλος, παρατηρείται κινητικότητα στο χώρο της κεντροαριστεράς, καθώς έχουν ξεκινήσει διεργασίες για την ίδρυση νέας κίνησης με πρόσωπα που θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα