Ο Ταγίπ Ερντογάν και η Μπασακσεχίρ, η αντίπαλος του Ολυμπιακού στα προκριματικά

Ο Ταγίπ Ερντογάν και η Μπασακσεχίρ, η αντίπαλος του Ολυμπιακού στα προκριματικά

Η εξέγερση στην πλατεία Ταξίμ το καλοκαίρι του 2013 και η προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να αλλάξει ο ποδοσφαιρικός χάρτης στη χώρα του

Ήταν τέτοια περίπου εποχή, λίγο νωρίτερα, καλοκαίρι του 2013.

Οι οπαδοί της Μπεσίκτας, ποδοσφαιρικής ομάδας της Τουρκίας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Ενώνουν τις φωνές τους με τους διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και οπαδοί της Φενέρ και της Γαλατάσαραϊ. «Ψυχή» των διαδηλώσεων αναδεικνύεται ο μεγαλύτερος σύνδεσμος της Μπεσίκτας, «Τσαρσί», που σημαίνει «παζάρι» και που η σημαία του έχει πλέον ένα κεφαλαίο Α κρεμασμένο σε ένα κύκλο, καθώς οι ίδιοι επιμένουν πως εμπνέονται από τα συνθήματα του αναρχισμού.

Κάθε βράδυ, το κλαμπ των οπαδών της Μπεσίκτας, περίπου 3000 άτομα, εισέρχεται οργανωμένα στην πλατεία Ταξίμ (την πλατεία των εξεγέρσεων στην Κωνσταντινούπολη) και μαζί με τα συνθήματα «Ταγίπ παραιτήσου» και «Χέρι-χέρι κατά του ρατσισμού», ξανακούγεται ένα παλιό τους σύνθημα: «Αστυνόμε, πέτα τη μάσκα και το κλομπ και έλα να μου δείξεις εάν είσαι άνδρας»! Όπως σε κάθε χώρα, ιστορικά οι ομάδες έχουν κοινωνικό υπόβαθρο, έτσι και στην Τουρκία: Κεμαλιστές και Κούρδοι υποστηρίζουν κυρίως την Γαλατάσαραϊ, οι οπαδοί της Φενέρ είναι συντηρητικοί (παρόλα αυτά το 2013 ήταν στην πλατεία Ταξίμ, στην εξέγερση κατά του Ταγίπ Ερντογάν), η Μπεσίκτας, όμως, από εκείνο το καλοκαίρι έγινε η ομάδα-σύμβολο των εργατών! Η εξέγερση στην πλατεία Ταξίμ πνίγεται στο αίμα, 11 νεκροί και πάνω από 7.500 τραυματίες! Δεκάδες οπαδοί του «Τσαρσί», του συλλόγου οπαδών της Μπασίκτας, κατηγορούνται με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Στον Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, δεν αρκεί η κατάπνιξη της εξέγερσης. Θέλει να δημιουργήσει τον δικό του «στρατό» και στο ποδόσφαιρο. Από το 2014 εμφανίζεται από το πουθενά στην Κωνσταντινούπολη η Μπασακχεσίρ. Με χρήματα από επιχειρηματίες-φίλους του Ταγίπ Ερντογάν ανεβαίνει γρήγορα-γρήγορα τις κατηγορίες, το δε κράτος της χαρίζει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο, το «Μπασακσεχίρ Φατίχ Τερίμ». Στα εγκαίνια του γηπέδου, όχι απλώς παραβρισκόταν ο Ταγίπ, αλλά, ως παλιός ποδοσφαιριστής, έπαιξε στο φιλικό και με το «12» στην πλάτη, πρόλαβε και έβαλε και τρία γκολ, με την ομάδα του, τους «Πορτοκαλί», να νικά με 9-4!!!

Το σύνθημα εστάλη. Η Μπασακσεχίρ θα πρέπει να αποκτήσει οπαδούς, τους οπαδούς του Σουλτάνου, που θα αναγνωρίζουν το έργο του. Στόχος, να αλλάξει στην Τουρκία ο ποδοσφαιρικός χάρτης, όπως και ο πολιτικός!

Με αυτή την ομάδα παίζει την Τετάρτη ο Ολυμπιακός…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα