Σημίτης και Γιώργος “διχάζουν” ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Σημίτης και Γιώργος “διχάζουν” ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Ο Κ.Σημίτης και ο Γ.Παπανδρέου Eurokinissi

Μετά την επίθεση Πολάκη στον Κώστα Σημίτη, οι χαρακτηρισμοί του Πάνου Σκουρλέτη για τον Γιώργο Παπανδρέου άναψαν νέες φωτιές στην Κουμουνδούρου. Τι κρύβεται πίσω από την αντιπαράθεση.

Άνω – κάτω έγινε το πρωί της Παρασκευής, λίγο πριν ανακοινωθεί η σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου, η Κουμουνδούρου.

Αφορμή αυτή τη φορά αποτέλεσαν οι – πολύ σκληρές, όντως- δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη για τον Γιώργο Παπανδρέου, μ’ αφορμή τη συζήτηση περί υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας- ενδεχόμενο μάλιστα που δεν συγκεντρώνει καμία πιθανότητα.

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, “τοξικό” τον πρώην πρωθυπουργό, γεγονός που προκάλεσε έντονες συζητήσεις, αλλά και παρασκηνιακές αντιδράσεις και ερωτήματα των εσωκομματικών του αντιπάλων για το “πού το πάει ο Σκουρλέτης”.

Πρώτα απ’ όλα, οι “παπανδρεϊκοί” που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ ή βλέπουν με συμπάθεια το εγχείρημα, συζητώντας τη συμμετοχή τους σε αυτό σε μελλοντικό χρόνο, ένιωσαν το λιγότερο απορία για τη δήλωση, αλλά και το τάιμινγκ που αυτή έγινε. Στη δυσκολότερη θέση βρέθηκε ασφαλώς η Ρεγγίνα Βάρτζελη, η στενότερη συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου και επί χρόνια διευθύντρια του γραφείου του, που -αν και δεν “μασάει”- δέχθηκε πολλές διαμαρτυρίες, αλλά και προτροπές να σταματήσει να συμμετέχει στο εγχείρημα.

Την ίδια στιγμή οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Π. Σκουρλέτη αποδίδουν στον Γραμματέα της ΚΕ σχεδιασμό “αμφισβήτησης” της γραμμής της ηγεσίας, αλλά και προσπάθεια να ηγηθεί του μέρους εκείνου του κόμματος που υπαρκτό τον κίνδυνο “πασοκοποίησης” του κόμματος από τον τρόπο τουλάχιστον που γίνεται η διεύρυνση.

Στελέχη της Κουμουνδούρου, επίσης, θεωρούν όχι “τυχαία” την “μη πολιτική” (με την έννοια ότι αυτή βασίζονταν σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς) επίθεση του Παύλου Πολάκη κατά του Κώστα Σημίτη και τη συνέδεαν με την επίθεση του Π. Σκουρλέτη κατά του Γ. Παπανδρέου. “Αν και οι αφετηρίες είναι τελείως διαφορετικές, όπως ίσως και επιδιώξεις”, το αποτέλεσμα είναι ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ” αναφέρουν χαρακτηριστικά, με τον Π. Σκουρλέτη να αντιπαραθέτει προφανώς πως όσα είπε κατά του πρώην πρωθυπουργού απηχούν ιστορικά τις θέσεις της Κουμουνδούρου.

“Κάποιοι δίνουν χείρα βοηθείας στο ΚΙΝΑΛ” διαμηνύουν τα ίδια στελέχη, εκτιμώντας ότι έτσι διευκολύνεται η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να ανακόψει φυγόκεντρες δυνάμεις και να συσπειρώσει γύρω της “σημιτικούς” και “παπανδρεϊκούς” που έχουν απομείνει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που το Κίνημα Αλλαγής έσπευσε να υπερασπιστεί με πολύ θερμούς τόνους τόσο τον Κώστα Σημίτη από την επίθεση που δέχθηκε από τον Π. Πολάκη, όσο και τον Γ. Παπανδρέου από τις δηλώσεις Σκουρλέτη.

Τέλος, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η πολύ χαμηλή κάλυψη από κομματικά μέσα της ανακοίνωσης του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ όλα αυτά δείχνουν πως ενόψει του Συνεδρίου η εσωκομματική αντιπαράθεση στην Κουμουνδούρου θα οξυνθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα