Στα μέσα Ιανουαρίου η πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας

Στα μέσα Ιανουαρίου η πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή Eurokinissi

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισπεύδει τις κινήσεις της, με στόχο να μην φτάσει η κυβερνητική πλειοψηφία έως τον Μάρτιο: Ή ο Π. Καμμένος να ρίξει την κυβέρνηση ή να κατηγορηθεί ότι κάνει “σικέ” αγώνα για το μακεδονικό, εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει ήδη περάσει από τη Βουλή της FYROM

Με κινούμενη άμμο αναμένεται να μοιάζει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας, μετά το τέλος του έτους, εφόσον -όπως όλα δείχνουν- η Συμφωνία των Πρεσπών περάσει από το Κοινοβούλιο της FYROM θα πρέπει να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει κυρωθεί όπως όλα δείχνουν από το Κοινοβούλιο της FYROM το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και σε κάθε περίπτωση μετά την 17η Δεκεμβρίου που λήγει το διάστημα που η ΝΔ δεν μπορεί να υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, καθώς μέχρι τότε δεν έχει συμπληρωθεί το εξάμηνο που απαιτείται από την προηγούμενη πρόταση που υποβληθεί με αφορμή τη συμφωνία για το μακεδονικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο έχουν συμφωνήσει ότι η Συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή τον Μάρτιο, ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα για τη σχετική ημερομηνία είναι ανοιχτά. Η Ελλάδα είναι -βάσει της Συμφωνίας- η πρώτη χώρα που θα πρέπει να την κυρώσει, ταυτόχρονα με την πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Συνεπώς, η απόφαση για τον χρόνο κύρωσης της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή είναι πολιτική και θα ληφθεί από τον Αλέξη Τσίπρα στον κατάλληλο χρόνο. Τόσο ο ίδιος, άλλωστε, όσο και ο Πάνος Καμμένος αναζητούν την ημερομηνία αλλά και τον χρόνο του πολιτικού διαζυγίου ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά και τη νέα πλειοψηφία για τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και για να μπορέσει να υπάρξει ως κυβερνητική πλειοψηφία.

Η ΝΔ, στην παρούσα φάση, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας”, προγραμματίζει να καταθέσει νέα πρόταση μομφής για το μακεδονικό, προς τα μέσα Ιανουαρίου. Να μην αναμένει δηλαδή τον Μάρτιο που η Συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, αλλά να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης αμέσως μετά την κύρωσή της από το Κοινοβούλιο της FYROM.

Ο στόχος διπλός: Πρώτον ο Π. Καμμένος να ρίξει την κυβέρνηση, δεύτερον -σε περίπτωση που δεν την ρίξει- να ταυτίζεται από τη ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ και να κατηγορείται ότι κατ’ ουσίαν διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στην Πειραιώς, γνωρίζοντας ασφαλώς ότι ο Π. Καμμένος είναι σχεδόν αδύνατον να ψηφίσει μέσα Ιανουαρίου πρόταση δυσπιστίας της Νδ, επιδιώκουν προφανώς να σπρώξουν τον υπουργό Άμυνας σε αποχώρησή του από την κυβέρνηση πριν η ΝΔ καταθέσει την πρόταση μομφής ή σε ακραίες αντιδράσεις του κατά του Αλ. Τσίπρα μετά την μη υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το πολιτικό παιχνίδι, δηλαδή μετά τις γιορτές θα μετατραπεί σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ με πολλούς παίκτες και πολλά νεύρα, αλλά και με άγνωστη προς το παρόν τουλάχιστον κατάληξη…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα