Στόχος των μεγάλων κομμάτων οι ψηφοφόροι του 25% που έμεινε εκτός Ευρωβουλής

Στόχος των μεγάλων κομμάτων οι ψηφοφόροι του 25% που έμεινε εκτός Ευρωβουλής
Στιγμιότυπο από παλιότερη συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον Φαήλο Κρανιδιώτη Eurokinissi

Μεγαλύτερες οι δεξαμενές για τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει να φέρει στην κάλπη τους ψηφοφόρους του που απείχαν. Παρασκήνιο για τη συγκρότηση συνασπισμών στο χώρο της πέραν της ΝΔ δεξιάς και της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αριστεράς, χωρίς διαφαινόμενη επιτυχία.

75% έλαβαν τα κόμματα που εξέλεξαν ευρωβουλευτή, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος χώρος για προσέλκυση ψηφοφόρων από τα κόμματα που έμειναν εκτός και τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν ελπίδες να κατέλθουν στις εθνικές εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τον Β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναμένεται να ενταθεί η πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαθέτει μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης νέων ψηφοφόρων και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκει να φέρει στις κάλπες τους ψηφοφόρους του που επέλεξαν να απέχουν από τις ευρωεκλογές.

Έντονο είναι το παρασκήνιο στο χώρο της πέραν της Νέας Δημοκρατίας δεξιάς, αν και δεν διαφαίνονται οι προϋποθέσεις να συγκροτηθεί συνασπισμός κινήσεων από τους ΑΝΕΛ, τον ΛΑΟΣ, την Ελεύθερη Πατρίδα και τη Νέα Δεξιά. Ενδιαφέρον έχει και το αν η ηγεσία της ναζιστικής Χρυσής Αυγής θα απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας σε στελέχη που κράτησαν μαζί της προεκλογικά ανοιχτές πόρτες, όπως π.χ. ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά το όχι του Φαήλου Κρανιδιώτη.

Την ίδια στιγμή δεν μπαίνει σε συζήτηση συνεργασίας με άλλες κινήσεις ο Γιάνης Βαρουφάκης και ως εκ τούτου η ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα βρεθεί σε αδιέξοδο στην περίπτωση που δεν αποδεχτεί πρόταση συνεργασίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην οποία άλλωστε παραχωρείται και η ηγεσία του νέου σχήματος, εφόσον αυτό συγκροτηθεί.

Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, πάντως, θα κατέβουν πολύ λιγότερα από τα 40 κόμματα των ευρωεκλογών, πιθανόν και τα μισά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα