Το Πεκίνο, η Αθήνα και η “διπλωματία του κορονοϊού”!

Το Πεκίνο, η Αθήνα και η “διπλωματία του κορονοϊού”!
Προστατευτικές μάσκες. Eurokinissi

Το φλερτ –και- με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η αποστολή υγειονομικού υλικού και προσωπικού στις μισές και πλέον χώρες του κόσμου. Ο πόλεμος με τις ΗΠΑ και οι αντιπαραθέσεις στο δυτικό στρατόπεδο.

Η αλήθεια είναι πως οι έλληνες υπουργοί που παραβρέθηκαν την περασμένη Κυριακή στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» προκειμένου να παραλάβουν τη βοήθεια από το Πεκίνο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, συζήτησαν αρκετά τη συνομιλία που είχαν με την πρέσβειρα της Κίνας στη χώρα μας.

«Με ρώτησε η κυβέρνησή μου γιατί να δώσουμε τη βοήθεια στην Αθήνα και όχι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα», φέρεται να είπε, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», η κινέζα πρέσβειρα. «Τους είπα, γιατί η Ελλάδα είναι χρόνια φίλη μας. Έχουμε επενδύσεις εδώ και μπορούμε να έχουμε αμφίδρομες οικονομικές σχέσεις πολύ περισσότερες το επόμενο διάστημα. Και στείλαμε τη βοήθεια».

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως το Πεκίνο δεν έστειλε βοήθεια μόνο στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει ένα πολύ εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ της συναδέλφου Μαργαρίτας Βεργολιά στην «Εφημερίδα των Συντακτών», το Πεκίνο αναδεικνύεται σε ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως, απαντώντας στον επικοινωνιακό πόλεμο του Τραμπ με αποστολή γιατρών και υγειονομικού υλικού σε 82 χώρες και στις πέντε ηπείρους. Απέστειλε δηλαδή βοήθεια στις μισές και πλέον χώρες του πλανήτη. Μεταξύ αυτών, βεβαίως, στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό, αλλά παίζουν και σημαντικό ρόλο στο σχεδιαζόμενο «Δρόμο του Μεταξιού», που προωθεί το Πεκίνο και αντιπαρατίθεται η Ουάσιγκτον.

Χαρακτηριστικό της απήχησης που βρίσκει η τακτική αυτή του Πεκίνου είναι η τοποθέτηση του Μπορέλ , μετά την τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ότι η αντιμετώπιση του κορονοϊού απαιτεί τη συνεργασία όλων των χωρών. Ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια ζήτησε, μάλιστα, να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση του όρου «κινεζικός ιός» -που χρησιμοποιεί ο Ντ. Τραμπ-  ενώ χαρακτήρισε και ως «ευπρόσδεκτη» τη βοήθεια της Κίνας προς την ΕΕ. Και αυτό, τη στιγμή που Βερολίνο και Τραμπ δίνουν μάχη για το εμβόλιο κατά του ιού, με σοβαρές αλληλοκατηγορίες, ενώ η έλλειψη αλληλεγγύης, ακόμα και συνεργασίας, στο δυτικό στρατόπεδο δεν μπορεί να κρυφτεί.

Η αντιπαράθεση της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, πάντως, θα συνεχιστεί, ιδίως καθώς οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επανεκλογή ή όχι του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα