Το “βέτο” Αναστασιάδη για την επιβολή κυρώσεων, η επιμονή του Βερολίνου για το προσφυγικό και τα μεγάλα διλήμματα της Αθήνας

Το “βέτο” Αναστασιάδη για την επιβολή κυρώσεων, η επιμονή του Βερολίνου για το προσφυγικό και τα μεγάλα διλήμματα της Αθήνας
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης AP

15-18 δισ. για μεταφορά προσφύγων στις ζώνες που θα δημιουργήσει στην Συρία ζητά ο Ερντογάν, παροχή 1 δισ. για την τήρηση της Συμφωνίας εισηγείται η Επιτροπή. “Όχι” σε ενταξιακή ημερομηνία σε Τίρανα και Σκόπια. Κρίσιμες συνεδριάσεις του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια.

Σε σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες μετατρέπεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, στην οποία θα πραγματοποιήσει την παρθενική του παρουσία ο νέος έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πέραν του Brexit, στη Σύνοδο θα κυριαρχήσουν οι σχέσεις με την Τουρκία σε όλες τους τις εκφάνσεις, στο προσφυγικό, στην εισβολή στην Συρία, αλλά και στις παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ- τρία θέματα που συνδέονται απολύτως μεταξύ τους.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στις τηλεφωνικές επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες με ευρωπαίους ηγέτες, επέμενε στα προσωποποιημένα μέτρα κατά της Άγκυρας, ενώ φέρεται να προειδοποίησε πως δεν θα εγκρίνει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό, εάν δεν ληφθούν τα μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΕ εισηγείται ένα δισ. βοήθεια προς την Άγκυρα προκειμένου να εφαρμόζεται η συμφωνία για το Κυπριακό, ενώ οι Βρυξέλλες μάλλον, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, δεν συζητούν την πρόταση Ερντογάν για παροχή 15-18 δισ. ευρώ, προκειμένου η Τουρκία να μεταφέρει 3 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες στα εδάφη που θα καταλάβει στην Συρία.

Η Άγκελα Μέρκελ, ωστόσο, επιμένει πως εκείνο που προέχει δεν είναι οι κυρώσεις (στην πράξη) για την Τουρκία, αλλά η διασφάλιση της Συμφωνίας για το προσφυγικό, την ίδια στιγμή που παράγοντες του Βερολίνου διαμηνύουν πως εάν εφαρμοστούν κυρώσεις στην Άγκυρα είναι προτιμότερο να συνδεθούν με την εισβολή Ερντογάν στη Συρία και να αφορούν κυρίως την τουρκική οικονομία.

Ο έλληνας πρωθυπουργός δείχνει να αναζητά μια ισορροπία στα θέματα αυτά, την ίδια στιγμή που με επικεφαλής τη Γαλλία χώρες της ΕΕ αντιδρούν στο να δοθεί ενταξιακή ημερομηνία για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό των δυο χωρών, κυρίως στα Σκόπια, με την αποδυνάμωση Ζάεφ.

Τα θέματα αυτά, όπως και το Brexit, αλλά και τα υπόλοιπα που θα συζητήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες (πχ οι εξελίξεις με τη σύνθεση στην Κομισιόν) θα συζητηθούν στο Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, που πραγματοποιείται τη Δευτέρα και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Τρίτης, όπου θα συμμετέχει ο Νίκος Δένδιας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα