Μάγος: βίος και πολιτεία

Μάγος: βίος και πολιτεία
Τρεις μάγοι EUROKINISSI

Η αρχαία περσική φυλή, οι ιερείς και οι σοφοί, και η πυρά για τις μάγισσες

Γιορτινές μέρες έχουμε, και παντού φιγουράρουν οι Τρεις Μάγοι που κομίζουν τα δώρα τους στο νεογέννητο Ιησού. Λοιπόν, η λέξη «μάγος» προέρχεται από τα αρχαία περσικά – είναι το όνομα της μηδικής φυλής ονόματι «Magus».

Αυτοί λοιπόν οι “Μάγκους”, δηλαδή οι Μάγοι, είχαν, σύμφωνα με το Μείζον Ελληνικό Λεξικό, βαθιά γνώση της θρησκείας, επιδίδονταν σε αστρολογικές και μαντικές τεχνικές και χαρακτηρίζονταν για τις επιστημονικές τους γνώσεις. Από αυτούς λοιπόν, τη φυλή των Μάγων, ο «μάγος» έφτασε να σημαίνει τον Πέρση ιερέα και σοφό που ασχολούνταν με μυστικές και απόκρυφες τέχνες, με αστρολογία και ονειροκρισία, αλλά και με την αστρονομία.

Μ’ άλλα λόγια, κάποιοι από τους πρώτους επιστήμονες της Ασίας και του κόσμου, ήταν οι Πέρσες μάγοι, όπως αυτοί που έφτασαν στον Χριστό καθοδηγούμενοι από τη έντονη λάμψη ενός παράξενου αστεριού, δηλαδή ο Μελχιόρ, ο Γάσπαρ κι ο Βαλτάσαρ, όπως λέει ο μύθος.

Αυτοί είναι οι «καλοί», εντός εισαγωγικών, μάγοι, που αναγνωρίζει η χριστιανική θρησκεία, διότι από αυτούς και μετά, η μαγεία θεωρήθηκε έργο του Σατανά, και αυτοί που την ασκούσαν, οι μάγοι, στιγματίστηκαν ως όργανα του Διαβόλου, και έτυχαν της ανάλογης αντιμετώπισης. Αναρίθμητοι οι «μάγοι», βάλτε πάλι τα εισαγωγικά, και κυρίως οι «μάγισσες», που κάηκαν σε μεσαιωνικές πυρές, διότι κατείχαν γνώσεις, ή αμφισβήτησαν την εξουσία της Εκκλησίας, ή και τα δύο. Τώρα, πώς γίνεται να σβήνονται μονομιάς οι αμαρτίες σου, ακόμη και ο φόνος, εάν πληρώσεις ζεστό χρυσάφι σε κάποιον τυχάρπαστο παπά, αντιπρόσωπο του Πάπα, αγοράζοντας ένα συγχωροχάρτι, αυτό είναι κάτι που υπερβαίνει τη λογική. Είναι μαγικό…

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα