Ο πρίγκιπας Κάρολος στην Ελλάδα

Ο Πρίγκιπας Κάρολος στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο Πρίγκιπας Κάρολος στο Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI

Οι ελληνικές ρίζες, τα ελικόπτερα, η κηπουρική και η πολυέξοδη Μοναρχία

Αυτές τις μέρες πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ο Πρίγκιπας της Βρετανίας Κάρολος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του,  Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Να πούμε πως ο Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος, ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ και του Πρίγκιπα Φιλίππου, εκτός από Πρίγκιπας του Ηνωμένου Βασιλείου, φέρει επίσης και τους τίτλους του Δούκα της Κορνουάλης, του Δούκα του Ρόθσι, του Κόμη του Κάρικ, του Βαρόνου του Ρένφρου, του Λόρδου των Νήσων και του Πρίγκιπα και Μεγάλου Επόπτη της Σκωτίας. Ο πατέρας του Κάρολου, ο βασιλικός σύζυγος Φίλιππος, να σημειώσουμε πως γεννήθηκε στην Ελλάδα, ως Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας, καταγόμενος από την Ελληνική και Δανική βασιλική οικογένεια...

Ο Κάρολος είναι απόφοιτος του Αμπεριστγουίθ και του Κέμπριτζ, ενώ έχει υπηρετήσει στο Ναυτικό και την Αεροπορία. Εκτός από κυβερνήτης πολεμικών σκαφών, είναι και πιλότος πολεμικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Όμως, ο κληρονομικός διάδοχος του θρόνου της Αγγλίας, έχει και μια ακόμα ιδιότητα που δεν είναι ευρέως γνωστή: είναι και συγγραφέας. Πράγματι, ο Πρίγκιπας Κάρολος έχει εκδώσει οκτώ βιβλία, μεταξύ των οποίων ένα άλμπουμ με ακουαρέλες, ενώ τα περισσότερα από τα υπόλοιπα αφορούν την οργανική κηπουρική (organic gardening), κάτι, που προφανώς έλκει το ενδιαφέρον του μεγαλύτερου γιου της 92χρονης Βασίλισσας της Αγγλίας.

Ο Κάρολος, όπως είπαμε, είναι πρίγκιπας. Το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας ορίζει τη λέξη «πρίγκιπας» ως «γόνος βασιλιά ή μέλος βασιλικής οικογένειας». Πρίγκιπας είναι επίσης ο ανώτατος άρχοντας ανεξάρτητου ή υποτελούς κράτους ή κρατιδίου, όπως ο Ρενιέ του Μονακό, ενώ, μεταφορικά, είναι εκείνος που διαθέτει λεπτούς τρόπους και ανώτερη συμπεριφορά.  Υπ’ αυτή την έννοια, ένας εκ γενετής γαλαζοαίματος μπορεί να είναι ανάγωγος, ενώ ένας πληβείος μπορεί να είναι ευγενέστατος – δηλαδή «πρίγκιπας». Η αριστοκρατική καταγωγή και το λαμπρό γενεαλογικό δέντρο, ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν καθορίζουν απολύτως τον χαρακτήρα του ατόμου.

Ετυμολογικά, η λέξη πρίγκιψ, προέρχεται από το λατινικό «princeps», που σημαίνει «άρχοντας, ηγεμόνας», και παράγεται από το «primus», δηλαδή «πρώτος» και το «ceps», από το ρήμα «capio», που σημαίνει «λαμβάνω». Με δυο λόγια, ο πρίγκιπας είναι αυτός που παίρνει την πρώτη θέση, που προΐσταται, λόγω της καταγωγής του και μόνον.

Όμως, οι εστεμμένοι είναι όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι –μπορεί να είναι έξυπνοι και καλοί, μπορεί και όχι. Το γεγονός πως παλιότερα, όχι απλώς βασίλευαν, αλλά και κυβερνούσαν, ακόμα κι αν ήταν εντελώς ανίκανοι για οτιδήποτε, είναι το ισχυρότερο επιχείρημα εναντίον του βασιλικού θεσμού. Πάντως, ο τελευταίος βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ είχε προβλέψει πως στο τέλος θα μείνουν μόνο πέντε βασιλιάδες – οι τέσσερις ρηγάδες της τράπουλας και ο Βασιλιάς της Αγγλίας... Ο ίδιος πράγματι παραιτήθηκε από το θρόνο του το 1952, αλλά η βρετανική μοναρχία αντέχει ακόμα, παρόλο που κοστίζει πολύ ακριβά στους Βρετανούς: η κρατική επιχορήγηση στην Ελισάβετ ξεπερνάει τα 80 εκατομμύρια λίρες – ετησίως...

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Η λέξη της ημέρας, Κάρολος
SHARE: