Σαν σήμερα ιδρύονται οι Γιατροί χωρίς Σύνορα

Σαν σήμερα ιδρύονται οι Γιατροί χωρίς Σύνορα
Φορτηγό των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" στην Καμπούλ (Φωτό αρχείου) ASSOCIATED PRESS

«Καθημερινά, εργάζονται περισσότεροι από 30.000 γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί και διοικητικοί, σε περισσότερες από 60 χώρες...»

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους αποκλεισμένους από την υγειονομική περίθαλψη, σε θύματα βίας, φυσικών καταστροφών ή ενόπλων συγκρούσεων. Δρα με μοναδικό κριτήριο τις ιατρικές ανάγκες, ανεξάρτητα από φυλετικά, θρησκευτικά ή πολιτικά κριτήρια με στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ανθρωπιστικές κρίσεις που μαίνονται στον πλανήτη».

Αυτή η παράγραφος από την ιστοσελίδα των Γιατρών χωρίς Σύνορα συμπυκνώνει την φιλοσοφία τους, τη σημασία του έργου που έχουν αναλάβει, καθώς και τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη συνέχιση του έργου τους, καθώς από το 2016 ανακοίνωσαν ότι «δεν θα λαμβάνουμε πλέον πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη για κανένα πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα». 

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα  διευκρινίζουν πως «περισσότεροι από 5,7 εκατομμύρια υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο στηρίζουν το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εξασφαλίζοντας την ανεξαρτησία και την ευελιξία μας. Την περασμένη χρονιά το 92% των εσόδων μας σε παγκόσμιο επίπεδο προήλθε από ιδιωτικούς πόρους. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι ακόμα υψηλότερο. Το 100% των πόρων του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προέρχεται από συνεισφορές 33.000 υποστηρικτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στηριζόμαστε σε ιδιωτικές δωρεές για να χρηματοδοτήσουμε τη δράση μας προκειμένου να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο χειραγώγησης της ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδιαίτερα σε εμπόλεμες περιοχές και κρίσεις εκτοπισμού».

Να πούμε πως  οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου του 1971 από μια μικρή ομάδα Γάλλων γιατρών και δημοσιογράφων, η οποία πίστευε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, τα πιστεύω ή τις πολιτικές πεποιθήσεις, και ότι οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων υπερβαίνουν το σεβασμό για τα εθνικά σύνορα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα είναι αναγνωρισμένο ως μη κερδοσκοπικό σωματείο από το Δεκέμβριο του 1990. Μέχρι τώρα πάνω από 450 Έλληνες γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί και τεχνικοί έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα σε πάνω από 40 χώρες. Το Ελληνικό Τμήμα λειτουργεί προγράμματα στη Ζάμπια, το Νίγηρα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μαρόκο, ενώ έχουν ολοκληρωθεί προγράμματα στο Μαλάουι, τη Λιβερία, την Αρμενία, τη Γιουγκοσλαβία, την Παλαιστίνη, τη Γεωργία, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Μοζαμβίκη, την Ινδία και την Τουρκία.

Καθημερινά, περισσότεροι από 30.000 γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί, διοικητικοί και άλλοι επαγγελματίες εργάζονται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο βοηθώντας αυτούς έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Είναι προφανές πως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα υπηρετούν τον Άνθρωπο παντού, χωρίς καμία διάκριση, χωρίς να ρωτούν πόσα χρήματα είναι διατεθειμένος αυτός ο άνθρωπος να πληρώσει για την υγεία του… Από αυτή την άποψη, εκτός από το ανθρωπιστικό έργο που παράγουν, εκτός από την ανακούφιση που χαρίζουν, σώζουν κατά κάποιον τρόπο και την τιμή του ιατρικού επαγγέλματος – από τη μια τα «φακελάκια» και η εμπορευματοποίσηση της Υγείας, και από την άλλη οι Γιατροί χωρίς Σύνορα…

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα