Σαν σήμερα ψηφίζονται οι αντισημιτικοί Νόμοι της Νυρεμβέργης

Σαν σήμερα ψηφίζονται οι αντισημιτικοί Νόμοι της Νυρεμβέργης
Γερμανοί αστυνομικοί παρελαύνουν ενώπιον του Αδόλφου Χίτλερ στη Νυρεμβέργη AP

Η καθαρότητα του αίματος, ο αντισημιτισμός και η πανάρχαιη σβάστικα.

Εάν υπάρχει μια αποφράδα ημέρα, κατά την οποία θεσμοθετήθηκε επισήμως η ηλίθια όσο και εγκληματική θεωρία πως κάποιοι άνθρωποι λόγω της καταγωγής τους είναι κατώτεροι από τους άλλους, οπότε είναι φυσικό, νόμιμο και δίκαιο αυτοί οι υπάνθρωποι να καταπιέζονται από τους ανθρώπους, ήταν η 15η Σεπτεμβρίου του 1935.

Αυτό το αίσχος συνέβη στο 7ο Συνέδριο του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος των Γερμανών Εργατών (NSDAP) στη Νυρεμβέργη, και έχει μείνει στην Ιστορία ως οι «Νόμοι της Νυρεμβέργης». Μ’ αυτούς, οι Ναζί στήριξαν νομικά τον αντισημιτισμό τους στην θεωρία περί φυλετικής ανωτερότητας, εφευρίσκοντας τους τόσο χρήσιμους για το καθεστώς αποδιοπομπαίους τράγους. Ορίστε κάποιοι από τους διαβόητους «Νόμους της Νυρεμβέργης»:

  • «Η συντήρηση της καθαρότητος του γερμανικού αίματος αποτελεί βασικό τμήμα της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας. Ο νόμος απαγορεύει γάμους μεταξύ Εβραίων και μη Εβραίων.
  • «Aπαγορεύονται οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ Εβραίων και μη Εβραίων, οι οποίες από εδώ και εμπρός τιμωρούνται με φυλακή. Τιμωρείται όμως μόνον ο άνδρας, επειδή η γυναίκα σεξουαλικά εξαρτάται από τον άνδρα.
  • «Μόνο άτομα με γερμανικό ή συγγενές αίμα έχουν το δικαίωμα να κατέχουν τη γερμανική υπηκοότητα».

Επίσης, στο πλαίσιο των Νόμων της Νυρεμβέργης η σβάστικα, ο δεξιόστροφος αγκυλωτός σταυρός, καθορίστηκε ως η εθνική σημαία της Γερμανίας. Ωστόσο, η σβάστικα είναι ένα σύμβολο με τεράστιο νοηματικό βάρος και βάθος.

Ετυμολογικά, η λέξη παράγεται από τη σανσκριτική «svastika», που κι αυτή προέρχεται από τον όρο «svasti», που σημαίνει ευτυχία, ευεξία – το σύμβολο θεωρείτο πως έφερνε καλοτυχία. Η σβάστικα ήταν ιερό σύμβολο του Βουδισμού και του Ινδουισμού – υπάρχουν κάποια ωραία αγάλματα του Βούδα με τη σβάστικα στο στήθος.

Τον αγκυλωτό σταυρό επίσης χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, (ήταν σύμβολο του Δία), αλλά και ως ηλιακό σύμβολο οι Πέρσες, οι Χετταίοι, οι Κέλτες, οι Γερμανικοί, Φιλανδικοί και Σλαβικοί λαοί, οι Βίκινγκ, αλλά και οι ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής. Διακοσμητικές σβάστικες υπάρχουν στην Τροία, την Πομπηία, σε ελληνικούς αμφορείς και κράνη, σε ιρανικά περιδέραια, σε τύμπανα σαμάνων από τον Καύκασο, μέχρι και σε κινέζικα χειρόγραφα.

Ωστόσο, αυτό το πανάρχαιο, από τη νεολιθική εποχή, θετικό σύμβολο φωτός και καλοτυχίας, υπεξαίρεσε ο Χίτλερ και οι θεωρητικοί των Ναζί, για να δηλώσουν την υποτιθέμενη Άρια καταγωγή τους. Από τότε, η σβάστικα φορτίστηκε τόσο πολύ αρνητικά, που έγινε ένα αληθινά μισητό έμβλημα, το σήμα κατατεθέν του ναζισμού, φασισμού και επιθετικού κρετινισμού γενικότερα.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα