Σνομπ: από πού προέρχεται η λέξη

Σνομπ: από πού προέρχεται η λέξη

Οι βασιλικότεροι του βασιλέως, οι νεόπλουτοι και οι Σουσούδες.

Εάν οι βασιλείς είναι ενοχλητικοί, οι βασιλικότεροι του βασιλέως είναι απεχθείς. Εννοώ πως η νομπλέτσα δεν χρειάζεται να αποδείξει την ευγενική καταγωγή της, σε αντίθεση με εκείνους του γελοίους νεόπλουτους, οι οποίοι προσπαθούν, μέσω της χλιδής, να επιδείξουν περγαμηνές ευγενείας που δεν έχουν.

Μιλώ για τους σνομπ, δηλαδή τους ματαιόδοξους, όχι τόσο αυτούς που ανήκουν σε ανώτερες κοινωνικές τάξεις, όσο αυτούς που πιθηκίζουν την συμπεριφορά των αριστοκρατών, με γελοία, συνηθέστατα, αποτελέσματα.

Η αβέβαιης ετυμολογίας λέξη μάλλον παράγεται από τα αρχικά γράμματα των λέξεων «sine nobilitate», δηλαδή «χωρίς τίτλο ευγενείας». Ο χαρακτηρισμός «snob» δινόταν, στις αρχές του 19 αιώνα, στην αργκό του Κέμπριτζ, σε αυτούς που δεν ανήκαν στο Πανεπιστήμιο, στους φτωχούς, κοινούς ανθρώπους, όπως λέει ο κύριος Μπαμπινιώτης.

Η λέξη στην αρχή σήμαινε τον παπουτσή, όμως μετά έφτασε να σημαίνει τον πομπώδη, κακομαθημένο και επηρμένο για την καταγωγή και τον πλούτο του. «…Τσοκαρίες…», όπως θα έλεγε και η μαντάμ Σουσού.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα