Ο Αλέξης Τσίπρας. Odysseas Chloridis / SOOC

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σε ετοιμότητα οι τάσεις ενόψει μιας εσωκομματικής διαδικασίας που προδιαθέτει για δομικές αλλαγές στην λειτουργία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σε συνεδριακές διαδικασίες θα βρεθεί σε λιγότερο από έναν μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι η αντίστροφή μέτρηση για το 3ο Συνέδριό του έχει ξεκινήσει. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευση σε μία περίοδο πολιτικής πόλωσης και έντονης αντικυβερνητικής ρητορικής, θα πρέπει ταυτόχρονα να στρέψουν στο βλέμμα στο εσωτερικό του κόμματός τους. Σε μία κορυφαία διαδικασία που όπως έχει διαμηνύσει ο Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί να επιφέρει ριζικές αλλαγές στην λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, στην προοπτική της ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας.

Ήδη έχουν γίνει εμφανή τα σημάδια της πολιτικής προετοιμασίας των τάσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει δε να σημειωθεί πως αν εγκριθούν οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Μάιο.

Σε δύσκολες συνθήκες

Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί από τις 14 έως και τις 17 Απριλίου. Η ημερομηνία θεωρείται αρκετά «σίγουρη» παρά το γεγονός ότι έχει «μετακινηθεί» αρκετές φορές εξαιτίας της πανδημίας.

Ας μην ξεχνάμε πως η συνεδριακή διαδικασία που καλείται η αξιωματική αντιπολίτευση να οργανώσει είναι ένα απαιτητικό εγχείρημα. Κυρίως επειδή πρόκειται για μία πολυάνθρωπη διεργασία, μια και εκτιμάται ότι θα μετέχουν περίπου 5.000 σύνεδροι. Ως εκ τούτου πρέπει να διασφαλιστούν μια σειρά από λειτουργίες συμβατές με τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19 και πολλά άλλα τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα.

Δύσκολο τεχνικά εγχείρημα η διεξαγωγή μιας διαδικασίες 5000 συνέδρων σε συνθήκες πανδημίας Eurokinissi

Παράλληλα όμως το συνέδριο θα διεξαχθεί σε ένα ιδιότυπο πολιτικό περιβάλλον. Δηλαδή εν μέσω μίας άτυπης προεκλογικής περιόδου με το ενδεχόμενο της προκήρυξης εκλογών να παραμένει ένα ανοιχτό ενδεχόμενο. Άλλωστε είναι τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας, που έχουν εκτιμήσει ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πιθανόν θα αποτελέσει επιλογή της κυβέρνησης εντός του 2022.

Θυμίζουμε ότι η αρχική πρόθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν να πραγματοποιηθεί το συνέδριο του κόμματος 1,5 χρόνο πρίν την λήξη της συνταγματικά ορισμένης θητείας της κυβέρνησης. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις όμως της πανδημίας δεν το επέτρεψαν.

Στόχος η αύξηση των μελών του κόμματος

Ό Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κρύψει την πρόθεση του για μαζική εισροή μελών στον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως στην προσυνεδριακή διαδικασία που αντικειμενικά αποτελεί μια αφορμή ανοίγματος προς την κοινωνία.

Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Contra στις 21 Ιανουαρίου «θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των μελών. Θέλουμε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία εγγραφής. Πιστεύουμε σίγουρα ότι μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των μελών. Δεν θέλω να βάλω έναν στόχο αλλά παρότι διπλασιάστηκε ήδη, οι 60.000 υπολείπονται από τους 1.800.000 πολίτες που μας ψήφισαν. Σίγουρα δεν μπορεί να ταυτιστεί, το μέλος του κόμματος έχει και υποχρεώσεις. Αλλά νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ένα κόμμα πολύ πιο μαζικό, αλλά και με ποιότητα δημοκρατίας».

Μάλιστα εδώ και πολύ καιρό -για την ακρίβεια μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 20190- ο Αλέξης Τσίπρας έχει ταχθεί υπέρ του ανοίγματος των οργανώσεων. Επισήμανε μάλιστα στην ίδια συνέντευξη πως η έλευση νέων μελών «είναι πολύ πιο υγιές, αρκεί να μην είσαι ένα κόμμα-φρούριο που έχει δύσκολες διαδικασίες κάποιος να ενταχθεί. Όποιος πολίτης θέλει και επιθυμεί να μπορεί να εντάσσεται και να γίνεται μέλος του κόμματος και φυσικά να έχεις κανόνες λειτουργίας έτσι ώστε ο καθένας που θα μπαίνει μέσα θα υπόκειται σ’ αυτούς τους κανόνες». Την λογική αυτή – παράλληλα με την τρέχουσα πολιτική δράση – εξυπηρετούν άλλωστε και οι συνεχείς περιοδείες, ενίοτε και αυθημερόν, που πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είτε σε μεγάλες πόλεις στις περιφέρειες της χώρας, είτε σε γειτονιές της Αθήνας.

Πρόσωπο κλειδί για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κρατά διακριτικές αποστάσεις από όλες τις τάσεις Eurokinissi

Η απευθείας εκλογή Προέδρου και Κ.Ε

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ως γνωστόν θέσει και ένα από τα σημαντικά οργανωτικά επίδικα του συνεδρίου. Δεν είναι άλλο από την εκλογή του Προέδρου αλλά κυρίως της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από την Βάση. Στην λογική μιας ριζικής αλλαγής του οργανωτικού μοντέλου.

Η πρόταση αυτή του Αλέξη Τσίπρα κατατέθηκε στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στις 19 Ιανουαρίου. Έκτοτε συμπληρώθηκε με σειρά άλλων προτάσεων για ποσοστώσεις στα όργανα του κάματος αλλά και την ανάδειξη στελεχών από την περιφέρεια.

Δίνοντας το πολιτικό στίγμα αυτών των αλλαγών ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αυγή, που πρωτίστως απευθύνεται στο «εσωκομματικό κοινό» σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. δεν είναι απλά ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς στην Ελλάδα. Είναι ένα κόμμα πρότυπο στην Ευρώπη» τονίζοντας πως «όταν ένα από τα βασικά ταυτότητα χαρακτηριστικά μας είναι η δημοκρατία, η δύναμη του λαού, η αδιαμεσολάβητη έκφραση των πολιτών, η συμμετοχή τους στη λήψη ακόμη και των πιο δύσκολων και οριακών αποφάσεων, δεν μπορούμε αυτό να το υποβαθμίζουμε στην εσωτερική μας λειτουργία».

Η πρόταση αυτή του Αλέξη Τσίπρα έχει βρει ένθερμους υποστηρικτές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως από τις δυνάμεις που στο παρελθόν καταγράφονταν ως «προεδρικοί» αλλά και τους εκπροσώπους της «Γέφυρας» και των «πασοκογενών» στελεχών. Αποτιμάται ώς κίνηση που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και θα δώσει τέλος σε αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Ταυτόχρονα όμως συναντά ισχυρές επιφυλάξεις και ευθείες διαφωνίες κυρίως από την πλευρά της λεγόμενης «Ομπρέλλας». Την πολιτική σύμπραξη δηλαδή που αποτελείται από τους «53» και τον επικεφαλής Ευκλείδη Τσακαλώτο και γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με μακρά πολιτική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης ο Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Βίτσας και αρκετοί άλλοι. Οι ενιστάσεις σχετίζονται με την μετατροπή του κόμματος σε αρχηγοκεντρικό πολιτικό σχηματισμό, ένα μοντέλο που οδήγησε στην κρίση του πολιτικού συστήματος.

Προειδοποιήσεις

Μια ακόμη σημαντική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα αφορούσε το ύφος και το ήθος του προσυνεδριακού διαλόγου. Προέκυψε μετά από έντονες αψιμαχίες που είχαν καταγραφεί ανάμεσα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορετικές απόψεις και ένα κείμενο που υπέγραφαν στελέχη της «Ομπρέλλας» που έκανε λόγο για φαινόμενα πολιτικού κανιβαλλισμού εναντίον στελεχών που εκφράζουν διαφορετική άποψη. Έτσι στις 25 Φεβρουαρίου μιλώντας σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε με διαγραφές τα μέλη του κόμματος που θα βγουν «εκτός ορίων» στον δημόσιο πολιτικό διάλογο.

Όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει «η πολιτική διαφωνία είναι στοιχείο της εσωκομματικής δημοκρατίας, αναμφισβήτητα. Κι αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε. Ίσα ίσα πρέπει να το ενισχύσουμε όμως είχε επισημάνει πως «οι ύβρεις ή οι αήθεις αντιδικίες δεν είναι στοιχείο εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι στοιχείο διαλυτικό». Έτσι επισήμανε πως θα εξουσιοδοτηθεί ο γραμματέας του κόμματος και η γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ώστε «από δω και στο εξής οποιοσδήποτε σύντροφος ή συντρόφισσα, που προβεί όχι σε κατάθεση πολιτικής θέσης ή απόψεων αλλά σε αήθεις αναφορές υβριστικές απέναντι σε συντρόφους, να λαμβάνουν μέτρα αναστολής της κομματικής τους ιδιότητας, τουλάχιστον, μέχρι το συνέδριο». Να σημειωθεί ότι η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από όλες τις πλευρές.

Η «Ομπρέλα»

Την εβδομάδα που πέρασε η «Ομπρέλα» έκανε αισθητή την παρουσία της με συνάντηση που διοργάνωσε με δημοσιογράφους στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί παραβρέθηκαν στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Πάνος Λάμπρου και άλλοι

Με κομβικό ρόλο στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επικεφαλής της τάσης των "53" Eurokinissi

Αντικειμενικά στις συζητήσεις που έγιναν ένα από τα κεντρικά θέματα ήταν το επικείμενο συνέδριο. Πολλά από τα στελέχη δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για το ότι στην συνεδριακή συζήτηση αντικειμενικά θα κυριαρχήσουν τα οργανωτικά ζητήματα. Εκτιμώντας πως σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν αφενός οι προτάσεις που – όπως προαναφέραμε- διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και συνολικά η τάση της ηγεσίας του κόμματος. Ιδίως το ότι αμέσως μετά τις εκλογές θέλησε να «στρέψει τα φώτα» στην λειτουργία του κόμματος και όχι στην αναγκαία πολιτική συζήτηση για την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως και το 2019. Μάλιστα πολλά στελέχη δεν έκρυψαν την πρόσθετη δυσκολία που δημιουργεί το γεγονός ότι το συνέδριο διεξάγεται σε μία περίοδο που είναι σχετικά κοντά στις εθνικές εκλογές.

Σημείωναν μάλιστα πως δεν είναι εύκολο για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζουν την τρέχουσα περίοδο δημόσια απόψεις που έρχονται σε αντίθεση με αυτές του προέδρου του κόμματος. Ξεκάθαρη σε κάθε περίπτωση όμως ήταν η αντίληψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί στο επικείμενο συνέδριο ενώ υπήρξαν και αναφορές στο «πολιτικό ένστικτο» του προέδρου το οποίο αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντικό πολιτικό στοιχείο. Τα στελέχη της Ομπρέλα φαίνεται να θεωρούν ότι η πρόταση για απευθείας εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής θα υποστεί δοκιμασία στην συνεδριακή διαδικασία. Επίσης εκφράζουν επιφυλάξεις για την λειτουργικότητα του συνδυασμού των προτάσεων που έχουν κατατεθεί και περιλαμβάνουν ταυτοχρόνως πολλές και διασταυρούμενες ποσοστώσεις για την εκλογή των καθοδηγητικών οργάνων.

Κομβικό σημείο για την Ομπρέλα θεωρείται η εικόνα του «υπονομευτή» του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι επιχειρούν να της αποδώσουν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν φανατικοί υποστηρικτές της διεύρυνσης. Στελέχη της επισημαίνουν ότι η πραγματικότητα βρίσκεται στην αντίθεση εντελώς κατεύθυνση, αφού η πολιτική βάση στην οποία δομήθηκε η «Ομπρέλα» είναι η ανάγκη για ενίσχυση της παρέμβασης και της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.

Ανοιχτά τα "προσυνεδριακά μικρόφωνα" του ΣΥΡΙΖΑ. Απόψεις καταγράφονται στον προσυνεδριακό διάλογο Eurokinissi

Προσυνεδριακός διάλογος

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες οργανωτικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, ουδείς μπορεί να μιλήσει για …απουσία προσεγγίσεων και απόψεων. Αντιθέτως αρκετά είναι τα κείμενα συμβολής (είτε συλλογικά, είτε ατομικά) που έχουν κατατεθεί στον προσυνεδριακό διάλογο. Μια διαδικασία που αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Mεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και το κείμενο της Κίνησης «Γέφυρα» που υπογράφεται από στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της κεντροαριστεράς (Ν.Μπίστης, Σπ.Δανέλλης, Α.Λιάκος, Σ.Βαλντέν, Μ.Ρεπούση, Φ.Σιάνου κ.α). Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «χρειαζόμαστε την διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, όπου θα συμπυκνώνεται η τομή και η συνέχεια, στο θεωρητικό, στο προγραμματικό και στο οργανωτικό επίπεδο, χωρίς φοβίες και «ταμπού» για το εύρος των αλλαγών που θα απαιτηθούν». Γίνεται λόγος για «ένα σύγχρονο, μαζικό, δημοκρατικό και αποτελεσματικό κόμμα. Ένα κόμμα πολιτικής- και όχι ιδεολογικής- ενότητας, γύρω από ρεαλιστικό πρόγραμμα και θέσεις για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις».

Κείμενο παρέμβασης ενόψει του Συνεδρίου έχουν καταθέσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης και Κώστας Ζαχαριάδης. Τονίζουν αναφορικά με την συνεδριακή διαδικασία πως «σε αυτό το συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αφήσει στο παρελθόν λογικές μονοσήμαντης πολιτικής καταγωγής, που δεν του επιτρέπουν να μετασχηματισθεί από οργάνωση σε κόμμα σε κάθε του επίπεδο, που δεν επιτρέπουν στις κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες μας στήριξαν, να ενταχθούν και να συμμετέχουν ενεργά στην ανασυγκρότηση και τον μετασχηματισμό μας».

Γραπτή συμβολή έχει κατατεθεί και από την κίνηση Ριζοσπαστική Ενότητα η οποία υπογράφεται από 11 στελέχη της τάσης, όπως οι Αντώνης Κοτσακάς, Σωκράτης Φάμελλος, Πάνος Ρήγας. Επισημαίνουν πως «το μοντέλο του κόμματος πυραμιδικού τύπου έχει εξαντλήσει τα όριά του. Αυτό το μοντέλο έχει αποδειχθεί ικανό σε περιόδους έντασης εργασίας. Σήμερα όμως έχουμε μεταβεί σε περίοδο έντασης γνώσης και κεφαλαίου». Σημειώνουν επίσης πως απαιτείται ένα συνέδριο «χωρίς τις άγονες περιχαρακώσεις ιδεολογικής καθαρότητας, αλλά και χωρίς τη διολίσθηση σε μορφές μετάλλαξης σε κόμμα γραφειοκρατικό «παραγόντων – αξιωματούχων». Επιλογή που οδήγησε τη δεξιά σοσιαλδημοκρατία να εκφυλιστεί σε παρακολούθημα του συντηρητισμού».

Υπέρ της πρότασης για εκλογή από την βάση έχουν εκφραστεί με κείμενό τους 12 μέλη της Κ.Ε και των Νομαρχιακών Οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνουν πως «η εκλογή της Κ.Ε. από τη βάση ενδυναμώνει τον ρόλο των μελών, αρκεί να διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση των υποψηφίων για το όργανο στην εκλογική βάση και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω περιφερειακής κάλπης». Σημειώνουν επίσης πως «η αδιαμεσολάβητη εκλογή από τη βάση αποτελεί αμεσοδημοκρατικής αντίληψης πολιτική και, ως τέτοια, δεν χρήζει πλέον ανάγκης προστασίας ποσοστώσεων συλλογικοτήτων. Δεν θα επικρατούν πλέον λίστες και χαρτάκια, αλλά η κοινωνική και πολιτική αντιστοίχιση».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα