O Ron DeSantis με οπαδούς του AP Photo/Gaston De Cardenas

DON’T SAY GAY: Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΒΟΥΤΙΑ ΤΟΥ TWITTER

Σε κεντρική φιγούρα των Ρεπουμπλικανών ανάγεται ο Ron DeSantis φέρνοντας την ακροδεξιά ατζέντα του στην δημοφιλή πλατφόρμα.

Αυτή τη φορά το Twitter δεν θα “υποκλιθεί” σε κάποια σπουδαία αντιρατσιστική καμπάνια κάτω από κάποιο εμβληματικό hashtag όπως είχε γίνει στην περίπτωση του #MeToo, αλλά αντιθέτως, κινδυνεύει να γίνει προπύργιο κατά της λεγόμενης “woke culture”.

Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς πως το εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης συμπυκνώνει στη λειτουργία του όλη την αντιφατικότητα της νέας εποχής. Από τη μια επαγρύπνηση και ξεσηκωμός για ζητήματα κοινωνικής υφής, από την άλλη τοξικότητα, υπερβολή και μηδενισμός. Και κάπου στη γωνία, στέκονται εκείνοι που περιμένουν την ευκαιρία για να “περάσουν” την ακροδεξιά ατζέντα τους, δια του λαϊκισμού.

Προφανώς, κανείς δεν θα περίμενε σε μια πλατφόρμα πληροφορίας και δικτύωσης όπως το Twitter να αναπτυχθούν ιδεολογικές θεωρίες σε μοτίβα εκλαΐκευσης, σε τέτοιο βαθμό που θα αποκτούσαν virality, ωστόσο δια της νέας διοίκησής του το Twitter δείχνει πως υιοθετεί όλο και πιο απολίτικες – δεξιόστροφες τάσεις, ενσωματώνοντας σε αυτό πολιτικές καμπάνιες και εκστρατείες υποψηφίων που προσπαθούν να καπηλευτούν τη ρητορική εναντίον του γενικευμένου cancel culture. Πριμοδοτώντας τες ανερυθρίαστα.

Στην ίδια πλατφόρμα παρατηρείται λοιπόν τα τελευταία χρόνια μια διελκυστίνδα αντιμαχόμενων τάσεων. Από τη μια όσοι τάσσονται υπέρ της ανατροπής των στερεοτύπων, και από την άλλη όσοι μαίνονται υπέρ της διαιώνισης της κανονικοποίησής τους. Ο Ίλον Μασκ, όπως προαναφέραμε, δείχνει ωστόσο να βαίνει προς (ακρο)Δεξιά. Με αποφασιστικά βήματα.

Η είδηση που έσκασε ως βόμβα και ως “απειλή” για το μέλλον του Twitter και κυρίως, για το περιεχόμενό του, είχε να κάνει με τον εναγκαλισμό του (πιο πλούσιου ανθρώπου στον πλανήτη) Μασκ με τον Ρον ΝτεΣάντις, τον υπερδεξιό Κυβερνήτη της Φλόριντα που διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Πάμε όμως να δούμε γιατί ο ΝτεΣάντις έχει μπει στο κάδρο της κριτικής το τελευταίο διάστημα.

Η μαύρη ατζέντα του ΝτεΣάντις και η κόντρα με τη Disney

Κεντρικές θέσεις στην προεκλογική καμπάνια του ΝτεΣάντις είναι η “κατάργηση του αριστερισμού” (Leftism) στις ΗΠΑ (ανάλογα πράγματα έχουμε ακούσει από τον Μάκη Βορίδη στην Ελλάδα), η μάχη κατά του “woke culture”, η αμφισβήτηση των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων, αλλά και η ξεκάθαρη ποινικοποίηση της χρήστης της λέξης “gay”.

Αναλυτικότερα, μπορεί στη Φλόριντα το real estate να έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, τα ενοίκια να μην προσανατολίζονται πλέον για τη μεσαία τάξη και ο πληθωρισμός να έχει εκτοξευτεί, ωστόσο ο Κυβερνήτης φρόντισε να εξευμενίσει το κοινό του. Πώς; Επιτρέποντας σε όσους έχουν όπλα, να τα φέρουν πάνω τους “σε θήκη”, ακόμη κι αν δεν έχουν ανανεώσει την άδεια οπλοκατοχής τους. Ο τοπικός νόμος περί αμβλώσεων τις επιτρέπει μέχρι έξι εβδομάδες μετά την κύηση, ενώ για τους καθηγητές στα σχολεία έχει εγκαθιδρυθεί το πρόστιμο “Don’t Say Gay”, το οποίο απαγορεύει επί της ουσίας την οποιαδήποτε συζήτηση περί σεξουαλικότητας στα σχολικά ιδρύματα. Βάσει της διάταξης, οι καθηγητές απαγορεύεται να λένε τη λέξη “gay” με πρόσχημα την προστασία των παιδιών από “ιδέες” που δεν αφορούν την ηλικία τους. Πρακτικά με αυτόν τον τρόπο απαγορεύονται όλες οι συζητήσεις γύρω από ζητήματα που άπτονται της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Αναλυτές αναφέρουν πως ο ΝτεΣάντις έχει καταφέρει να διχάσει την Πολιτεία διαιρώντας τη στα δύο. Στους οπαδούς του οι οποίοι ενθαρρύνονται να μιλούν “ανοιχτά” και να προχωρούν σε καταγγελίες εναντίον όσων θεωρούν “κακώς κείμενα”, και στους υπόλοιπους οι οποίοι μένουν σε μια εκφοβιστική σιωπή. Ή στοχοποιούνται.

Από την άλλη, τα σχολεία πρέπει να έχουν έναν “media specialist”, έναν επιβλέποντα δηλαδή , ο οποίος λειτουργώντας για την κεντρική διοίκηση θα πρέπει να κρίνει αν τα συγγράμματα που παρουσιάζουν οι καθηγητές, είναι “σύννομα” με τις διατάξεις της Πολιτείας. Το ίδιο ισχύει για οποιοδήποτε εξωσχολικό υλικό, όπως ταινίες κλπ.

Παράλληλα, μεγάλο ζήτημα τίθεται για το μέλλον της Disney στη Φλόριντα. Ο κολοσσός της ψυχαγωγίας προκάλεσε την οργή του κυβερνήτη πέρυσι, όταν ανακοίνωσε πως θα αναστείλει τις δωρεές προς την Πολιτεία και δήλωσε ότι δεσμεύεται να υποστηρίξει οργανώσεις που εργάζονται για να αντιταχθούν στον νέο νόμο που περιορίζει τη διδασκαλία του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτοποίησης φύλου στην τάξη.

Τον Φεβρουάριο, ο ΝτεΣάντις ακύρωσε το ειδικό καθεστώς της Disney, αναστέλλοντας τη σχετική αυτονομία που είχε η εταιρεία από τη δεκαετία του 1960. Ουσιαστικά αναδιοργάνωσε το διοικητικό συμβούλιο της ειδικής περιφέρειας όπου βρίσκεται το Disney World, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα θεματικά πάρκα, δεκάδες ξενοδοχεία και χώρους διασκέδασης, ενώ σε αυτό εργάζονται 75.000 υπάλληλοι και προσελκύει πάνω από 50 εκ. επισκέπτες ετησίως.

Το εν λόγω διοικητικό συμβούλιο ήταν αρμόδιο για την επίβλεψη της εκμετάλλευσης της γης, γύρω από το Disney World. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα έχει πλέον την εξουσία να διορίζει μέλη σε αυτό, κάτι που μέχρι πρότινος μπορούσαν να κάνουν μόνον οι ιδιοκτήτες γης στην περιφέρεια, μεγέθους 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η Disney έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος της γης.

Στη συνέχεια, η προσφάτως διορισμένη (από τον Κυβερνήτη) αρμόδια επιτροπή για τον τουρισμό, ακύρωσε μια εμπορική συμφωνία που είχε συναφθεί με το Disney World στο Ορλάντο, προκαλώντας ανησυχίες για το μέλλον του πάρκου στην Πολιτεία. Ο ΝτεΣάντις ανακοίνωσε μεγαλύτερη φορολογία για τα ξενοδοχεία της Disney, ενώ δήλωσε πως εξετάζονται σχέδια ανέγερσης σωφρονιστικών ιδρυμάτων στην ευρύτερη ζώνη.

Σε συνέχεια της κόντρας, η Disney δήλωσε ότι εγκαταλείπει το σχέδιο ανέγερσης συμπλέγματος κτιριακών εγκαταστάσεων ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων κοντά στο θεματικό πάρκο Walt Disney World.

Η συμμαχία με τον Μασκ

Όλα τα παραπάνω τέθηκαν ανοιχτά στη συζήτηση του ΝτεΣάντις με τον Μασκ σε space του μέσου.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνήτης της Φλόριντα επέλεξε το Twitter για την παρθενική του εμφάνιση ως υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024 με μια live συζήτηση με τον Ελον Μασκ που μάζεψε πάνω από 700.000 χρήστες, αλλά είχε και μπόλικα τεχνικά ζητήματα. Στη συνέχεια, ακολούθησε συνέντευξή του στο Fox News που μάλλον… ανησυχεί για την πρωτοκαθεδρία του στην εκπροσώπηση των Ρεπουμπλικανών. Είναι χαρακτηριστικό πως το Fox “πούλησε” την εμφάνιση του ΝτεΣάντις ως εξής: “Θέλετε πραγματικά να μάθετε τι λέει ο Ρον; Συντονιστείτε μαζί μας” .

Η δεξιά στροφή του Twitter σηματοδοτήθηκε άλλωστε καιρό τώρα, απ’ όταν άρχισε το “ξεμπλοκάρισμα” σε χρήστες που προβάλλουν αμφιλεγόμενο – συντηρητικό περιεχόμενο.

Ο συνωμοσιολόγος Τάκερ Κάρλσον που απολύθηκε από το Fox News λόγω ρατσιστικών μηνυμάτων, έχει πλέον τη δική του εκπομπή στο Twitter.

Επίσης, το υπερ-συντηρητικό δίκτυο The Daily Wire, συμφώνησε με το Twitter για να μεταδίδει σε αυτό το podcast του, το οποίο είναι και ιδιαιτέρως δημοφιλές.

Παράλληλα, ο Μασκ προσέλαβε τη Linda Yaccarino ως CEO της πλατφόρμας, πρώην επικεφαλής του διαφημιστικού τμήματος του Ομίλου NBCUniversal, πρώην στενή συνεργάτιδα του Τραμπ κατά την προεδρική θητεία του και μέλος του World Economic Forum. Η ίδια έχει κατηγορηθεί στο Twitter από χρήστες ότι ακολουθεί accounts συνωμοσιολόγων όπως των Chaya Raichik, Jack Posobiec, Sidney Powell, Catturd, Ron DeSantis, και Michael Shellenberger, αναπαράγωντας μέρος των tweets τους. Κάποιοι υπερσυντηρητικοί βέβαια της έχουν ασκήσει κριτική γιατί… εργάστηκε μαζί με τον Μπάιντεν για την προώθηση των εμβολίων κατά της Covid-19.

Απαντώντας στην κριτική ο Μασκ δήλωσε στο CNBC πως το μότο του είναι το εξής: “Λέω αυτό που θέλω και δεν χάνω τα χρήματά μου”. Σε κάθε περίπτωση, η ενεργή έλευση του ΝτεΣάντις, του Κάρλσον και του Daily Wire, φέρνει ένα ακροδεξιό database χρηστών στην πλατφόρμα, ενώ η κυκλοφορία των ιδεών τους – πέραν από τη συντηρικοποίησή της – αναδύει και έλλειψη αξιοπιστίας με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά. Πόσω μάλλον τώρα που ο Μασκ σχεδιάζει να δημιουργήσει και την υπηρεσία του “Twitter News” που θα αφορά σε προβολή ειδησεογραφικής πληροφορίας.

Ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk AP Photo/Benjamin Fanjoy

Πού εδράζει η σχέση του Μασκ με τον ΝτεΣάντις

Προφανώς τα κίνητρα του Μασκ, πέραν από ενδεχομένως ιδεολογικά, είναι κατά βάση επιχειρηματικά. Ο ίδιος ο Μασκ έχει δηλώσει ανοιχτά τη στήριξή του στην υποψηφιότητα ΝτεΣάντις, ενώ σε tweet του τον έχει περιγράψει ως… “λογικό και κεντρώο”. “Εργαζόμαστε μαζί με τον Μασκ, έχει τις επιχειρήσεις του εδώ”, έχει απαντήσει ο ίδιος ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος.

Νωρίτερα, ως Κυβερνήτης είχε περάσει διάταξη η οποία απαλλάσσει τη Space-X από οποιαδήποτε ευθύνη αν κάποιο μέλος αποστολής της σκοτωθεί κατά τη διάρκεια δοκιμής πυραύλου, ή πτήσης. Τη διπλή win-win πολιτικο-οικονομική σχέση των δύο πιστοποιεί και ο πολιτικός αναλυτής Brian Crowley στο abc news. “Ο Μασκ είχε στηρίξει και τον Τιμ Σκοτ. Τώρα βλέπει πως για το καλό της Space-X θα πρέπει να πάει προς τον ΝτεΣάντις, ιδίως τώρα που ο Τραμπ δεν βρίσκεται πια στο Twitter”, τονίζει ο ίδιος, αναφέροντας πως η ρητορική του Κυβερνήτη της Φλόριντα συνάδει και με τις ιδέες που έχει κατά καιρούς διατυπώσει δημοσίως ο μεγαλοεπιχειρηματίας, εν είδει αστεϊσμών ή ειρωνίας. Προσθέτει δε, πως ο ΝτεΣάντις “βγαίνει στον Τραμπ” από τα δεξιά του, στοχεύοντας στο να προσελκύσει το ακόμη πιο ακροδεξιό κοινό της χώρας, αλλά και να εμφανιστεί ως νέος ηγέτης του alt-right πεδίου.

Σημειώνεται πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα επιλέξουν τον υποψήφιό τους για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024, στις προκριματικές εκλογές που ξεκινούν στις αρχές του επόμενου έτους.

Μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χάλεϊ, ο αφροαμερικανός γερουσιαστής Τιμ Σκοτ, ο πρώην κυβερνήτης του Άρκανσο, Άσα Χάτσιντσον, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς, κατά πάσα πιθανότητα θα θέσει και εκείνος τη δική του υποψηφιότητα για το χρίσμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα