Δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ξέρετε πως υπάρχουν πρωτόκολλα υγείας για το πώς χειρίζεστε τις τροφές των σκύλων σας. Δεν το ξέρουν ούτε οι κάτοικοι των εθνών που έχουν ένα. iStock

ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΠΩΣ ΤΑΪΖΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ;

Αν αγαπάς το ζώο σου, δεν το ταΐζεις σαν να μην υπάρχει αύριο και πλένεις τα μπολ του, όπως πλένεις τα δικά σου πιάτα.

Αν έχεις σκύλο, ξέρεις πως το ‘πάχυνε’ είναι από τα μεγαλύτερα ανέκδοτα που κυκλοφορούν εκεί έξω, εκτός και αν ζεις με μια διάνοια που όχι μόνο έχει βρει τον τρόπο να ανοίγει το ψυγείο, αλλά μπορεί και να διαλέγει τι (και πόσο) θέλει να φάει.

Το βάρος των σκύλων μας, όπως και ό,τι άλλο τους αφορά, εξαρτάται από εμάς. Και είναι χρήσιμο να είμαστε προσεκτικοί, αν θέλουμε να μας κάνει παρέα για χρόνια -χωρίς να ταλαιπωρείται. Επίσης, είναι χρήσιμο για τη δική μας υγεία και τη δική του, να προσέχουμε τι κάνουμε όταν έρχεται η ώρα να του βάλουμε φαγητό.

Το φαινόμενο ερευνήθηκε και έχουμε κακά μαντάτα.

Σε κάποιες χώρες -εμείς βρήκαμε τι γίνεται στις ΗΠΑ– οι οργανισμοί που είναι αρμόδιοι για τα τρόφιμα, αναφέρουν στις ιστοσελίδες τους τι οφείλουν να κάνουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων, για να προφυλάξουν τη δική τους υγεία και αυτήν των συντρόφων τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι οδηγίες είναι γνωστές στους ιδιοκτήτες ή τους επαγγελματίες. Χαρακτηριστικά, η έρευνα που ακολουθεί, μεταξύ άλλων, βρήκε ότι ήταν ενήμεροι μόνο το 5% εξ αυτών που πήραν μέρος στη μελέτη.

Ο FDA λέει "πριν χειριστείτε την τροφή ή τις λιχουδιές, πλύνετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και ζεστό νερό". iStockphoto

Τι αναφέρει ο FDA

Στο ειδικό link του αμερικανικού Οργανισμού Φαγητού και Φαρμάκων (FDA) υπάρχουν τα βασικά tips “για την ασφαλή διαχείριση της τροφής και των λιχουδιών των κατοικίδιων”.

Όλα αρχίζουν με το “οι τροφές και οι λιχουδιές για τα κατοικίδια, όπως και πολλά άλλα είδη τροφίμων, ενδέχεται να μολυνθούν με επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες -όπως η σαλμονέλωση και η λιστερίωση. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέχουν τους πιθανούς κινδύνους. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης τροφιμογενούς ασθένειας, από μολυσμένες τροφές και λιχουδιές, ακολουθώντας αυτές τις πολύ απλές και ασφαλείς οδηγίες διαχείρισης”.

Συμβουλές για αγορά τροφών

Αγοράστε προϊόντα τροφής για κατοικίδια (κονσέρβες, σακούλες ή σακιθά) που είναι σε καλή κατάσταση. Ελέγξτε τη συσκευασία για ορατά σημάδια ζημιάς, όπως βαθουλώματα, σκισίματα και αποχρωματισμούς.

Συμβουλές για την προετοιμασία της τροφής

  • Ξεκινήστε και τελειώστε με καθαρά χέρια. Πριν χειριστείτε την τροφή ή τις λιχουδιές, πλύνετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και ζεστό νερό.
  • Πλένετε τα μπολ τροφών και τα σκεύη με τα οποία τις βάζετε στο πιάτο, με σαπούνι και ζεστό νερό μετά από κάθε χρήση.
  • Μη χρησιμοποιείτε το μπολ τροφής του κατοικίδιου ζώου σας, ως σκεύος με το οποίο βάζετε το φαγητό στο πιάτο. Χρησιμοποιήστε μια καθαρή σέσουλα, ένα κουτάλι ή ένα φλιτζάνι. Ό,τι και αν επιλέξετε, χρησιμοποιήστε το μόνο για την τροφή των κατοικιδίων.
  • Πετάξτε παλιά ή χαλασμένα τρόφιμα για κατοικίδια με ασφαλή τρόπο. Για παράδειγμα, τοποθετήστε τα σε μια καλά δεμένη πλαστική σακούλα, σε έναν καλυμμένο κάδο απορριμμάτων.

Συμβουλές για την αποθήκευση τροφών για κατοικίδια

  1. Ψύξτε αμέσως ή πετάξτε τις αχρησιμοποίητες τροφές ή αυτές που έχουν μείνει.
  2. Καλύψτε ερμητικά τις τροφές για κατοικίδια, στο ψυγείο.
  3. Αποθηκεύστε τις ξηρές τροφές για τα κατοικίδια, σε δροσερό και ξηρό μέρος. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι μικρότερη από 26 βαθμούς Κελσίου. Η υπερβολική θερμότητα ή υγρασία μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών.
  4. Αποθηκεύστε τις ξηρές τροφές για τα κατοικίδια, στην αρχική τους τσάντα και κρατήστε το επάνω μέρος καλά κλεισμένο.
  5. Κρατήστε τις τροφές για τα κατοικίδια σε ασφαλές μέρος, ώστε να αποτρέψετε το κατοικίδιο ζώο σας από το να φάει όλη τη σακούλα -σε μια δόση.

Ωμό φαγητό

Ο FDA πιστεύει ότι “η ακατέργαστη τροφή για κατοικίδια, ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των κατοικίδιων και των ιδιοκτητών. Επειδή η ακατέργαστη τροφή για τα κατοικίδια είναι πιο πιθανό να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια από ό,τι οι επεξεργασμένες τροφές, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε -για να αποτρέψετε τη μόλυνση με αυτά τα τροφιμογενή βακτήρια- είναι να μην ταΐσετε το κατοικίδιο ζώο με ωμές τροφές. Ωστόσο, καταλαβαίνουμε ότι μερικοί άνθρωποι τις προτιμούν. Θα πρέπει ωστόσο, να γνωρίζετε τους κινδύνους”.

Όπως πλένεις το δικό σου πιάτο κάθε μέρα, οφείλεις να πλένεις κι εκείνο του σκύλου σου. iStockphoto

Τι έχει να πει η επιστήμη για όλους εμάς

Επιστήμονες του κτηνιατρικού τμήματος του North Carolina State University θέλησαν να μελετήσουν αν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων κάνουν τα δέοντα, για την ασφάλεια όλων των μελών του σπιτιού. Διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι εξ όσων πήραν μέρος στη μελέτη, δεν είχαν ιδέα ότι κάνουν κάτι λάθος.

Όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 6/5, στο ιατρικό περιοδικό PLOS ONE “οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να ξέρουν πως τα μπολ σίτισης των ζώων μπορούν να έχουν βακτήρια και ότι υπάρχουν συμβουλές, ώστε να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος” εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης, Emily Luisana.

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι συνέλεξαν δεδομένα, από επιχρίσματα που πήραν από περισσότερα από 60 πιάτα με τροφές για κατοικίδια από 417 ιδιοκτήτες. Έκαναν μέτρηση βακτηρίων στα δείγματα, αφού τα χώρισαν σε ομάδες Α και Β -ανάλογα με το πόσο οι ιδιοκτήτες ακολουθούσαν το πρωτόκολλο. Υπήρχε και η ομάδα Γ, τα μέλη της οποίας δεν συμμορφώθηκαν με καμία οδηγία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε η ομάδα της, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων δεν ακολουθούν βασικά του πρωτοκόλλου υγιεινής, όταν χειρίζονται την τροφή του κατοικίδιου τους.

  • Μόνο το 4.7% γνώριζαν πως ο FDA έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες.
  • Ενώ τα 3/4 των ιδιοκτητών έκαναν κάποια πράγματα σωστά (πχ αποφεύγουν την ωμή τροφή και κλείνουν σφικτά τα υπολείμματα), μόνο το 22% είπε πως έπλενε τα πιάτα εβδομαδιαία.
  • Όταν το έκαναν, τα έβαζαν στο πλυντήριο πιάτων ή με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Μόνο το 34% έπλυναν τα χέρια τους, μετά το χειρισμό του φαγητού.
  • Σχεδόν το 35% είπε ότι ετοίμασαν την τροφή του σκύλου, στην ίδια επιφάνεια όπου προετοίμασαν τη δική τους τροφή -και της οικογενείας τους.
  • Ποσοστό μεγαλύτερο του 40% έπλυναν τα πιάτα του κατοικίδιου ζώου τους στην ίδια περιοχή με τα ανθρώπινα πιάτα ή αποθήκευαν την τροφή δίπλα στην ανθρώπινη τροφή.
  • Εξ όσων ακολουθούσαν τις οδηγίες του FDA, μόνο το 8% είπε πως είναι πιθανό να το κάνει μακροπρόθεσμα.

Γιατί έχουν σημασία οι συμβουλές

Ο λανθασμένος χειρισμός της τροφής των κατοικίδιων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία. “Υπήρξαν για παράδειγμα πολλαπλά κρούσματα ανθρώπων και σκύλων που αρρώστησαν, έπειτα από την έκθεση τους σε μολυσμένη -με παθογόνα βακτήρια- τροφή”, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η μόλυνση από τα μπολ των σκύλων, στα πιάτα των ανθρώπων (και τούμπαλιν) ή η μετάδοση από τη χρήση κοινής επιφάνειας ή το ακανόνιστο πλύσιμο των χεριών και των πιάτων, μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοση επικίνδυνων βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα και το E.Coli (βλ. κολοβακτηρίδιο, από το οποίο κινδυνεύουμε και όταν μας φιλούν στο πρόσωπο). Βακτήριο στο οποίο είναι ιδιαίτερα ευάλωτα μικρότερα παιδιά και ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Η μελέτη ανέφερε ότι το 35% των ερωτηθέντων (417 ιδιοκτήτες σκύλων) είχαν ανοσοκατεσταλμένα άτομα ή παιδιά κάτω των 12 ετών στο νοικοκυριό τους.

Οι επιστήμονες τόνισαν πως ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται σημαντικά, όταν οι ιδιοκτήτες τηρούν το πρωτόκολλο για το πλύσιμο πιάτων. Το ζεστό νερό (η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 71 βαθμούς Κελσίου) μειώνει τα βακτήρια πολύ περισσότερο από ό,τι το κρύο νερό. Τα βακτήρια μειώνονται και όταν πλένουμε τα χέρια μας, μετά κάθε τάισμα.

Πάμε τώρα, και σε άλλες οδηγίες που είναι γνωστές εδώ και χρόνια και αφορούν τα λάθη που κάνουμε με το τάισμα του σκύλου μας.

Αν αγαπάς τον σκύλο σου, προσέχεις τα κιλά του

Σε γενικές γραμμές (παίζουν ρόλο τα γονίδια, το επίπεδο ενέργειας και ιατρικοί λόγοι -μεταξύ άλλων), ένας σκύλος 9 κιλών τρώει από 325 έως 400 θερμίδες, ένας 15 κιλών πρέπει να τρώει 1674 θερμίδες, όταν είναι κουτάβι (έως 4 μηνών) και μετά 1004.

Σκύλος με βάρος 18 κιλά χρειάζεται 1848 ως κουτάβι και 1109 ως ενήλικας, με βάρος 20 κιλά θέλει 2019 ως κουτάβι και 1211 ως ενήλικας.

Μια γάτα 4.5 κιλά τρώει από 180 έως 200 θερμίδες, ενώ σκύλος αντίστοιχου βάρους χρειάζεται από 200 έως 275.

Μια κούπα ξηρά τροφή έχει μεταξύ 325 έως 600 θερμίδες (ανάλογα με τι αγοράζετε -και τα συστατικά).

Ένα σνακ έχει από 35 θερμίδες. Οι λιχουδιές υπολογίζονται στο 5 με 10% του καθημερινού διαιτολογίου. Πρέπει να σκέφτεστε το επίπεδο ενέργειας και το βάρος του σκύλου, πριν το δώσετε -εκτός και αν είστε σε φάση εκπαίδευσης.

Στις συσκευασίες που αγοράζετε -και στους δοσομετρητές που σας δίνουν- αναφέρεται η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα τροφής (σε γραμμάρια), ανά βάρος (σε κιλά).

  • Από 1 έως 5 κιλά είναι στα 75 με 105 γραμμάρια,
  • από 5 έως 10 κιλά από 140 έως 200 γραμμάρια,
  • από 10 έως 20 κιλά, από 200 έως 300 γραμμάρια,
  • από 20 έως 30 κιλά από 300 έως 400 γραμμάρια και
  • από 40 έως 50 κιλά από 500 έως 600 γραμμάρια.

Οι ποσότητες ίσως να χρειαστεί να αλλάξουν “αν το σκυλί σας γίνει πιο υπερκινητικό ή είναι έγκυος ή έχει κάνει στείρωση, αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός ή πολύ κρύος και αν το κατοικίδιο αναρρώνει από μόλυνση ή επέμβαση”.

Η παχυσαρκία ‘κόβει’ χρόνια από τη ζωή του σκύλου

Όταν το κοιτάτε από ψηλά και έχει σχήμα ‘κλεψύδρας’, δεν φαίνονται τα πλευρά και το στήθος είναι πιο ‘κάτω’ από την κοιλιά όταν στέκεται, έχει υγιές βάρος. Όταν φαίνονται ξεκάθαρα τα πλευρά (και τα κόκαλα στο πίσω πάνω μέρος των ποδιών) είναι αδύνατο, όταν ‘πέφτει’ η κοιλιά έχει παραπανίσια κιλά και όταν έχει ‘χαθεί’ το φυσικό σχήμα του σώματος είναι παχύσαρκο.

Το θέμα είναι πως αν το βάρος του σκύλο ξεπερνά το ενδεδειγμένο, του προκαλεί προβλήματα υγείας. Οι κτηνίατροι υποστηρίζουν πως είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία τους. Η παχυσαρκία συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων, όπως αρθρίτιδα, χρόνια νεφρική νόσο, νόσο της ουροδόχου κύστης/ουροποιητικού συστήματος, ηπατική νόσο, χαμηλή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρκίνο.

Δηλαδή, δεν είναι αισθητικό το θέμα, αλλά ουσίας. Όπως θέμα ουσίας είναι να αποφεύγουμε να του δίνουμε ό,τι τρώμε εμείς, καθώς τρόφιμα όπως σοκολάτα, σταφύλια, σταφίδες, σκόρδο (κα) είναι τοξικά. Επικίνδυνα είναι και τα πραγματικά κόκαλα, καθώς όπως τα σπάει με τα δόντια του, μπορεί κάποιο αιχμηρό κομμάτι να καρφωθεί στο λαιμό ή το έντερο ή σε όποιο άλλο όργανο -με τραγικές συνέπειες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα