O Bryan Johnson είναι επενδυτής και πειραματόζωο συστήματος που έχει στόχο να καθυστερήσει και μετά να αντιστρέψει τη γήρανση. DUSTIN GIALLANZA/BLUEPRINT/MEDIA KIT

ΜΠΡΑΙΑΝ ΤΖΟΝΣΟΝ: ΜΕ 2.000.000 ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΗΛΙΚΙΑΚΑ- ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Η ΠΑΡΑΝΟΪΚΟΣ;

Στο πρώτο επτάμηνο του Project Blueprint ο Μπράιαν Τζόνσον 'πέταξε' από πάνω του 5.1 βιολογικά χρόνια. Σε ενάμιση χρόνο ο 45χρονος έχει φτάσει στα 36 βιολογικά χρόνια.

Ανέκαθεν θαύμαζε τους ανθρώπους που “στην εποχή τους υπηρετούσαν ένα πεδίο με πράγματα που μπορούσαν να κάνουν, αναγνώριζαν ένα σημείο που μετά βίας φαινόταν και έλεγαν ‘θα κάνω αυτό το πράγμα’. Που έδειχνε αδύνατο”

Αποφάσισε να τους κάνει παρέα, αναζητώντας τον τρόπο που θα μπορούσε πρώτα να επιβραδύνει και και μετά να αντιστρέψει τη γήρανση του σώματος.

O 45χρονος Βryan Johnson τονίζει πως δεν τίποτα δεν ήταν πιθανό, αν το σημείο εκκίνησης ήταν ο φόβος του θανάτου.

“Ό,τι κάνω προέρχεται από την απόλυτη χαρά για τη ζωή και την πεποίθηση πως υπάρχουν μεγαλοπρεπή πράγματα που μας περιμένουν στην επόμενη εξέλιξη μας.

Αν φοβάμαι το θάνατο;

Όχι.

Αγαπώ τη ζωή.

Γίνομαι πειραματόζωο, ώστε καταφέρουμε να δείξουμε -πέρα από κάθε αμφιβολία- πως η γήρανση μπορεί να επιβραδυνθεί και να αντιστραφεί, θα αλλάξουν τα πάντα για το ανθρώπινο είδος”.

Βάζει και τα λεφτά του στην ιδέα του, καθώς είναι ο επενδυτής του Project Blueprint που ξεκίνησε στις 13/10 του 2021.

Ο στόχος του προγράμματος είναι να αποδείξω την ταχύτητα διαφυγής γήρανσης, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα της επιστήμης και όλες τις κατάλληλες παρεμβάσεις, ώστε να εξουδετερώσω την εξέλιξη της γήρανσης μου.

“Το Project Blueprint είναι δημόσιο επιστημονικό πείραμα, ώστε να καθοριστεί εάν είναι δυνατόν να παραμείνουμε στην ίδια βιολογική ηλικία”. Δηλαδή, αν μπορούμε να επιβραδύνουμε τις διαδικασίες της γήρανσης όσο γίνεται και μετά να τις αντιστρέψουμε.

Ξοδεύει 2.000.000 δολάρια το χρόνο (έχει ‘δεσμεύσει’ συνολικά 10 εκατομμύρια μέχρι τώρα), για να διαπιστώσει αν μπορεί να γίνει ξανά -βιολογικά- 18. Δεν κάθεται και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τις ζει, αφού όλα γίνονται πάνω του.

“Ο LeBron James ξοδεύει 1.500.000 το χρόνο στο σώμα του. Εγώ δίνω, περισσότερα”, έγραψε σε ένα blog του.

Πριν συμπληρωθούν δυο χρόνια, έχει φτάσει στα 36 βιολογικά χρόνια. Δεν λέει πως τα έχει φτάσει. Τα δεδομένα που δημοσιεύει δείχνουν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα του.

“Είμαι ο πρώτος που έχει δημοσιεύσει ποτέ όλα τα δεδομένα και τα πρωτόκολλα όσων κάνων. Δημοσιεύω ακόμα και τα λάθη μου, όπως και τους τρόπους που έχω αποφασίσει να χρησιμοποιήσω για να τα διορθώσω”.

Χαρακτηριστικά, στις 8/3 του 2023 δημοσίευσε τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έκανε σε 78 όργανα του σώματος του “αφού δεν γερνούν όλα με τον ίδιο τρόπο. Για αυτό και η προσέγγιση μας είναι ολιστική“. Έδειξαν πως

  • έχει την καρδιά ενός 37χρονου (στην αρχή του project ήταν 60 χρόνων),
  • το δέρμα (βλ. το μεγαλύτερο όργανο που έχουμε πάνω μας) ενός 28χρονου (ήταν 40χρονου),
  • το πρόσωπο είναι 31χρονου (ήταν 40χρονου),
  • πνεύμονες ενός 18χρονου (τους μέτρησε πρώτη φορά),
  • τα δόντια ενός 35χρονου (ήταν 40χρονου),
  • ενώ η ηλικία των λευκών αιμοσφαιρίων είναι 33χρονου (από 54χρονου που ήταν).

Μετά ένα χρόνο δοκιμών, το Γενάρη του 2023 η ταχύτητα της γήρανσης του υπολογίστηκε σε 0.76 (DunedinPACE).

Κάθε 365 ημέρες κάθε χρόνο, γερνάω 277 ημέρες. Ο στόχος μου είναι να παραμένω βιολογικά στην ίδια ηλικία για κάθε 365 μέρες που περνούν.

Στην τελευταία μέτρηση που έκανε στις 22/2 η ταχύτητα έπεσε περαιτέρω, στο 0.69.

Σου φαίνεται τρελό;

Από ό,τι φαίνεται δεν είναι.

Δες φωτογραφία του ιδίου του 45χρονου με τον γιο του.

Ήθελε να δει αν κάποιο σύστημα μπορούσε να τον φροντίσει καλύτερα

Όπως έχει πει σε ένα από τα videos που αναρτά (με τις διεργασίες του) στο κανάλι του στο YouTube, ο Johnson πέρασε 20 ‘σκοτεινά’ χρόνια, με χρόνια κατάθλιψη “που μου πρόσφερε ένα από τα πιο πολύτιμα μαθήματα που έχω πάρει στη ζωή μου: δεν είμαι οι σκέψεις μου”. Μια από τις συνέπειες ήταν να ασπρίσουν τα μαλλιά του. Γεγονός που επίσης, επιχειρεί να αντιστρέψει.

Ήταν επιχειρηματίας startup, πατέρας τριών μικρών παιδιών που μόλις είχε εγκαταλείψει τη θρησκεία που για δεκαετίες ήταν η ζωή του.

“Κάθε βράδυ έτρωγα πάρα πολύ και δεν μπορούσα να σταματήσω τον εαυτό μου από το να με τραυματίζει μέσω της υπερφαγίας που είχε συνέπειες στην υγεία και την ευεξία μου”. Όπως είχε συνέπειες και στο ρυθμό της γήρανσης του.

Έμαθε -λέει- να εκτιμά τη ζωή.

“Εστίασα στην εξαιρετική ευκαιρία να ζήσω τη ζωή μου, στο πλήρες εύρος. Έκτοτε θέλω να τα νιώσω όλα.

Πόσο ανόητο είναι να κάνουμε πράγματα, ατομικά και συλλογικά που βλάπτουν τα προσωπικά μας συμφέροντα; Και πόσο ενθαρρύνει η κοινωνία αυτόν τον αυτοτραυματισμό;”.

Την ιδέα να νικήσει το χρόνο του την έδωσε ο αυτόματος πιλότος αεροσκάφους. “Πριν λίγα χρόνια έκανε μαθήματα για να πάρει άδεια πιλότου. Σε μια από αυτές τις εκπαιδευτικές πτήσεις, έθεσε σε λειτουργία τον αυτόματο πιλότο.

To ταξίδι του Μπράιαν Τζόνσον μέσα στα χρόνια Blueprint-Media Kit

Εντυπωσιάστηκα από το πόσο καλά πετούσε το αεροπλάνο ο αυτόματος πιλότος. Το κρατούσε σε τέλεια κατάσταση στον αέρα. Αναρωτήθηκα αν μπορούσα να φτιάξω έναν αυτόματο πιλότο για εμένα, στο σώμα μου.

Έτσι μου ήλθε η ιδέα να δω αν μπορούσα να μετρήσω όλα μου τα όργανα, ώστε να δούμε αν γίνεται να κάνουμε αυτήν την ταχεία επανάληψη ιατρικών παρεμβάσεων.

Μπορούσα να φτιάξω ένα σύστημα που θα μπορούσε να με φροντίσει καλύτερα, από ό,τι με φρόντιζα εγώ;

Το βασικό ερώτημα ήταν αν υπάρχει ήδη η πηγή νεότητας και είναι κρυμμένη σε δεκάδες χιλιάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις. Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι ίσως να είμαστε πολύ πιο κοντά σε αυτήν, από ό,τι πιστεύαμε”.

Ναι, αλλά ποιος είναι ο Bryan Johnson

Ο 45χρονος (τον Αύγουστο θα γίνει 46) είναι CEO της Kernel (εταιρία που μπορεί να παρακολουθεί και να καταγράφει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου) και του OS Fund (εταιρία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει σε εταιρείες επιστήμης και τεχνολογίας πρώιμου σταδίου).

Πρώτη φορά έγινε CEO στα 34. Ήταν στην Braintree. Το δημιούργημα του ειδικευόταν σε συστήματα πληρωμών μέσω κινητού και ιστού, για εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου. Είχε κέρδη κάθε μήνα και το Σεπτέμβριο του 2013 διαχειριζόταν κάθε χρόνο 12.000.000.000.000 δολάρια.

Το 2012 εξαγόρασε τη Venmo για 26.2 εκατομμύρια δολάρια και ένα χρόνο μετά τα πούλησε όλα στην PayPal για 800.000000 δολ. Στην τσέπη του πήγαν τα 300.00.000.

Γεννήθηκε στη Γιούτα και στα 19 έγινε Μορμόνος ιεραπόστολος -σύνηθες μονοπάτι για όσους ως παιδιά πηγαίνουν στην Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (Εκκλησία Latter-day Saints -LDS).

Στο πλαίσιο του ιεραποστολικού του έργου, πέρασε δυο χρόνια στο Εκουαδόρ. Το 2003 πήρε πτυχίο διεθνών σπουδών και το 2007 επιχειρήσεων.

Είχε ήδη δημιουργήσει τρεις startups (μια πουλούσε κινητά τηλέφωνα -με τα έσοδα πλήρωσε τα δίδακτρα-, άλλη ήταν τύπου Skype και η τρίτη ασχολείτο με τα κτηματομεσιτικά. Δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες. Κάτι που δεν ίσχυσε για την Braintree.

Μετά την πώληση της, δημιούργησε το 2016 το OS Fund, το οποίο υποστήριξε με 100 εκατομμύρια δολάρια από το προσωπικό του κεφάλαιο. Επενδύει σε εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση σε τομείς που περιλαμβάνουν προηγμένα υλικά, υπολογιστικά προερχόμενες θεραπείες, διαγνωστικά, γονιδιωματική, νανοτεχνολογία και συνθετική βιολογία.

Το 2016 έδωσε άλλα 100.000.000 δολάρια, για την Kernel που έχει ως στόχο τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την καλύτερη δυνατή λειτουργία του.

Στις 13 Οκτωβείου του 2021 ανακοίνωσε το Project Blueprint, που έχει ως στόχο αυτό που διάβασες στην αρχή: την αντιστροφή της γήρανσης σε περισσότερα από 70 όργανα του σώματος.

Μετά το πρώτο επτάμηνο του πειράματος, τα στοιχεία των εξετάσεων του έδειξαν πως πέτυχε επιγενετική αντιστροφή ηλικίας 5.1 ετών.

Έτσι, ήταν ο Johnson το 2020.

Πώς χρησιμοποιεί ο Johnson τα 2.000.000 δολάρια το χρόνο

Το Project Blueprint απασχολεί 30 επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, ερευνητές και κλινικούς, από διατροφολόγους έως ειδικούς μαγνητικής τομογραφίας).

Ο Johnson ακολουθεί καθημερινά ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα που έχουν εκπονήσει οι ειδικοί. Μόνο η στοματική υγιεινή περιλαμβάνει πέντε βήματα. Κάθε ένα βήμα είναι και ένα πρωτόκολλο που διαμορφώνεται, βάσει περισσότερων από 200 επιστημονικών ερευνών και 1000 επιστημονικών αναφορών.

Σε ό,τι αφορά τον ύπνο κοιμάται σε ολοσκότεινο δωμάτιο, πάντα την ίδια ώρα, μόνος, με γυαλιά που μπλοκάρουν το blue light, στρώμα ελεγχόμενης θερμοκρασίας, ενώ μια ώρα πριν κοιμηθεί αρχίζει να ‘ρίχνει’ ρυθμούς -μακριά από ό,τι τεχνολογικό και όποια δραστηριότητα.

Στα των συμπληρωμάτων του, ο στόχος είναι ‘η τέλεια διατροφή’ που προκύπτει βάσει επιστημονικών δεδομένων και μετρήσεων. Καθημερινά λαμβάνει 104 συμπληρώματα, συν βιταμίνες και μεταλλικά.

Υποβάλλεται και σε σαρώσεις σωματικού λίπους και μαγνητικές τομογραφίες ρουτίνας (του παίρνουν δείγμα για εξέταση και από τα ούλα).

Συχνά κάνει και επεμβατικές εξετάσεις αίματος και κοπράνων (“ναι, μου κάνουν πολλές ενέσεις”), για να διαπιστωθεί η βιολογική ηλικία των οργάνων του.

Δημοσιεύει τα στοιχεία μια φορά το μήνα.

Τα περισσότερα χρήματα τα δίνει σε εξοπλισμό, για την ανάπτυξη πρωτοκόλλων μετρήσεων (έχει ξεκινήσει 100 διαφορετικά), στην έρευνα για τις παρεμβάσεις, στις custom συνθέσεις και τις τεχνικές υλοποίησης από επαγγελματίες.

Ο vegan Johnson τρώει ακριβώς 1.977 θερμίδες κάθε ημέρα και κάθε μήνα καταναλώνει τουλάχιστον 70 κιλά λαχανικά.

  • Κάθε ημέρα ξυπνά στις 04.30.
  • Αφότου ανοίξει τα μάτια του κάνει ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμό.
  • Ακολουθούν τα πρώτα 54 συμπληρώματα.
  • Μετά κάνει 25 διαφορετικές ασκήσεις για μια ώρα.
  • Με την ολοκλήρωση της εκγύμνασης τρώει πρωινό. Ένα τυπικό δείγμα είναι μείγμα μπρόκολου, κουνουπιδιού, φακών, μανιταριών, σκόρδου και τζίντζερ, συν πουτίγκα με ξηρούς καρπούς και μούρα.
  • Κατόπιν ασχολείται με το δέρμα, το στόμα, τα μαλλιά και τα μάτια του.
  • Όταν τελειώσει με όλα αυτά, πηγαίνει στη δουλειά.
  • Εκεί τρώει πουτίγκα με ξηρούς καρπούς.
  • Το τρίτο γεύμα (ένα γεύμα περιλαμβάνει λαχανικά, μούρα, ξηρούς καρπούς και σπόρους, συν 15 γραμμάρια 100% μαύρης σοκολάτας και 30 χιλιοστόλιτρα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο) συνδυάζεται με 34 χάπια.
  • Επιστρέφει σπίτι.
  • Ασχολείται με το δέρμα, το στόμα, τα μαλλιά και τα μάτια.
  • Πηγαίνει για ύπνο.

Στην αρχή του πειράματος έπινε και 88 χιλιοστόλιτρα κόκκινο κρασί την ημέρα. Το ‘έκοψε’ για να έχει τα ιδεατά αποτελέσματα στις μετρήσεις.

Οι ειδικοί υγείας που παρακολουθούν όσα κάνει ο Johnson, κατ’ αρχάς εκφράζουν το θαυμασμό τους για την πειθαρχία του και τα χρήματα που ξοδεύει. Μετά αναφέρουν πως έχουν μια ανησυχία, καθώς δεν υπάρχει μεγάλος όγκος ερευνών να στηρίζουν όλες του τις επιλογές.

Για αυτό και τον χαρακτηρίζουν ‘ζωντανό πείραμα’.

Τονίζουν πως τα πραγματικά αποτελέσματα όσων κάνει, θα φανούν σε μια δεκαετία.

Λογικά, τότε ο Τζόνσον θα ‘χει υλοποιήσει τον στόχο του. Και θα τον ευγνωμονούμε. Δύσκολα βέβαια, θα μπορούμε να τον ακολουθήσουμε ολιστικά. Ίσως να επιλέγουμε όργανα που θέλουμε να ‘ανανεώσουμε’.

Ποιος ξέρει όμως, γενικότερα τι ξημερώνει.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα