AP PHOTO

“ΣΤΑ 13 ΤΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΣΚΕΤ”

Ο συγγραφέας του βιβλίου "Γιάννης: Γράφοντας ιστορία", Jose Manuel Puertas αποκαλύπτει στo Magazine όσα τον εξέπληξαν, τα τρία χρόνια της έρευνας για τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Μια πρόχειρη αναζήτηση στο Google θα σε ενημερώσει πως έχουν κυκλοφορήσει ήδη έξι βιβλία για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Κανένα δεν είναι επίσημο. Δηλαδή, προϊόν συμφωνίας του πρωταθλητή του ΝΒΑ με κάποιον εκδοτικό οίκο. Ναι, μπορείς να υποθέσεις πως λίαν συντόμως, θα το δούμε στις προθήκες βιβλιοπωλείων. Σίγουρα θα δούμε κινηματογραφική ταινία με εκείνον πρωταγωνιστή, παραγωγής της Disney+.

Δεν είναι όμως, αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι οι εκδόσεις. Στα ελληνικά το μόνο που μπορείς να βρεις σε βιβλίο που να ασχολείται με τη ζωή του Greek Freak είναι το “Γιάννης: Γράφοντας ιστορία” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ‘Κάκτος‘. Ο Jose Manuel Puertas είχε διαβάσει ό,τι υπήρχε στο διαδίκτυο για τον Αντετοκούνμπο, αλλά είχε αισθανθεί πως η ιστορία είχε πολλά κενά. Αποφάσισε έτσι, να τα καλύψει “πριν γίνει MVP, πριν αποκτήσει συμβόλαιο με τη Nike ή την Disney, πριν υπογράψει το πιο μεγάλο -σε απολαβές- συμβόλαιο, στην ιστορία του ΝΒΑ και φυσικά πριν γίνει πρωταθλητής και MVP των NBA Finals”, λέει ο Ισπανός συγγραφέας στο Magazine.

O Jose Manuel πήρε τις αποφάσεις του πριν τέσσερα χρόνια. Πέρασε τρία “σε μελέτη, έρευνα και συγκέντρωση στοιχείων”. Από τις πρώτες επαφές που έκανε ήταν με τους ανθρώπους που εκπροσωπούν το Greek Freak, όπως φυσικά και με τους Milwaukee Bucks. Δεν θέλησαν να συνεργαστούν “και είχαν κάθε δικαίωμα να το κάνουν αυτό. Όποιος επιχειρεί ανάλογο project περιμένει πως κάποιοι θα συμφωνήσουν να σου παρέχουν στοιχεία και άλλοι όχι. Εδώ ωστόσο, θα ήθελα να πω ότι το 96% από αυτούς στους οποίους απευθύνθηκα για να βοηθήσουν, βοήθησαν. Μεταξύ τους ήταν και άνθρωποι του περιβάλλοντος του Γιάννη”.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη συγγραφική δουλειά του Πτυχιούχου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και διπλωματούχου Νοσηλευτικής, που έχει εργαστεί ως ρεπόρτερ και σχολιαστής του μπάσκετ (με αρθρογραφία και στο παγκοσμίου φήμης Gigantes del Basket). Την αρχή την έκανε με τον Luka Mondric και το ‘El hijo de la guerra’ (O γιος του πολέμου). “Τότε συνεργάστηκα με έναν συνάδελφο. Πάλι είχαμε έλθει σε επαφή με τους εκπροσώπους του, αλλά και τον ίδιο. Μας ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον, αλλά προτίμησε να μη συνεργαστεί” καθώς λίγο αργότερα παρουσίασε στο κοινό την επίσημη αυτοβιογραφία του. “Παρ’ όλα αυτά, σε ερωτήσεις που του έγιναν σε συνεντεύξεις, είχε πει τα καλύτερα για τη δουλειά μας που αργότερα δημοσιεύτηκε στην Κροατία και την Ιαπωνία”.

Η λογική από τον Mondric στον Αντετοκούνμπο ήταν η ίδια: “Ήθελα να καλύψω όλα τα κενά που είχα, όπως διάβαζα τα άρθρα και τα ρεπορτάζ που αφορούσαν τον Γιάννη. Είχα νιώσει την ανάγκη να μάθω περισσότερα, για όσα είχε περάσει έως ότου κατακτήσει την κορυφή του κόσμου. Όταν άρχισα την αναζήτηση στοιχείων, δεν ήταν καν στο ΤΟΡ10 των κορυφαίων. Είχα αποφασίσει να αφιερώσω το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου στα πρώτα 18 χρόνια της ζωής του, πριν εμφανιστεί στο ΝΒΑ”. Για να καλύψει κάθε απορία -που κατ’ αρχάς είχε ο ίδιος- έκανε περισσότερες από 350 συνεντεύξεις.

Συγκλονιστικός Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ξέσπασε σε κλάματα όταν παρέλαβε το βραβείο του MVP το 2019. Chris Pizzello/Invision/AP

Τον ρώτησα τι του προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη (θετικής ή αρνητικής φύσεως) από όσα έμαθε. “Με εξέπληξε το γεγονός ότι δεν ήθελαν όλοι στην Ελλάδα να του δώσουν ελληνική υπηκοότητα, μολονότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στη χώρα σας. Κάποιος αξιωματούχος, μάλιστα είχε πει πως ‘δεν θα τρελαθούμε για αυτόν’. Όπως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να σταματήσει τη διαδικασία. Στο μυαλό μου, έως τότε είχα πως εφόσον έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, είναι Έλληνας”.

Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη ένιωσε όταν έμαθε πως “o Aντετοκούνμπο βρέθηκε πολύ κοντά στο να έχει την επιλογή να πάρει την ισπανική υπηκοότητα!“.

“Ήταν την περίοδο που είχε υπογράψει στη Σαραγόσα (σ.σ. εν αντιθέσει με τους ελληνικούς συλλόγους, αυτό το club δέχθηκε να του δώσει θέση στο ρόστερ, γνωρίζοντας πως η ‘χειρότερη’ περίπτωση θα ήταν να πάρει το ΝΒΑ out -που τότε ήταν μισό εκατομμύριο δολάρια). Η Νιγηρία είχε έτοιμα τα πάντα για να του δώσει διαβατήριο, εν τούτοις εκείνος περίμενε την Ελλάδα και κάπου εκεί άρχισε η Ισπανία να σκέφτεται πώς μπορεί να τον εξυπηρετήσει. Τελικά, αυτή η ιδέα δεν πρόλαβε να περάσει στην πράξη, καθώς αναγνωρίστηκε ως Έλληνας” προκειμένου να μπορεί να πετάξει στις ΗΠΑ και να εμφανιστεί στο 2013 ΝΒΑ Draft, όπου επιλέχθηκε από τους Bucks και άρχισε το παραμύθι.

Το πραγματικό μήνυμα της ζωής του Γιάννη Αντετοκούνμπο

“Στην Ισπανία έχουμε ένα ένα brand που λέγεται Mr. Wonderful. Στα προϊόντα του, που είναι και customized διαβάζεις θετικές, ωραίες φράσεις που λειτουργούν ως μηνύματα τα οποία διαδίδουν τη χαρά και την ευχαρίστηση. Δεν πιστεύω πως η ιστορία του Γιάννη ανήκει σε αυτό το πλαίσιο. Εννοώ ότι όσο σκληρά και αν προσπαθήσω, ξέρω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνω MVP των τελικών του ΝΒΑ. Κατ’ εμέ, το πραγματικό μήνυμα όσων έχει καταφέρει το Greek Freak είναι πως αν δουλέψεις όσο πιο σκληρά μπορείς και μείνεις προσηλωμένος σε αυτό που θες να καταφέρεις, ανεξάρτητα από τις αντιξοότητες που συναντάς στο διάβα σου, θα φτάσεις στην κορυφή. Αυτό που πρέπει ωστόσο, να διευκρινιστεί είναι ότι η δική σου κορυφή με τη δική μου διαφέρουν. Πόσο μάλλον οι δικές μας με εκείνη του Αντετοκούνμπο, ο οποίος ήλθε στη γη ευλογημένος με ένα εξαιρετικά σπάνιο ταλέντο”.

“Προφανώς και ο Γιάννης ήταν τυχερός”

Στο τέλος του 2020 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ενημέρωσε πως υπήρχαν 82.400.000 άνθρωποι, οι οποίοι είχαν εκτοπιστεί βίαια από τις πατρίδες τους. Οι κοινώς λεγόμενοι πρόσφυγες. Κατηγορία στην οποία άνηκαν το 1993 οι γονείς του Γιάννη. Μεταξύ των εκατομμυρίων ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις χώρες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, για να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στη ζωή, προφανώς υπάρχουν και πολλοί εξόχως ταλαντούχοι, σε διάφορους τομείς -μαθηματικά είναι αυτά. Για να καταφέρει ένας να βρει το δρόμο του, χρειάζεται τη βοήθεια της τύχης. “Ξεκάθαρα αυτό ισχύει και για τον Αντετοκούνμπο” λέει ο Jose Manuel.

“Θυμάμαι μια σειρά με videos που είχε κυκλοφορήσει η Nike. Είχε ως τίτλο το ‘Self-made’. Ο Γιάννης όμως, δεν είναι αυτοδημιούργητος. Αν δεν ήταν ο Σπύρος Βελλινιάτης να τον βρει στη μέση του πουθενά, ουδείς μπορεί να ξέρει ποιο θα ήταν το μέλλον του νυν πρωταθλητή του ΝΒΑ. Αν δεν ήταν ο Φιλαθλητικός να τον πιέσει να παίξει μπάσκετ και να βρει τον τρόπο να εξασφαλίσει χρήματα για αυτό το παιδί, όταν ήταν 13 χρόνων και δεν είχε έστω τις βασικές γνώσεις επί του μπάσκετ, επίσης δεν ξέρουμε τι θα γινόταν. Επίσης, ενδεχομένως να μην είχε ζήσει το παραμικρό εξ όσων απολαμβάνει τώρα, αν δεν τον επέλεγαν οι Bucks, που τότε ήταν το τέλειο μέρος για εκείνον. Κανείς δεν φτάνει στην κορυφή, αν δεν έχει υπάρξει τυχερός σε κάποιες στιγμές της ζωής του. Στην περίπτωση του Γιάννη, τον βοήθησαν πάρα πολλοί άνθρωποι να μεγαλώσει και να εξελιχθεί ως άνθρωπος και ως παίκτης και όταν πια είχε βρει το δρόμο του, βασίστηκε στο εργασιακό ήθος και το πείσμα του και έγινε ο κορυφαίος”.

Κάτι που δεν ήξερα, πριν αρχίσω να γράφω το βιβλίο ήταν πως δεν ήταν ανέκαθεν παθιασμένος με το μπάσκετ. Έμαθα πως στην αρχή δεν του άρεσε να παίζει. Όταν ήταν στον Φιλαθλητικό, συνήθισε να εξαφανίζεται για εβδομάδες από τις προπονήσεις. Έφευγε γιατί δεν ήθελε να παίζει μπάσκετ. Όλες εκείνες τις φορές, ο Βελλινιάτης ήταν αυτός που πήγαινε σπίτι του για να τον πείσει να επιστρέψει στο γήπεδο.

Είπε πως είχε βρει αστείες όλες τις ιστορίες που έμαθε για τον πρώτο καιρό του Greek Freak στις ΗΠΑ. “Ήταν ένα παιδί που ανακάλυπτε ένα νέο κόσμο, μολονότι στην πραγματικότητα ήταν ένας έφηβος που βρέθηκε σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά περιβάλλοντα των σπορ, όπως είναι το ΝΒΑ”.

“Mια από τις πιο διάσημες ιστορίες αφορά ένα από τα πρώτα ποσταρίσματα που έκανε από τις ΗΠΑ. Είχε ανακαλύψει την ύπαρξη των smoothies και είχε κρίνει πως αυτός ήταν ένας πολύ καλός λόγος για να ευλογεί ο Θεός την Αμερική. Ήταν κάτι που δεν ήξερε πως υπάρχει. Δεν το είχε ξαναδεί -σίγουρα και να το έβλεπε, δεν θα είχε την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσει”.

Μια άλλη πολύ γνωστή ιστορία είναι όταν έστειλε για πρώτη φορά χρήματα στην οικογένεια του, στην Ελλάδα. “Ήταν πριν ένα παιχνίδι των Bucks. Αφότου τελείωσε με τη μεταφορά, δεν είχε στην τσέπη του χρήματα για να πάει με ταξί στο γήπεδο. Άρχισε να τρέχει, ώσπου τον εντόπισαν φαν και τον πήγαν στο γήπεδο. Εκεί ο GM του οργανισμού του αποκάλυψε πως στο εξής θα αρκούσε ένα τηλεφώνημα, για να λύσει όλα του τα -σχετικά- προβλήματα. Ήταν κάτι που επίσης, δεν γνώριζε πως υπάρχει εκεί έξω. Ότι άνθρωποι μπορούσαν να σε βοηθήσουν, αν τους το ζητούσες με ένα και μόνο τηλεφώνημα”.

Πλέον δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος στον πλανήτη που να μη γνωρίζει πώς προφέρεται το 'Αντετοκούνμπο'. @2021 AP Photo/Paul Sancya

Να μιλήσουμε όμως, και για τον νεαρό παίκτη Γιάννη

“Από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις μου ήταν το πόσο έξυπνος ήταν πάντα, ως παίκτης. Χαρακτηριστικά, θα αναφέρω ένα παράδειγμα από την πρώτη του προπόνηση με τους Bucks. Ο κόουτς της ομάδας είχε δώσει σε όλους τους παίκτες τα συστήματα που θα ‘έτρεχαν’ μέσα στη σεζόν. Ήταν μια ‘βίβλος’ με 300 plays. Προφανώς και δεν περίμενε πως κάποιος εκ των παικτών του θα διαβάσει και τα 300, μέσα σε λίγες ώρες. Παρ’ όλα αυτά, λίγες ώρες μετά έλαβε ένα γραπτό μήνυμα από τον Γιάννη. Έγραφε ‘κόουτς στη σελίδα ‘τάδε’ υπάρχει ένα λάθος’. Όχι μόνο είχε διαβάσει τα πάντα, αλλά είχε την ικανότητα να καταλάβει και το όποιο λάθος. Από μικρός ήταν μεθοδικός. Ήταν ένα από τα ‘όπλα’ που είχε για να ξεχωρίσει. Αυτό ήταν κάτι επιβεβαίωσε και ο Φώτης Κατσικάρης. Είχαν βρεθεί μαζί στην Εθνική και όπως μου είπε ο Έλληνας προπονητής, κρατούσε συνέχεια σημειώσεις. Ήταν από μικρός ιδιαίτερος”.

Αν διδάσκει κάτι η ιστορία του Αντετοκούνμπο, αυτό είναι πως αν δεν παραιτείσαι και δίνεις όλο σου το είναι για την πραγματοποίηση των ονείρων σου, θα φτάσεις κάπου. Θα καταφέρεις κάτι.

Ο Jose Manuel βεβαιώνει πως ο Γιάννης άλλαξε μεν, άρδην status, αλλά δεν άλλαξε ως άνθρωπος. “Πάντα θυμάται από πού ξεκίνησε. Ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία να επιδείξει το οτιδήποτε. Προφανώς έχει τα αυτοκίνητα που θέλει, τα σπίτια που θέλει, αλλά δεν κάνει επίδειξη. Αυτό φαίνεται και από το τι φοράει όταν πηγαίνει στα γήπεδα για τα παιχνίδια -όπου πάντα υπάρχει μια κάμερα να ‘καταγράφει’ το άτυπο fashion show των NBAers. Εκείνος φοράει πάντα, φόρμα. Ενδεχομένως να μην ισχύουν τα ίδια και για όλα τα άλλα μέλη της οικογένειας του. Ισχύουν όμως, για τον Γιάννη. Όσοι τον ήξεραν από παιδί λένε πως η προσωπικότητα του είναι η ίδια. Ξέρει τι γίνεται στον κόσμο, ποια είναι η θέση του σε αυτόν και προσπαθεί να παραμείνει ταπεινός”.

Υπάρχει το ενδεχόμενο συνέχειας; Να γράψει άλλο βιβλίο για τον Γιάννη; “Τελειώνω αυτό που κυκλοφορεί με το ‘to be continued’. Ενδεχομένως να προσθέσω κάποια κεφάλαια ή να γράψω δεύτερο βιβλίο στα δέκα χρόνια που θα παίζει ακόμα μπάσκετ ο Αντετοκούνμπο -υγεία να έχει”.

Το βιβλίο “Γιάννης: Γράφοντας ιστορία” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα