ΟΙ ΓΥΜΝΙΣΤΕΣ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΩΡΑΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Γδυνόμαστε, απελευθερωνόμαστε από τα στερεότυπά μας και βουτάμε στις πιο όμορφες παραλίες γυμνιστών της Ελλάδας.

Η αίσθηση του νερού στο γυμνό κορμί δεν συγκρίνεται με τίποτα. Ο γυμνισμός είναι συχνά παρεξηγημένος, με αρκετούς να πιστεύουν πως ταιριάζει μόνο σε κατασκηνωτές, εναλλακτικούς τύπους, «ελεύθερα πνεύματα» και ανθρώπους που ακολουθούν μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και στάση ζωής. Ωστόσο, το να κολυμπήσεις χωρίς μαγιό δεν αποτελεί προνόμιο καμίας κοινωνικής ομάδας, ούτε χρειάζεται να φέρεις ειδικά χαρακτηριστικά για να το κάνεις.

Τόσο στην Αττική, όσο και στα πανέμορφα νησιά της χώρας μας, υπάρχουν πολλές παραλίες όπου μπορείς να αφεθείς και να βιώσεις την εμπειρία του γυμνισμού για πρώτη ή για πολλοστή φορά. Κρυμμένες παραλίες και άλλες με μεγάλη ιστορία στον γυμνισμό, θα σε δροσίσουν και θα σου προσφέρουν τις καλύτερες αναμνήσεις αυτό το καλοκαίρι.

“Η πρωτη φορα δεν εχει σχεση με τις υπόλοιπες”

Φυσικά, για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με τον γυμνισμό, υπάρχουν εύλογες απορίες. Όπως το αν εκείνη τη στιγμή ντρέπεσαι και πώς το ξεπερνάς ή το αν το βλέμμα σου “πέφτει” θέλοντας και μη στα απόκρυφα σημεία των άλλων γυμνιστών. «Την πρώτη φορά λίγο ντρέπεσαι, είναι μέχρι να γδυθείς, μετά σου περνάει. Γενικά, η πρώτη φορά δεν έχει σχέση με τις υπόλοιπες. Κοιτάς και νομίζεις ότι και οι άλλοι σε κοιτάνε. Στη συνέχεια γίνεται συνήθεια και δεν το σκέφτεσαι καν», λέει στο Magazine ο Μπάμπης, που βρίσκεται στα 40 του και κάνει συχνά γυμνισμό εδώ και 20 χρόνια. Ο ίδιος, περιγράφει τη δική του εμπειρία και γιατί προτιμά τις παραλίες γυμνιστών από τις υπόλοιπες:

Γυμνιστές στην Παραλία Χαλκιάδα στο Αγκίστρι Shuttetstock

«Αρχικά ήταν με μια παρέα φίλων σαν φοιτητές τότε πήγαμε μια εκδρομή στο Πήλιο σε περίοδο εκτός σεζόν. Μη έχοντας μαγιό μαζί μας πήγαμε μια βόλτα στην έρημη παραλία για να πιούμε καφέ και κάποιος πέταξε την ιδέα για μπάνιο. Σαν πρώτη αίσθηση με το νερό παγωμένο, για τα δεδομένα μας λόγω εποχής, το μόνο που σκεφτόμουν ήταν το κρύο. Η αίσθηση ελευθερίας ακόμη και η αίσθηση της όποιας ντροπής ήρθαν σε δεύτερη μοίρα ή για να το θέσω καλύτερα βρήκαν την θέση τους την δεύτερη φορά που το δοκίμασα και ήταν συνειδητή επιλογή.

Η επόμενη φορά ήταν καλοκαίρι με καλή θερμοκρασία νερού και περιβάλλοντος και ναι όντως υπάρχει αίσθηση ελευθερίας και εξοικείωσης με το σώμα σε κοινή θέα. Ο ερωτισμός που περιμένεις να υπάρχει πάει περίπατο αν και όπως λένε αστειευόμενοι πάντα κάποιοι “συγκεντρωμένος είναι ο άνθρωπος που σε μια παραλία γυμνιστών θυμάται πρόσωπα”.

Παραλία στα Μάταλα με σπηλιές όπου ζούσαν χίπηδες την δεκαετία του '70 Shutterstock


Οι παραλίες είναι απόμερες πιο καθαρές και χωρίς πολλούς θορύβους ένας από τους λόγους που αξίζει κάποιος να δοκιμάσει είναι και αυτός. Υπάρχουν σαν κοινό μυστικό σε όλη την χώρα και είναι λιγότερο εύκολα προσβάσιμες. Ενδεικτικά από Αττική, Χαλκιδική αλλά και σε μεγάλο αριθμό νησιών.

Μια συμβουλή σε όσους θα δοκιμάσουν γυμνισμό για πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι, αντηλιακό παιδιά. Το κάψιμο στις ευαίσθητες περιοχές μας που δεν έχει δει ο ήλιος είναι πολύ πιο οδυνηρό».

“Στη νότια Κρήτη μπορείς να γδυθείς ελεύθερα”

Η νότια πλευρά της Κρήτης και οι παραλίες της, χαρακτηρίζονται από μια αίσθηση ελευθερίας και χαλαρότητας. Εκεί μπορείς να βρεις αρκετές παραλίες που ενδείκνυνται για γυμνισμό, ενώ όπως λέει στο Magazine η Άννα, που κατάγεται από το Ηράκλειο: «Στο νότο της Κρήτης γενικότερα μπορείς να γδυθείς ελεύθερα». Η ίδια και η παρέα της, που βρίσκονται στα late 20’s τους, επισκέπτονται συχνά παραλίες γυμνιστών στην Κρήτη, είτε πολυσύχναστες είτε απομονωμένες, και απολαμβάνουν τα νερά χωρίς ταμπού και χωρίς μαγιώ. «Σου δίνει μια αίσθηση ελευθερίας και χαλαρότητας. Του εντός εισαγωγικών ασυμβίβαστου. Η αίσθηση αυτή εντείνεται μέσα στο νερό όπου κολυμπώντας κανείς γυμνός βιώνει την απόλυτη ελευθερία κι ευεξία», δηλώνει.

Η παραλία Κόκκινη Άμμος στα Μάταλα στην Κρήτη Shutterstock

Τα Μάταλα αποτελούν την πιο διάσημη παραλία γυμνιστών στην Κρήτη, διαθέτοντας μακρά και πλούσια ιστορία. Η φήμη τους ξεκινά κατά τη δεκαετία του ’60, όταν χίπις από όλο τον κόσμο έφτασαν στα Μάταλα για να ζήσουν στις σπηλιές που βρίσκονται δίπλα στην παραλία. Έκτοτε, μπορεί τα «παιδιά των λουλουδιών» να έφυγαν, αλλά η περιοχή διατήρησε την αίσθηση ελευθερίας που την χαρακτήριζε τότε. Στα θρυλικά Μάταλα αξίζει να επισκεφθείτε την παραλία Κόκκινη Άμμος, που έχει μπει πολλές φορές σε λίστες με τις «καλύτερες παραλίες γυμνιστών στον κόσμο». Πρόκειται για μια απομονωμένη, πανέμορφη, μαγευτική παραλία, που μένει αξέχαστη στους λουόμενους.

Γνωστή παραλία γυμνιστών στην Κρήτη είναι, επίσης, το Αμμουδάκι στο Νότιο Ρέθυμνο, που διακρίνεται από τα βαθιά, καθαρά και γαλανά νερά της. Αποτελεί αγαπημένη παραλία των γυμνιστών στην Κρήτη από το 1980 έως σήμερα και το απόλυτο ησυχαστήριο για πολλούς λουόμενους, αφού δεν είναι κατάλληλη για ρακέτες, θαλάσσια σπορτ κλπ. Το λευκό χαλικάκι της άμμου και η υπόγεια σπηλιά που ενώνει το Αμμουδάκι με το Κλεισίδι της προσθέτουν ομορφιά, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως διαθέτει καντίνα για τα απαραίτητα.

Παραλία στα Μάταλα με σπηλιές όπου ζούσαν χίπηδες την δεκαετία του '70 Shutterstock

Παράλληλα, όσοι προτιμούν τον γυμνισμό, μπορούν να επισκεφθούν το ανατολικό μέρος της Σούγιας στα Νότια Χανιά. Πριν από αρκετά χρόνια, η παραλία αποτελούσε τόπο συνάντησης των χίπηδων. Σήμερα εξακολουθεί να προσελκύει γυμνιστές. Συγκεκριμένα, η παραλία της Σούγιας ξεκινά από το μικρό λιμανάκι και τερματίζει σε ένα μικρό ξεχωριστό κολπάκι, κρυμμένο από βράχους και καλά προστατευμένο από τα αδιάκριτα μάτια, όπου μπορείτε να γδυθείτε ελεύθερα.

Παραλίες γυμνιστών κοντά στην Αττική

Δεν χρειάζεται να πας μακριά για να βρεις παραλίες γυμνιστών και να απολαύσεις την αλμύρα στο γυμνό κορμί σου. Κοντά στην Αττική υπάρχουν πολλές επιλογές, προς όλες τις κατευθύνσεις. Μια από τις πιο γνωστές επιλογές είναι τα Λιμανάκια, οι βραχώδεις κολπίσκοι ανάμεσα στη Βάρκιζα και τη Βουλιαγμένη με τα καθαρά και γαλανά νερά, που προσφέρονται για πολλές βουτιές. Οι λίγο πιο τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν τον κολπίσκο του Riba’s, πάλι στη Βάρκιζα, όπου χρειάζεται προσοχή κατά την κατάβαση προς την βραχώδη παραλία.

Παραλία Λεγρενά Shutterstock

Μια άλλη επιλογή είναι το Μαύρο Λιθάρι, μια πανέμορφη παραλία που βρίσκεται ανάμεσα στη Σαρωνίδα και την Ανάβυσσο. Εκεί, θα πρέπει να κατέβετε προς την παραλία όπου είναι χτισμένο το ξενοδοχείο και να κατευθυνθείτε προς το βόρειο τμήμα της, ώστε να μπορείτε να γδυθείτε ελεύθερα. Στην παραλία του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται επίσης στην Ανάβυσσο, υπάρχει ένας μικρός κολπίσκος αποκλειστικά για γυμνιστές που βρίσκεται λίγο πιο πέρα από την οργανωμένη παραλία.

Μιας και βρισκόμαστε κοντά στο Σούνιο, ιδανική επιλογή για τους γυμνιστές αποτελεί η Παραλία Λεγρενά ή αλλιώς ΚΑΠΕ, φτάνει να καταφέρετε να βρείτε το σωστό τμήμα της, που είναι κατάλληλο για όσους θέλουν να κολυμπήσουν χωρίς μαγιό. Συγκεκριμένα, στο 63χλμ της λεωφόρου Σουνίου, θα πρέπει να βρεις την ταμπέλα που γράφει ΚΑΠΕ, να κατέβεις τα σχεδόν 100 σκαλοπάτια που θα βρεις για να φτάσεις στην παραλία και να κατευθυνθείς προς τα δεξιά, στα βραχώδη μέρη της, ώστε να ανακαλύψεις την κρυμμένη παραλία των γυμνιστών, που είναι πραγματικά ένα “κόσμημα”. Ωστόσο, γυμνισμό μπορείτε να κάνετε και στο Σούνιο, πολύ κοντά στον Ναό του Ποσειδώνα, σε μια ημιβραχώδη παραλία που θα βρείτε πριν την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο.

Παραλία Ραμνούντα Shutterstock

Όσοι θέλετε να κατευθυνθείτε προς την δυτική ακτή της Αττικής, τότε ιδανικές παραλίες για γυμνιστές θα βρείτε στην περιοχή της Βραυρώνας, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο τους μόλις δυο χιλιόμετρα από το μουσείο της θεάς Αρτέμιδος. Αν προτιμάτε την ανατολική Αττική, η καλύτερη επιλογή είναι η παραλία Μαρίκες στη Ραφήνα. Προσοχή, όμως. Η παραλία των γυμνιστών βρίσκεται στην άλλη μεριά από την οργανωμένη παραλία που θα δείτε αρχικά, είναι κρυμμένη πίσω από τα βράχια. Ακόμη μια πολύ καλή επιλογή είναι η παραλία της Ραμνούντας βορειοανατολικά της Αττικής προς το Γραμματικό η οποία αποτελεί αγαπημένο spot των γυμνιστών. Είναι σχετικά απομακρυσμένη και η πρόσβαση στην παραλία κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο απαιτεί αντοχές, γι’ αυτό και οι επισκέπτες που φτάνουν για το μπάνιο τους, είναι ελάχιστοι.

Τέλος, όσοι θέλετε να μην απομακρυνθείτε από την Αττική, αλλά έχετε ανάγκη να νιώσετε ότι ξεφύγατε από την πόλη, μια εξαιρετική επιλογή αποτελεί η Παραλία Χαλκιάδα στο Αγκίστρι. Το πανέμορφο νησάκι του Αργοσαρωνικού βρίσκεται περίπου μία ώρα μακριά από τον Πειραιά και μπορείτε να φτάσετε σε αυτό πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα. Αφού κατέβετε στο λιμάνι του Αγκιστρίου, κατευθυνθείτε προς τα αριστερά και περπατήστε το καταπράσινο μονοπάτι που θα σας βγάλει στον απότομο γκρεμό όπου βρίσκεται η παραλία. Με πολλή προσοχή και με λίγη βοήθεια από τους υπόλοιπους επισκέπτες, μπορείτε να κατέβετε στην βοτσαλωτή παραλία που φιλοξενεί γυμνιστές και όχι μόνο.

Η Παραλία Χαλκιάδα στο Αγκίστρι Shutterstock


Πού να κάνεις γυμνισμό στα ελληνικά νησιά

Ρούκουνας και Κατσούνι, Ανάφη

Η παραλία Ρούκουνας υπήρξε αγαπημένος τόπος συνάντησης των χίπηδων κατά τη δεκαετία του ’70 και των απανταχού γυμνιστών. Αποτελεί μία από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού και σήμερα επιλέγεται κατά κόρον από τους κατασκηνωτές, γι’ αυτό και ένα μεγάλο μέρος της καλύπτεται από σκηνές. Κατεβαίνοντας στην παραλία, στην δεξιά πλευρά της μπορείς να κάνεις ελεύθερα γυμνισμό. Η άμμος είναι χονδρή και τα νερά γαλαζοπράσινα, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό της είναι τα αρμυρίκια που θα βρεις σε μεγάλο τμήμα της παραλίας.

Από την άλλη, στην παραλία Κατσούνι, που είναι «χωμένη» πίσω από το Κλεισίδι, θα συναντήσεις ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Είναι μικρή, πολύ όμορφη και προσεγγίζεται εύκολα με περπάτημα 10 – 15 λεπτών σε βατό μονοπάτι. Εκεί θα συναντήσεις λίγους ελεύθερους κατασκηνωτές και αρκετούς γυμνιστές. Και οι δύο παραλίες δεν είναι οργανωμένες, ούτε είναι αυστηρά γυμνιστών.

Άη Γιάννης, Γαύδος

Αν ο δρόμος ή μάλλον το καράβι σε βγάλει φέτος το καλοκαίρι στην Γαύδο, τότε δεν θα δυσκολευτείς καθόλου να βρεις παραλίες γυμνιστών, καθώς όλο το νησί προσφέρεται για γυμνισμό. Παρόλα αυτά, καλά θα κάνεις να επισκεφθείς την φημισμένη παραλία του Άη Γιάννη, που είναι από τις πιο γνωστές για γυμνισμό. Πρόκειται για ένα παρθένο μέρος λεπτή άμμο, αμμόλοφους και κέδρους.

Η Παραλία Κέδρος στη Δονούσα Shutterstock

Κέδρος και Λιβάδι, Δονούσα

Μιλώντας για Κέδρους, η ομώνυμη παραλία στη Δονούσα, η οποία βρέθηκε στη λίστα με τις 8 καλύτερες παραλίες του κόσμου για το καλοκαίρι του 2018 από το Forbes, είναι ιδανική για γυμνιστές. Μπορεί να μην έχει δέντρα και σκιές, παρά το όνομά της, έχει όμως λευκή άμμο, τιρκουάζ νερά και ένα all-day bar για όσους θέλουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

Την ίδια στιγμή, η παραλία Λιβάδι προσφέρεται για γυμνισμό και μαγεύει τους επισκέπτες με την εξωτική ομορφιά της. Είναι σχετικά απομονωμένη και η πρόσβαση σ’ αυτήν γίνεται είτε με το τοπικό καραβάκι που κάνει το γύρο του νησιού, είτε από μονοπάτι που χρειάζεται περίπου 30 λεπτά περπάτημα. Όταν φτάσετε με το καΐκι, πάντως, οι λουόμενοι θα σχηματίσουν αλυσίδα για να σας βοηθήσουν να κατεβάσετε τα πράγματά σας.

Μυρτιώτισσα, Κέρκυρα

Πρόκειται για μια υπέροχη παραλία, με κρυστάλλινα νερά και απαλή άμμο, που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Δεν λείπουν οι πέτρες και τα βότσαλα, με την παραλία να έχει μικρύνει φυσικά τα τελευταία χρόνια, λόγω των κατολισθήσεων. Οι γυμνιστές αποτελούν τον κανόνα, καθώς κάποτε η συγκεκριμένη παραλία ήταν αυστηρά για γυμνιστές, καθότι απομονωμένη. Πλέον, υπάρχει δρόμος που σε οδηγεί εκεί, ο οποίος πιθανόν να σας ταλαιπωρήσει, ενώ υπάρχει ποικιλία και στους επισκέπτες της: θα συναντήσετε και οικογένειες και παιδιά. Θα ήταν καλύτερο να την προτιμήσετε τις καθημερινές παρά τα Σαββατοκύριακα, καθώς προσφέρεται περισσότερο για χαλάρωση και ηρεμία.

Η Παραλία Μυρτιώτισσα στην Κέρκυρα Shutterstok

Ελιά και Άγιος Σώστης, Μύκονος

Η παραλία Super Paradise αποτελεί την πιο διάσημη, ίσως, παραλία για γυμνιστές της Μυκόνου και των ελληνικών νησιών γενικότερα. Ωστόσο, αν ψάχνετε κάτι πιο απλό και ήσυχο, προτείνεται η παραλία Ελιά, που αποτελεί την τελευταία στάση της θαλάσσιας συγκοινωνίας από τον Πλατύ Γιαλό. Η Ελιά καλύπτει όλα τα γούστα, καθώς διαθέτει beach bars, ταβέρνες και κέντρο θαλάσσιων σπορ, με ένα τμήμα της παραλίας να προτιμάται από τους γυμνιστές.

Η παραλία του Αγίου Σώστη, επίσης, προσφέρεται για γυμνισμό και θα σας εντυπωσιάσει με την αγνότητά της και την αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει. Δεν διαθέτει εγκαταστάσεις, γι’ αυτό και θα πρέπει να προμηθευτείτε εκ των προτέρων τα απαραίτητα, αλλά η χρυσή της άμμος και τα γαλανά νερά της θα σας αποζημιώσουν. Στο παρελθόν, η παραλία ήταν γνωστή για τους γυμνιστές της, οι οποίοι την προτιμούν και σήμερα, κυρίως στην άκρη της από την αριστερή πλευρά.

Κάμπινγκ, Αντίπαρος

Η παραλία Κάμπινγκ αποτελεί την πιο γνωστή της Αντιπάρου, ενώ από το όνομά της καταλαβαίνει κανείς πως είναι η πιο δημοφιλής για τους κατασκηνωτές. Αποτελεί φυσικό καταφύγιο για κάμπινγκ, από τη δεκαετία του 1970, και σήμερα συγκεντρώνει πολλούς νέους ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων διανυκτερεύουν ακόμη και για ένα μόνο βράδυ. Η παραλία είναι αμμώδης, με γαλαζοπράσινα νερά και χαλαρωτική ατμόσφαιρα, ενώ σε ένα τμήμα της ο γυμνισμός επιτρέπεται επίσημα.

Χιλιαδού, Εύβοια

Η απέραντη παραλία της Χιλιαδούς είναι η διασημότερη στην Εύβοια και ενδείκνυται για όλα τα γούστα, καθώς χωρίζεται νοητά σε τρία μέρη, με το τελευταίο να είναι αυτό που απευθύνεται στους γυμνιστές. Αποτελεί πόλο έλξης πολλών Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες γυμνιστών στην Ελλάδα, γι’ αυτό καλό θα ήταν να πάτε νωρίς ώστε να βρείτε το κατάλληλο σημείο για εσάς. Πέρα από τα βράχια και τα δέντρα που θα συναντήσετε, θα σας κάνουν παρέα οι ελεύθεροι κατασκηνωτές.

Η Παραλία Χιλιαδού στην Εύβοια Shutterstock

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα