Ο Alfredo Beltran Leyva κατά τη σύλληψή του το 2008/ Eduardo Verdugo/AP Photo Eduardo Verdugo/AP Photo

ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΑΡΚΟΒΑΡΟΝΟΙ – ΔΙΩΡΟΦΟΙ ΤΑΦΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Πέντε μεγάλα αφεντικά του υποκόσμου που διάλεξαν να είναι εκκεντρικοί και στον άλλον κόσμο.

Συνήθως οι ναρκοβαρόνοι ζουν μία εκκεντρική ζωή -πέρα από σύντομη- και αντίστοιχα εκκεντρική είναι και η έξοδός τους από αυτήν την πραγματικότητα, με άλλους να έχουν κηδείες που θα τις ζήλευαν και Ρωμαίοι Αυτοκράτορες και άλλους να έχουν τάφους-μαυσωλεία που θα τα ζήλευε μέχρι και ο Τατζ Μαχάλ.

Και υπάρχουν και αυτοί που “κατάφεραν” να κρατήσουν τόσο μυστικούς τους τόπους της ταφής τους, που θα τους ζήλευε μέχρι και ο Τζένγκις Χαν. Γενικά, πολλή ζήλεια.

Ακολουθούν πέντε αφεντικά του υποκόσμου, βαρόνοι των ναρκωτικών, που η μετάβασή τους στον άλλον κόσμο δεν έγινε και με τον πιο λιτό τρόπο:

Αμάντο Καρίγιο Φουέντες

Ο Αμάντο Καρίγιο Φουέντες ήταν πιο γνωστός ως ο ‘Άρχοντας των Ουρανών”, καθώς όσο ζούσε και έσπρωχνε κοκαΐνη, ήταν διαβόητος για τη χρήση ιδιωτικών τζετ στις δουλειές του.

Το αφεντικό του καρτέλ “Χουάρες” πέθανε ξαφνικά το 1997 με έναν ασυνήθιστο τρόπο που συγκλόνισε τότε τα δελτία ειδήσεων: έφυγε απ’ τη ζωή κατά τη διάρκεια μίας επέμβασης πλαστικής χειρουργικής. Υποτίθεται ότι ήθελε να αλλάξει την εμφάνισή του για να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη.

Τάφηκε στην πολιτεία Κουλιακάν του Μεξικού και η τελευταία του κατοικία είναι κάτι το αδιανόητο. Το τριώροφο μαυσωλείο, που κόστισε περισσότερα από 415.000 δολάρια(!), διαθέτει ένα παρεκκλήσι 50 θέσεων και δύο ταφικούς θαλάμους.

Ωστόσο, το πτώμα που φιλοξενεί ίσως και να μην είναι του Φουέντες. Οι ερευνητές πάντα αναρωτιόνταν αν ο ιδιαίτερα μυστικοπαθής και προσεκτικός ναρκοβαρόνος βρίσκεται όντως εκεί μέσα. Αντίθετα, οι φήμες θέλουν έναν από τους μπράβους του να τον αντικαθιστά μόνιμα… Και οι φήμες αυτές έγιναν ακόμη πιο έντονες όταν λίγους μήνες μετά την κηδεία του, οι πλαστικοί του χειρουργοί βρέθηκαν κι αυτοί νεκροί μέσα σε κάτι βαρέλια.

Ναζάριο Μορένο Γκονζάλες

Το 2010, η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σε θριαμβευτικό τόνο ότι ο μεγαλοβαρόνος των ναρκωτικών, Ναζάριο Μορένο Γκονζάλεζ, έπεσε νεκρός μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών. Έκαναν λάθος όμως. Το αφεντικό του καρτέλ “Λα Φαμίλια” ζούσε και συνέχιζε να βασιλεύει.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι αρχές θα ισχυριστούν ξανά ότι τον σκότωσαν και η δεύτερη φορά θα αποδειχτεί και η τυχερή τους. Ο “El Mas Loco” (δηλαδή “Ο πιο τρελός”) είχε όντως πέσει νεκρός από τις σφαίρες των αρχών.

Η αστυνομία καθυστέρησε την ταφή του και κράτησε το σώμα του μέχρι να επιβεβαιωθεί και επιστημονικά ότι ήταν αυτός μέσω ιατροδικαστικής ανάλυσης. Στη συνέχεια, έδωσε το πτώμα στα μέλη της οικογένειας του.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Γκονζάλες ήταν κάτι σαν θεός. Πάντα ντυμένος με λευκές ρόμπες, έβλεπε τους οπαδούς του να κρέμονται από κάθε του λέξη, με κάποιους απ’ αυτούς μάλιστα να τον τιμούν σαν να ήταν άγιος. Ωστόσο, μετά τον θάνατό του δεν έμεινε κάτι απ’ αυτόν για να έχουν να “προσκυνούν”. Η οικογένεια του αρνήθηκε να αποκαλύψει πού τον έθαψε, με τις φήμες για αποτέφρωση να μην αργούν να κάνουν τον γύρο του Μεξικού. Πάντως, μέχρι σήμερα, 12 χρόνια μετά, κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε το πτώμα του.

Αρτούρο Μπελτράν Λέιβα

Ο Αρτούρο Μπελτράν Λέιβα ήταν γνωστός ως “Το αφεντικό των αφεντικών” κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του στο λαθρεμπόριο κοκαΐνης. Η τύχη του όμως έλαβε τέλος το 2009 όταν μεξικανικές δυνάμεις έκαναν έφοδο αιφνιδιαστικά στο συγκρότημα που έμενε κοντά στην Πόλη του Μεξικού και τον σκότωσαν.

Οι υποστηρικτές του μετέφεραν το πτώμα του με ιδιωτικό τζετ πίσω στην πολιτεία Κουλιακάν και η κηδεία του ήταν κάτι παραπάνω από ήσυχη. Ελάχιστοι έδωσαν το παρών, από φόβο μήπως πέσουν στα χέρια των αστυνομικών.

Αν και η κηδεία του “boss of the bosses” ήταν λιτή, το ταξίδι του στη μετά θάνατον ζωή δεν ήταν αντίστοιχα λιτό. Ο ναρκοβαρόνος ενταφιάστηκε σε ένα διώροφο μαυσωλείο που μοιάζει με αρχοντικό. Έχει δύο υπνοδωμάτια, μία κουζίνα και είναι γεμάτο με αγαπημένα του πράγματα, όπως όπλα και αυτοκίνητα. Ο τάφος του, μεταξύ άλλων, διαθέτει ακόμη και δορυφορική τηλεόραση, κλιματισμό και σύνδεση Wi-Fi.

Έκτορ Μπελτράν Λέιβα

Το 2009, ο Έκτορ Μπελτράν Λέιβα ανέλαβε την “οικογενειακή επιχείρηση” μετά τον θάνατο του αδελφού του, Αρτούρο. Παρότι όμως ο Αρτούρο έζησε μια διαβόητη ζωή και η τελευταία του κατοικία ήταν όπως είδαμε αντίστοιχα φανταχτερή, το τέλος του Έκτορ δεν θύμιζε σε τίποτα το τέλος του αδερφού του.

Ο Λέιβα, πιο γνωστός ως “El H”, διηύθυνε το καρτέλ μόλις για πέντε χρόνια, μέχρι δηλαδή και τη σύλληψή του το 2014. Το 2018, κι ενώ βρισκόταν στη φυλακή εν αναμονή της δίκης του, πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Τα μέλη της οικογένειας του επέμειναν να κρατήσουν τα πάντα ιδιωτικά, μυστικά, μετά τον θάνατό του. Το σώμα του μεταφέρθηκε πίσω στη γενέτειρά του, το Ερμοσίλο, με ιδιωτικό τζετ. Μόλις έφτασε εκεί, πέρασε σε μια ιδιωτική πτέρυγα του νεκροτομείου της πόλης, όπου και φυλασσόταν αυστηρά από προσωπικό ασφαλείας. Από εκεί και πέρα, δεν γνωρίζουμε τίποτα. Κανείς δεν ξέρει που θάφτηκε τελικά. Η τελευταία του κατοικία παραμένει μέχρι και σήμερα ένα μεγάλο μυστήριο.

Φρανκ Λούκας

Το American Gangster, η γνωστή ταινία με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον, είναι βασισμένη πάνω στη ζωή αυτού του τύπου. Στη δεκαετία του ‘70, ο Λούκας αναρριχήθηκε στην ιεραρχία του εγκλήματος και κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους βαρόνους ναρκωτικών των ΗΠΑ. Έλεγχε την αγορά ηρωίνης στην ανατολική ακτή, εισάγοντας τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών από τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, ο Λούκας κατάφερε αργότερα να εγκαταλείψει τη θέση του στο οργανωμένο έγκλημα και να ζήσει “καλά” μέχρι τα 80 του. Λίγο καιρό πριν πεθάνει, αποφάσισε να κανονίσει ο ίδιος τα της κηδείας του.

Παρήγγειλε ένα φέρετρο αξίας 12.000 δολαρίων, το οποίο είχε τη μορφή μίας Cadillac CTS-V, με συρόμενη οροφή και όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ. Όταν ο πρώην βαρόνος των ναρκωτικών πέθανε, η τελετή που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα λαμπρή, πρωτοστατούντος του πάστορα ανιψιού του. Ο τελευταίος, αν και “παραδέχτηκε” τα εγκλήματα του θείου του, έκανε ιδιαίτερη μνεία και επαίνεσε τον πρώην γκάνγκστερ που στο τέλος της ζωής του βοήθησε άλλους ανθρώπους να μείνουν μακριά από το έγκλημα.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα