Ο Μπόρις Τζόνσον AP

ΟΤΑΝ ΤΟ BBC ΕΛΕΓΕ “ΒΡΩΜΙΚΟ” ΤΟΝ ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΑΝΤΟΥΣΕ “ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΟΥΛΕΙΑ”

Σε αντίθεση με τον Έλληνα πρωθυπουργό που πιέστηκε και αντέδρασε με εκνευρισμό, ο Μπόρις Τζόνσον είχε χειριστεί διαφορετικά μια ακόμη πιο σκληρή κατάσταση.

Βρισκόμαστε στον Μάρτιο του 2013. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ακόμη δήμαρχος του Λονδίνου και απαντά μπροστά στις κάμερες πως ο παρουσιαστής του BBC Eddie Mair, έκανε μια “υπέροχη δουλειά”. Νωρίτερα, ο Mair τον είχε πιέσει για τα καλά, αναγκάζοντας τον πατέρα του Τζόνσον να κάνει λόγο για “αηδιαστική δημοσιογραφία”.

Ωστόσο ο ίδιος ο Τζόνσον, δήλωνε πως “ήταν απολύτως μέσα στα δικαιώματα του Mair να με στριμώξει”.

Ο τότε πρωθυπουργός David Cameron είχε υπερασπιστεί τον Τζόνσον, λέγοντας πως δεν πρέπει να υποτιμάται η ικανότητά του να ξεφεύγει διπλωματικά από τα δύσκολα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Eddie Mair είχε ρωτήσει τον δήμαρχο του Λονδίνου αν είχε εξωσυζυγική σχέση όπως ήθελαν οι φήμες της εποχής, αν εμπλέκεται σε σκάνδαλο απειλών κατά δημοσιογραφικής έρευνας, και πώς σχολιάζει τις κατηγορίες για απάτη, που είχαν οδηγήσει στην απόλυσή του όταν εργαζόταν ακόμη ως δημοσιογράφος στους Times. Με άλλα λόγια, είχε φύγει εκτός θεματικής “ατζέντας” που θα εστίαζε σε ζητήματα της πόλης.

Εν συνεχεία, εμφανιζόμενος σε μια εκδήλωση στο Λονδίνο, ο ανερχόμενος – τότε – των Συντηρητικών, Τζόνσον, έλεγε πως “ο δημοσιογράφος έκανε εξαιρετική δουλειά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός είναι το στόχος του BBC. Να μας ζητάει να λογοδοτήσουμε”.

“Παραδέχομαι δημοσίως πως δεν ήταν και η πιο εντυπωσιακή μου εμφάνιση αυτή αφού ήμουν προετοιμασμένος να μιλήσω για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα ζητήματα στέγασης στο Λονδίνο, και εκείνος ήθελε να μιλήσουμε για άλλα πράγματα, όπως η ιδιωτική μου ζωή ας πούμε, και για άλλα πράγματα που ήταν πολλά χρόνια πριν. Ωστόσο, ήταν απολύτως μέσα στα δικαιώματά του να με καυτηριάσει, στη πραγματικότητα θα ήταν σοκαριστικό αν δεν το έκανε. Αν ένας παρουσιαστής του BBC δεν μπορεί να επιτεθεί σε έναν “βρώμικο” (έτσι τον αποκάλεσε ο Mair) πολιτικό των Τόρις, τότε ποιος θα το κάνει;”, απαντούσε αναλυτικότερα ο Τζόνσον, προσπαθώντας να “διασκεδάσει” τις εντυπώσεις.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, είπε μάλιστα πως στον Mair θα έπρεπε να δοθεί ένα Όσκαρ “για την ερμηνεία του. Νομίζω πάντως πως θα πάρει ένα βραβείο Πούλιτζερ”, έλεγε ο Τζόνσον, ρίχνοντας αμέσως τους τόνους, σε μια χώρα όπου η πολιτική είναι σύνηθες να ελέγχεται παραπάνω από αυστηρά από τα ΜΜΕ, και δη το BBC.

Ο Mair είχε μάλιστα παρουσιάσει ηχητικό απόσπασμα στο οποίο ακουγόταν ο Τζόνσον να μιλάει με τον φίλο του, Darius Guppy, ο οποίος ζητούσε τη διεύθυνση ενός δημοσιογράφου της News of the World ο οποίος ερευνούσε μια υπόθεση εναντίον του.

Ο Τζόνσον ακούγεται να λέει ότι θα του δώσει “λεπτομέρειες”, παρότι ο Guppy που φυλακίστηκε τελικά για απάτη, απειλούσε ότι θα ξυλοκοπήσει τον δημοσιογράφο.

Ο Τζόνσον απάντησε πως “δεν αποδείχθηκε τίποτα”. “Όλοι μας έχουμε κάνει συζητήσεις με κάποιον που στο τηλέφωνο μπορεί να λέει τρέλες”.

Τότε ο Mair του απάντησε, “κάνεις βρώμικη δουλειά έτσι;”, με τον Τζόνσον να λέει “αμφισβητώ τα πάντα. Αν είχαμε περισσότερο χρόνο σε αυτή τη συνέντευξη θα σου εξηγούσα γιατί όλες αυτές οι κατηγορίες εναντίον μου δεν είναι δίκαιες”. Η εν λόγω συνέντευξη ήταν μάλιστα απόσπασμα του ντοκιμαντέρ για την καριέρα του Τζόνσον με τίτλο “Irresistible Rise”, που προβλήθηκε στο BBC Two.

Σημειώνεται εδώ πως ο Τζόνσον είχε απολυθεί από τους Times το 1994, όταν αποδείχθηκε πως “έστησε” ένα ρεπορτάζ αποδίδοντας πληροφορίες για ιστορική ανακάλυψη σε αρχαιολόγο που διέψευσε την εμπλοκή του σε αυτή. Εν συνεχεία δούλεψε για τη The Daily Telegraph και στο περιοδικό GQ.

Ένας άλλος κόσμος

Είναι γνωστό πως το δημοσίου χαρακτήρα BBC, ασκεί συχνά πυκνά κριτική στους Συντηρητικούς, με τους δεύτερους να καταφέρονται εναντίον των ρεπόρτερ του BBC για τη στάση που κράτησαν σχετικά με το Brexit και την εφαρμογή του. Ο ίδιος ο Τζόνσον χαρακτηρίζει το BBC ως “Brexit Bashing Corporation” ενώ έχει αρνηθεί να δώσει συνεντεύξεις τα τελευταία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον AP

Στον προεκλογικό αγώνα είχε βάλει μάλιστα στο τραπέζι την κατάργηση των τηλεοπτικών τελών, από τα οποία το BBC καλύπτει τα 2/3 των οικονομικών του αναγκών, κάτι που δείχνει πόσο το φοβάται, αλλά παράλληλα και το σέβεται. Υπουργοί της κυβέρνησης έχουν μάλιστα επιβάλλει “εμπάργκο” στη δημοφιλή πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή Today, του BBC, το οποίο έχει δει τα έσοδά του να μειώνονται, και έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις, εξ αιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης να μειώσει τα τηλεοπτικά τέλη.

Οι Τόρις μπορεί να αντιμετωπίζουν πλέον το BBC με επιφύλαξη, ωστόσο πολλάκις στο παρελθόν έχουν μπει στη διαδικασία της πίεσης, χωρίς προσυμφωνημένες ερωτήσεις, όντας προετοιμασμένοι για το τι θα συμβεί. Πρακτική που ομολογουμένως, έχει βοηθήσει δημοσκοπικά όποιον την έχει ακολουθήσει, όπως και τον ίδιο τον Τζόνσον.

Πρόσφατα άλλωστε σημειώθηκε ένα “ακραίο” περιστατικό, με τον Nick Robinson να διακόπτει τον Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Radio 4, με αφορμή όσα έλεγε για τη κρίση με τα φορτηγά.

Φυσικά, τα παραπάνω φαντάζουν αδιανόητα για τη δική μας χώρα, που αφενός βυθίζεται στους δείκτες αξιοπιστίας των ΜΜΕ, αφετέρου είδε τον ίδιο της τον πρωθυπουργό να αντιδρά “άγαρμπα” σε μια “άκομψη” ερώτηση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής Συνέντευξης Τύπου με τον Μαρκ Ρούτε. Μιλάμε προφανώς για το επεισόδιο που σχολιάστηκε και από το Reuters, κάνοντας τον γύρο του διαδικτύου. To Reuters έγραψε χαρακτηριστικά, πως η ενόχληση του Μητσοτάκη, ήταν “εμφανής”.

Η Ελλάδα άλλωστε κατέγραψε το 2018 το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ για την αναξιοπιστία της τηλεόρασης (σχεδόν το 80%) ενώ στη σχετική μελέτη του Reuters για το 2020, το ποσοστό της αποδοχής και εμπιστοσύνης στις ειδήσεις είναι από τα χαμηλότερα, μόλις 28%.

Αδιανόητη άλλωστε φαντάζει και η ύπαρξη στη δική μας ΕΡΤ, κάποιας εκπομπής σαν το Hard Talk του BBC, που τον περασμένο Μάιο “τόλμησε” να βγάλει εκτός προγραμματισμένης συζήτησης τον Χάρη Θεοχάρη, δημιουργώντας ένα κλίμα πίεσης στο οποίο οι εγχώριοι πολιτικοί δεν έχουν συνηθίσει να αντεπεξέρχονται.

Σε αντίθεση φυσικά με πολιτικούς άλλων χωρών, όπως ομολόγησε εκουσίως, και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, με αφορμή τη συζήτηση περί pushbacks και μεταναστευτικού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα