Ο Χάρης Θεοχάρης στο “ρινγκ”: Το HardTalk του BBC έκανε απλά τη δουλειά του

Ο Χάρης Θεοχάρης στο “ρινγκ”: Το HardTalk του BBC έκανε απλά τη δουλειά του
Ο Χάρης Θεοχάρης Eurokinissi

Οι σκληρές ερωτήσεις του δημοσιογράφου στο HardTalk έφεραν σε δύσκολη θέση του υπουργό Τουρισμού, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να είναι είδηση.

Πρώτο θέμα στα social media της χώρας ήταν την Πέμπτη η συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, στο στον Stephen Sackur και στο HardTalk του BBC. Ο λόγος; Γιατί ο Sackur, “στρίμωξε” λέει τον υπουργό, κάνοντάς του “δύσκολες ερωτήσεις”.

Ας δούμε λίγο όμως τα πράγματα στη ρεαλιστική τους διάσταση. Αφενός, το HardTalk είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. Ένα talk show που “ζορίζει” τον καλεσμένο του, αποκαλύπτοντας τα “πάνω” και τα “κάτω” της ζωής και της καριέρας του. Από την άλλη, ο “μπαρουτοκαπνισμένος” Sackur, απλώς, κι αυτό το απλώς αν θέλετε βάλτε το εντός ή εκτός εισαγωγικών, επιλέγε να κάνει σωστά τη δουλειά του. Κοινώς, το όλο project είναι μια σωστή δημοσιογραφική δουλειά που κάνει αυτό που θα έπρεπε να γίνεται γενικώς: Ελέγχει την εξουσία, θέτει ερωτήματα, ψάχνει απαντήσεις, δίνει λόγο και κάνει αντίλογο.

Γιατί μας κάνουν εντύπωση τα παραπάνω; Γιατί δυστυχώς τα media του τόπου διάγουν μέρες ζοφερές το τελευταίο διάστημα, με την αξιοπιστία του Τύπου, ψηφιακού και παραδοσιακού, να πέφτει στα τάρταρα. Είναι δε, χαρακτηριστικό, ότι η Ελλάδα κατέγραψε το 2018 το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ για την αναξιοπιστία της τηλεόρασης (σχεδόν το 80%) ενώ στη σχετική μελέτη του Reuters για το 2020, το ποσοστό της αποδοχής και εμπιστοσύνης στις ειδήσεις είναι από τα χαμηλότερα, μόλις 28%.

Στα της συνέντευξης τώρα, ο παρουσιαστής διερωτάται αν τελικά η 15η Μαΐου δεν είναι η κατάλληλη ημερομηνία για το άνοιγμα του τουρισμού, καθώς από τη μία οι ΗΠΑ τοποθέτησαν την Ελλάδα στο επίπεδο 4 κινδύνου, που σημαίνει “μην ταξιδέψετε”, ενώ από την άλλη, όπως ακούγεται και στο βίντεο, η χώρα μας δεν είναι ούτε στην “πράσινη” λίστα της Βρετανίας.

Εν συνεχεία ο Sackur ρωτά τον Έλληνα υπουργό αν θεωρεί πως αυτή η απόφαση της Βρετανίας ήταν λάθος, με τον κ. Θεοχάρη να λέει πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βρετανία πρότεινε τον διαχωρισμό των ελληνικών περιοχών, ώστε τα νησιά που είναι σε καλύτερη θέση σχετικά με τους εμβολιασμούς να μπουν στην “πράσινη” λίστα. Δεδομένου μάλιστα πως μπαίνει μπροστά και το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών και στα μεγαλύτερα νησιά της χώρας με Johnson & Johnson.

Ωστόσο, ο Βρετανός δημοσιογράφος επέεινε, αναφέροντας πως βάσει απόφασης Βρετανίας, όσοι τουρίστες από τη χώρα έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές, θα πρέπει μετά να μπουν σε καραντίνα, κάτι που δεν κάνει ρεαλιστικό προορισμό την Ελλάδα επί της παρούσης. Ωστόσο, ο κ. Θεοχάρης αναφέρει στημ απάντησή του, πως στόχος της παρουσίας του στο Λονδίνο ήταν η ανατροπή αυτής της απόφασης.

“Βάζετε την οικονομία μπροστά από τη δημόσια υγεία;”, ρωτάει στη συνέχεια ο δημοσιογράφος. “Όχι” απαντά ο υπουργός σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και τη δημόσια υγεία, με τον δημοσιογράφο να επισημαίνει πως κατά τη γνώμη του δεν μπορεί να υπάρξει ισορροπία, όταν η οικονομία εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό.

Ο δημοσιογράφος του BBC αναφέρθηκε ακόμη και στο συνολικό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού το 2020, λέγοντας ότι “σύμφωνα με τις έρευνες, ο ελληνικός λαός συνδέει την έξαρση του δεύτερου κύματος, με την απόφαση να ανοίξουν τα σύνορα για τους τουρίστες (το προηγούμενο καλοκαίρι). Δε φοβάστε μήπως γίνει το ίδιο;”, με τον υπουργό να αρνείται τη διασύνδεση αυτή.

Ο παρουσιαστής ρώτησε επίσης τον υπουργό Τουρισμού και για τους εμβολιασμούς. “Εμβολιάζετε τους πολίτες με τους πιο αργούς ρυθμούς της Ευρώπης”, με τον κ. Θεοχάρη να αρνείται και αυτόν τον ισχυρισμό.

 

“Είστε στις 5 χειρότερες χώρες”, επιμένει ο Sackur. “Όχι δεν είμαστε”, συνεχίζει ο κ. Θεοχάρης, με τον παρουσιαστή του BBC να απαντά πως “φοβάμαι ότι αυτό λένε τα νούμερα”. Ο υπουργός απάντησε χαρακτηριστικά:

“Το σύστημά μας είναι ολοκληρωμένο σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, κρατάμε όλες τις δεύτερες δόσεις και τα δεύτερα ραντεβού για όλους κι έτσι δεν προχωράμε πιο γρήγορα από τα εμβόλια που διαθέτουμε. Με το που έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια τα χρησιμοποιούμε κατευθείαν, εμβολιάζουμε 1,1% του πληθυσμού καθημερινά κι αυτό είναι ένα από τα καλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή”.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την κριτική που έχει δεχθεί η Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου στο προσφυγικό, ο κ. Θεοχάρης αρνήθηκε ότι γίνονται pushbacks, συμπληρώνοντας ότι ερευνώνται όλες οι υποθέσεις για τις οποίες έχουν υπάρχει καταγγελίες.

Θα την έλεγε κανείς μια άρτια και ολοκληρωμένη συνέντευξη, έτσι δεν είναι;  Ναι, και δυστυχώς, ακόμη κάτι τέτοια μας κάνουν εντύπωση…

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να την ακούσετε εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα