ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TWITTER; ΝΑ, ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ!

Στο άκουσμα της είδησης πως το Twitter περνάει στα χέρια του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ δεν ήταν λίγοι αυτοί που σκέφτηκαν να αποχωρήσουν. Ποιες είναι όμως οι διαθέσιμες επιλογές εκεί έξω;

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον κόσμο των δισεκατομμυριούχων με το Twitter να αλλάζει ιδιοκτησία και να περνάει στα χέρια του επιχειρηματία Έλον Μασκ ενάντι του αστρονομικού ποσού των 44 δισ. δολαρίων σε… cash.

Ο ίδιος διατείνεται πως θα επαναφέρει την ελευθερία του λόγου στην πλατφόρμα με την παραπάνω διατύπωση να βρίσκει αρκετούς έτοιμους προς αποχώρηση.

Και ο Μασκ φαίνεται πως ήταν το κερασάκι στην τούρτα καθώς η πλατφόρμα είχε λοξοδρομήσει καιρό τώρα. Η νέα γενιά είχε ήδη αρχίσει να αναζητά περιβάλλοντα με περισσότερη ελευθερία και λιγότερη τοξικότητα και λογοκρισία.

Και τα βρήκε!

Mastodon

Το Mastodon είναι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης με το μεγαλύτερο hype το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την εβδομάδα μετά την ανακοίνωση αλλαγής ιδιοκτησίας του τουίτερ.

Η πλατφόρμα υπόσχεται πολυφωνία και ελευθερία έκφρασης. Πώς λειτουργεί;

Το Mastodon είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως βάση για να δημιουργήσουν τα δικά τους κοινωνικά δίκτυα.

Συγκρίνοντάς το με τα υπόλοιπα social media, θα λέγαμε ότι η πλατφόρμα παρουσιάζει περισσότερες ομοιότητες με το Discord, καθώς οι χρήστες της πρέπει να δημιουργούν οι ίδιοι τα δικά τους κανάλια επικοινωνίας.

TikTok

TikTok AP

Εάν δεν τα έχετε ήδη μάθει το TikTok έχει κατακτήσει τον πλανήτη με χιλιάδες trends να γίνονται viral μέσα από την πλατφόρμα, χάριν στον μοναδικό της αλγόριθμο. Με πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, αρκετοί είναι και οι Έλληνες που έχουν στραφεί στο κοινωνικό δίκτυο προωθώντας την δουλειά τους μέσα από video μικρής διάρκειας και καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να αφήσουν το δικό τους στίγμα.

Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τους ανθρώπους του μουσικού στερεώματος καθώς αμέτρητα τραγούδια έχουν καταφέρει να φτάσουν στα αυτιά χιλιάδων ακροατών πριν καν κυκλοφορήσουν, μέσα από σύντομα teaser μερικών δευτερολέπτων.

Reddit

Reddit Getty Images


Εάν διακατέχεστε από την επιθυμία να διερευνάτε θέματα που σας ενδιαφέρουν σε βάθος, τότε το Reddit είναι η πλατφόρμα που φτιάχτηκε για εσάς. Το περιεχόμενο είναι “φρέσκο” ενώ θα παραμένετε ενημερωμένοι για τα πιο πρόσφατα trends.

Πρακτικά το κοινωνικό δίκτυο αποτελείται από πληθώρα υπό-ομάδων με καθορισμένες θεματολογίες και κανόνες. Μπορείτε να γίνετε μέλη σε γκρουπ που αφορούν τις αγαπημένες σας σειρές, παιχνίδια, ταξίδια, επιστήμες, χόμπι, βιβλία, σελέμπριτις και ό.τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας.

Counter Social

Το Counter Social είναι μια εναλλακτική που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν εάν αναζητάτε μια πλατφόρμα αντίστοιχη του τουίτερ. Το φορμάτ είναι παρόμοιο καθώς μπορείτε να μοιραστείτε δημοσιεύσεις 500 χαρακτήρων με τη διαφορά ότι η εφαρμογή δεν έχει διαφημίσεις, bots και trolls.

Πέραν της δυνατότητας να δημοσιεύουν αναρτήσεις, το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της πλατφόρμας, είναι πως οι χρήστες μπορούν να γίνονται μέλη στα COSO groups. Δηλαδή κοινότητες ανθρώπων που χτίζονται βάσει προτιμήσεων. Πρόκειται για έναν εξαίρετο τρόπο να εντρυφήσετε σε κλάδους που σας συναρπάζουν καθώς και να έρθετε κοντά με τους ανθρώπους που τους απαρτίζουν.

Care2


Εάν κουραστήκατε από τον αρνητισμό του τουίτερ τότε το Care2 είναι η πλατφόρμα σας. Ιδρύθηκε το 1998 και πλέον αποτελεί μια από τις κυρίαρχες επιλογές ακτιβιστών που επιθυμούν να συνδεθούν και να κάνουν τη διαφορά.

Οι περισσότεροι από 45 εκατομμύρια χρήστες του, μπορούν να ξεκινήσουν, να διαμοιραστούν και να υπογράψουν εκκλήσεις για ζήτηματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισότητας, περιβάλλοντος και πολλών-πολλών ακόμα.

Επιπλέον, μέσω του κοινωνικού δικτύου οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά σεμινάρια κοινωνικού ακτιβισμού, προκειμένου να ανακαλύψουν περισσότερους τρόπους να βοηθούν τους γύρω τους.

Ello

Εάν μπήκατε στο τουίτερ για να αναδείξετε τις καλλιτεχνικές σας δεξιότητες, αλλά καταλήξατε με ένα πλήθος “εξωγήινων” ακολούθων, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε πως ποτέ δεν είναι αργά για να μεταβείτε σε ένα εναλλακτικό κοινωνικό δίκτυο φτιαγμένο “από καλλιτέχνες για καλλιτέχνες“.

Στο Ello θα συναντήσετε ανθρώπους που τους ενθουσιάζει η φωτογραφία, η αρχιτεκτονική, η δημοσιογραφία, το σχέδιο, η μουσική και θα μπορέσετε να συνδεθείτε με αυτούς καθώς και να μοιραστείτε τη δουλειά σας, σε ένα περιβάλλον χωρίς διαφημίσεις το οποίο σας παρέχει παράλληλα τη δυνατότητα να διατηρήσετε την ανωνυμία σας.

Tumblr

Tumblr Getty Images


Η πλατφόρμα micro-μπλόγκινγκ υπήρξε πάντα ένας από τους αγαπημένους τόπους συνάντησης μεταξύ αρκετών καλλιτεχνών και ελεύθερων πνευμάτων. Το Tumblr αποτελεί ένα κοινωνικό δίκτυο, στο οποίο οι άνθρωποι μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ιστορίες καθώς και να συνευρεθούν με ανθρώπους με παρόμοιο γούστο.

Επιτρέπει στους χρήστες να ποστάρουν περιεχόμενο μέσω κειμένων, εικόνων, GIFs καθώς και σύντομων βίντεο. Επιπλέον, διαθέτει “επιλογή ασφαλείας” προκειμένου οι χρήστες που επιθυμούν να μην βλέπουν ακατάλληλο περιεχόμενο.

WT.Social


Ξεκίνησε από τους ιδρυτές της Wikipedia και δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της αγανάκτησης απέναντι στα καθιερωμένα social media. Συγκεκριμένα ο Jimmy Wales λάνσαρε την εφαρμογή ως μια εναλλακτική στο τουίτερ και το facebook.

Οι δημιουργοί του ξέρουν πως τα mainstream κοινωνικά δίκτυα εκμεταλλεύονται τα δεδομένα των χρηστών τους, πουλώντας τα σε αγοραστές, χρησιμοποιούν αλγορίθμους προκειμένου να τους κρατούν συνεχώς ενεργούς ενώ παράλληλα οι μηχανισμοί διασταύρωσης πληροφοριών παραμένουν τελείως δυσλειτουργικοί.

Το WT Social υπόσχεται μηδενικές διαφημίσεις, άμεση διασταύρωση πληροφοριών καθώς και γρήγορη απομάκρυνση τυχόν αρνητικών παραγόντων.

Plurk


Το “Plurk” αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μια μείξη του Facebook, του Reddit και του Twitter με μηδενικά ποσοστά τοξικότητας.

Πρακτικά επιτρέπει στους χρήστες του να καταγράφουν σκέψεις και γεγονότα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ημέρας τους, στη νοοτροπία ενός “ημερολογίου” με λιγότερο φόβο καθώς στόχος της πλατφόρμας είναι τα μέλη της να μπορούν να εκφράζονται με απόλυτη ελευθερία. Στο Plurk κανένας δεν κρίνει κανέναν.

The dots


Το The Dots είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης στη λογική του LinkedIn που επιτρέπει σε καλλιτέχνες και δημιουργούς να εκθέτουν τη δουλειά τους για πιθανούς μελλοντικούς εργοδότες αλλά και για το απλό – καθημερινό “ακροατήριο”.

Στελέχη από πληθώρα εταιρειών όπως το VICE, ο Telegraph και η VOGUE μπορούν να εντοπιστούν στην πλατφόρμα. Το The Dots σε αφήνει να εκφράσεις τις σκέψεις σου, χρησιμοποιώντας ευρηματικά εκφραστικά μέσα, χωρίς καμίας μορφή λογοκρισία και απαγορεύσεις.

Και που ξέρεις, μπορεί να είσαι εσύ ο επόμενος που θα προσληφθεί!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα